TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
Środa 19 września 2001 |
|
|
|
Ogniste procesory AMD... Autor: Marecek | 11:04 |
| Dobrze znana chyba wszystkim strona Tom's Hardware opublikowała artykuł o tym, "Jak nowoczesne procesory radzą sobie z awariami termicznymi" (wersja polskojęzyczna). Intensywne testy zaowocowały śmiercią dwóch procesorów AMD. Do zawodów postawiono czterech zawodników: Athlona (Thunderbird) 1.4GHz, Athlona MP (Palomino) 1.2GHz, Pentium 4 2GHz oraz Pentium III (Coppermine) 1GHz. Test polegał na nagłym odłączeniu radiatora i wentylatora od procesora wykonującego ciężkie obliczenia (w trakcie gry w Q3A). Okazało się, że produkty Intela są zabezpieczone przed podobnymi wypadkami: P4 znacznie zwolnił, a jego temperatura ustabilizowała się na poziomie 29st.C. Pentium III zawiesił się, choć procesor "przeżył" test, niestety nie dokonano tu pomiaru temperatury. Athlon 1,4 po totalnym "zwisie" usmażył się - pomiar temperatury zaowocował wynikiem 370 st.C. Podobnie było w przypadku Palomino 1.2GHz - temperatura spalonego procesora wyniosła 300 st.C.
Jak widać układy Intela są lepiej zabezpieczone przed nagłymi wypadkami (jak np. oderwanie się radiatora czy zatrzymanie się wentylatora) - P4 posiada wbudowany sensor termiczny, zdolny do zmiany mnożnika "w locie" do czasu aż temperatura nie osiągnie wartości zadowalającej. Podobny czujnik zamontowany jest w Pentium III - uniemożliwia on dalszą pracę układu w wyższych temperaturach. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w przypadku Athlonów - nie oszczędzajcie na wentylatorach, bo ich awaria bardzo szybko doprowadzić może do zniszczenia procesora. Athlon wykonany w oparciu o rdzeń Palomino również posiada sensor termiczny, jednak ten zareaguje dopiero wtedy, gdy temperatura wzrastać będzie nie szybciej, niż jeden stopień na sekundę (po zdjęciu radiatora nastąpił o wiele szybszy skok temperatury). Na Tom's Hardware znajdziecie również film wideo (format DivX) z przebiegu całej operacji. |
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
D O D A J K O M E N T A R Z |
|
|
|
Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|