Pizza należy do przysmaków uwielbianych chyba przez każdego. Trudno znaleźć osobę, której na widok kawałka serowego trójkącika nie pociekłaby ślinka. Aromatyczny smak, kuszący zapach i chrupiąca skórka to sekret tego drożdżowego placka pokrytego sosem pomidorowym, dodatkami oraz dużą ilością sera. Kiedy brakuje nam czasu na przygotowanie posiłku w domu, możemy zjeść pyszną pizzę na mieście lub zamówić ją na wynos. W artykule podpowiadamy, jak wybrać najlepszą pizzerię w Warszawie.
Od placków na zakwasie do wersji „na bogato”Historia pizzy sięga czasów starożytnej Grecji. To właśnie tam chętnie jedzono płaskie placki przygotowywane na zakwasie i posmarowane oliwą, czosnkiem oraz posypane świeżymi ziołami. Grecką potrawą zafascynowali się Włosi, którzy do dzisiaj wypiekają focaccię – „prekursora” pizzy. Kiedy w XVII w. do Europy dotarły pomidory, Włosi zaczęli układać je na swoich plackach. Po raz pierwszy pizzę z prawdziwego zdarzenia przygotował nadworny piekarz na cześć królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej. Na klasycznej pizzy margherita znajdowały się pomidory, bazylia oraz ser mozzarella. Choć dawniej mała liczba dodatków na pizzy wynikała z biedy, do dziś Włosi uznają oryginalny przepis za najlepszy i rzadko kiedy układają na placku więcej niż 3 składniki. Tak zwaną wersję na bogato, czyli pizzę na grubym cieście z wieloma dodatkami preferują Amerykanie. My również, podobnie jak Włosi i mieszkańcy USA pokochaliśmy to proste, a jakże smaczne i sycące danie. Dobrą pizzerię w Warszawie znajdziemy i w centrum miasta, i na jego obrzeżach. A jeśli lubimy gotować i mamy trochę czasu, możemy też samodzielnie przyrządzić przepyszną pizzę w domu http://okiemmamy.com.pl/pizza-czyli-obiad-okraglo/. Pizzeria Warszawa centrum, czyli jak znaleźć najlepszy lokal w Warszawie?Choć pizzę zjemy w przejściu podziemnym czy w barze serwującym zapiekanki i kanapki, warto poszukać pizzerii z klimatem przygotowującej ten drożdżowy placek ze składników najlepszej jakości https://www.dominospizza.pl/. Jak zatem znaleźć najlepszą pizzerię w Warszawie w okolicach centrum? Zacznijmy od menu pizza, bo to najważniejszy element. Możemy przecież znaleźć klimatyczną knajpkę oferującą rzadko spotykane rodzaje pizzy, ale żadna nie będzie nam akurat pasować. Poszukajmy więc takiej, w której podają pizzę z naszymi ulubionymi składnikami. Ale od czasu do czasu odważmy się również na nowości. Owoce morza i biały sos zamiast klasycznego pomidorowego. Dlaczego nie? Każda pizzeria przygotowuje też ciasto na swój własny, unikalny sposób. W jednej pizzerii zjemy placek na cieniutkim i bardzo chrupiącym cieście, a w innym będziemy rozkoszować się grubszym drożdżowym plackiem z przypieczonymi brzegami. Sekret udanej pizzy to nie tylko wyjątkowe ciasto i sos, ale także przyprawy. Jeśli ich zabraknie, pizza będzie mdła, a jeśli doda się ich za dużo, przytłoczą smak dodatków. Atmosfera i higiena w lokaluTo w dużej mierze od panującej w lokalu atmosfery zależy, jak będzie nam smakowało jedzenie. Wybierając pizzerię, sprawdźmy, czy odpowiada nam grana tam muzyka, wystrój wnętrza i obsługa. Jeśli chcemy zjeść lunch lub obiad w ciszy i spokoju, unikajmy raczej miejsc, gdzie non stop gra pogłośniony telewizor. Obsługa lokalu to również ważny element udanego posiłku. Uprzejma kelnerka, która zaproponuje pizzę dnia w specjalnej cenie, od razu poprawi nam humor. Pizzeria, w której chcemy zjeść powinna spełniać najwyższe standardy higieny. Czyste stoliki z niepobrudzonymi sosem obrusami to oczywiście podstawa. Ale higieniczne powinny być też toalety , a także miejsce przygotowania pizzy. O pizzerii dobrze świadczy, jeśli kucharz przyrządza pizzę „na widoku”. W restauracji spełniającej odpowiednie wymogi higieny znajdują się informacje o regularnych inspekcjach lokalu i kontrolach jakości. Bliskość i obsługa pizzeriiNajlepsza pizzeria może być na drugim końcu miasta, ale wybierzemy raczej tę, do której dotrzemy jak najszybciej. Najczęściej przecież idziemy na pizzę, kiedy w lodówce nic nie mamy, a pomysł na smaczny obiad też nie przychodzi. Pizzeria oddalona w dużej odległości od miejsca zamieszkania może uchodzić za najsmaczniejszą, ale się do niej raczej nie wybierzemy, jeśli mamy tylko 30 minut na zjedzenie lunchu. A posiłek w lokalu to okazja do oderwania się choć na chwilę od zawodowych obowiązków. Znajdźmy więc dobrą pizzerię jak najbliżej naszego miejsca pracy, tak żeby nie tracić czasu i pieniędzy na dojazd. Większość pizzerii w mieście oferuje dostawy i pizzę na wynos. To wygodna opcja, jeśli bardzo intensywnie pracujemy i brakuje nam chwili, żeby wyjść z biura czy z domu. Gorący posiłek dotrze do nas po ok. 30 minutach. Jeśli lubimy samodzielnie przyrządzać pizzę, możemy zrobić ją według sprawdzonego przepisu http://okiemmamy.com.pl/pizza-czyli-obiad-okraglo/. My, Polacy coraz częściej jemy na mieście, bo brakuje nam czasu na przygotowanie posiłków w domu. Pizza należy do smacznych i szybkich dań, które wolimy od tradycyjnych polskich potraw. Na przerwie w pracy czy na spotkaniu ze znajomymi pizza zawsze smakuje wyśmienicie. Źródła: - https://newyorkpizza.biz/top-5-ways-choose-best-pizza-outlet/
- http://beszamel.se.pl/pizza/historia-pizzy-kto-ja-wymyslil-kto-robi-najlepsza-pizze-i-inne-ciekawostki,4094/
|