Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » bajbusek 18:19
 » Dexter 18:18
 » Artaa 18:18
 » JE Jacaw 18:18
 » KHot 18:17
 » biEski 18:17
 » Wedrowiec 18:17
 » DJopek 18:17
 » Draghmar 18:13
 » Fl@sh 18:12
 » leon 18:09
 » Pawelec 18:08
 » raczek70 18:04
 » myszon 18:01
 » Jumper 18:01
 » Sebek 18:00
 » ReMoS 18:00
 » muerte 18:00
 » alien1 17:57
 » Promilus 17:57

 Dzisiaj przeczytano
 41115 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Mamy tu jakiegoś pszczelarza? , GULIwer 9/10/24 15:04
Drogą wstępu.
Od lat brałem miód od pani A ale 3 lata temu, miód który dotychczas płynny mógł stać kilka lat dosłownie w 4-5 miesięcy się krystalizuje (aż ma taki biały nalot na górze) Zapach i smak wciąż OK, ale ta krystalizacja. Warunki w piwnicy raczej takie same.
W związku z w/w zacząłem brać miód od pani B. Z polecenia przez 3 osoby. Miód się krystalizuje ale nie ma białego nalotu. Smak i zapach też OK
W poszukiwaniu innego miodu kupowałem różne z sieci dyskontów. Czy to jakieś polskie lub z terenów UE czy Huzara (bleh).
Pytanie brzmi. Jak oni to robią, że miody z dyskontów się nie krystalizują a te z lokalnej pasieki już tak?

I'm only noise on wires

  1. Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem , NimnuL-Redakcja 9/10/24 15:30
    i często dość szybkim - w zależności od rodzaju, miód gęstnieje już po 2 tygodniach i krystalizuje po kilku kolejnych (niektóre po kilku miesiącach). Ten biały nalot na wierzchu to być może pyłek lub 'pianka' wynikająca z odpowietrzenia po przelaniu do słoika.

    To miód, który nie krystalizuje latami jest podejrzany - nie oznacza od razu, że jest zły gatunkowo, ale może oznaczać, że był albo zbytnio odfiltrowany (zbyt czysty, wyjałowiony), albo przegrzany w procesie odwirowania (masowa produkcja) lub też wystawiony na promienie UV, zbyt wysoką temperaturę przechowywania itd. Krystalizacja następuje na drobinach zanieczyszczeń (naturalnych takich jak pyłki) - jeśli miód jest idealnie czysty i nie zawiera pyłków i innych zanieczyszczeń, to krystalizacja nie ma punktu zaczepienia (podobnie jak tworzenie się płatków śniegu).

    Jakby co to mam pewne źródło miodu, niedawno nawet wybierałem plastry z ula :)

    https://photos.app.goo.gl/etVDfBu2BcKLrT4x6

    https://photos.app.goo.gl/rTDtVVdzdtxgLnCK9

    Miód z dyskontów nadaje się do ciast jako słodzik ... niestety na straganach też trzeba uważać - słoiki często stoją na pełnym słońcu, więc nawet jeśli miód zaczął życie w słoiku jako dobry

    Gdyby nie wymyślono elektryczności,
    siedziałbym przed komputerem przy
    świeczkach.

    1. kończąc, bo urwało ... , NimnuL-Redakcja 9/10/24 15:38
      Nawet jeśli miód zaczął życie w słoiku jako dobry, to po takich słonecznych kąpielach będzie już lipa.

      Sposobem na przyspieszenie krystalizacji miodu jest porządne wymieszanie go łyżką.

      Ale miody przemysłowe mogą na to nie zareagować.
      Ogólnie miód i pszczelarstwo to temat rzeka, bardzo podatny na oszustwa. Kupienie dobrego, bez dostępu do pewnego źródła (ja mam 3) to ruletka z marnymi szansami powodzenia.

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

    2. Kończąc - krystalizacja jest procesem odwracalnym , NimnuL-Redakcja 9/10/24 15:47
      jeśli lubisz płynny to po prostu wrzuć słoik z miodem do kąpieli wodnej o temperaturze max 40'C i będziesz miał miód płynny na zawołanie. Oczywiście miód skrystalizuje ponownie, więc lepiej jest przełożyć część do mniejszego słoika i upłynnić mniejszą porcję.

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. ... Nie przekładaj metalowymi łyżkami tylko drewnianymi... , SebaSTS 9/10/24 19:29
        ... Zachowasz 100% enzymów naturalnych w miodzie :)

        >-<

        1. dobrze wiedzieć , GULIwer 9/10/24 21:03
          dzięki.

          I'm only noise on wires

          1. Tyle, że to jest mit. , NimnuL-Redakcja 10/10/24 05:55
            Chodzi o to, że miód na lekko kwaśny odczyn, więc pozostawienie metalowego przedmiotu zanurzonego w miodzie na długo może spowodować korozję metalu. Krótki kontakt nic nie robi.

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

        2. ale to nie zadziała , resmedia 9/10/24 21:51
          jak nie będzie miał w tym czasie foliowej czapeczki na głowie

          desipere est juris gentium

          1. pff , GULIwer 9/10/24 23:07
            od srovida nawet pod prysznicem nie zdejmuje ;)

            I'm only noise on wires

      2. Dzięki za info , GULIwer 9/10/24 21:01
        wolę płynny bo stały gorzej się w herbacie rozpuszcza, szczególnie, że nie można go dodawać do gorącej, tylko co najwyżej ciepłej.
        Będę trzymał się swojego źródła ale z ciekawości się zapytam. Ile płacisz za litr wilokwiatowego/lipowego? U mnie jest to 50zeta.
        Dawno temu miałem zadać to pytanie, ale zwlekałem bo no rok się zdarzy, dwa też, ale trzeci to już nie przypadek.

        I'm only noise on wires

        1. Niektóre typy miodów krystalizują bardzo twardo , NimnuL-Redakcja 10/10/24 06:08
          inne są nadal miękkie jak masło. Osobiście bym unikał źródła z miodem, który nie krystalizuje, tym bardziej, że zależy ci na walorach zdrowotnych.

          Moje źródła biorą podobne pieniądze za słoik 0.9l /1.2kg.

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

        2. miód do herbaty , Banan 11/10/24 00:32
          więc czym ty się przejmujesz?
          po dodaniu do gorącej, albo nawet bardzo ciepłej herbatki ubijasz prawie wszystko co w nim wartościowe.

          powtórzę jak koledzy: krystalizacja to naturalny proces i potwierdzający naturalność miodu. a ten "biały nalot" to kolejny dowód na jakość- nie bój się tego :)

          1. Pani A musiała w końcu pójść w jakość , Sherif 11/10/24 10:27
            Wszystkie miody które kupowałem nie w supermarkecie, krystalizowały szybko lub były już w takiej formie w zaleznosci od typu miodu.

            1. jest taka możliwość , Artaa 11/10/24 11:17
              naturalne nie "polepszane" zawsze krystalizują i to nawet z mojej pamięci te 50 lat temu też tak było - a wtedy nikt nic nie mieszał...

          2. nie pijam gorącej , GULIwer 11/10/24 15:38
            a nawet ciepłej, także raczej nic tam nie ubijam, dlatego wolałem płynny bo skrystalizowany to się miesza i miesza.
            Pani A to akurat zwija pasiekę. Mąż umarł, syn chory, nie ma komu się tym zająć. Obecnie miodu ma dla siebie i z 5 osób

            I'm only noise on wires

  2. biały nalot,a piana to różnica , Emios 15/10/24 07:43
    Poczytaj sobie jak dodają wodę do miodu

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL