TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
[OT - Święto Choinki] Jak załatwić produkcję karpia w Polsce. Lynk poniżej. , Micky 14/11/18 18:36 https://biznes.interia.pl/...commentReplyForm-main
Oczywiście możecie sobie na mnie powiesić wszystkie kundle i pinczerki, ale tą metodą za parę lat będziecie zajadać się świeżo rozmrożonym Syczuańskim karpiem, prosto ze ścieków.- w życiu bym nie pomyślał , Demo 14/11/18 21:36
żeby karpia szukać w markecie. Od zawsze bazar/ targ/ znajomy hodowca. Ubijają na miejscu, łebek ciach, flaki wyrywają i pozostaje tylko umyć w domu. Nie sądzę, by coś tu się zmieniło w przyszłości.napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - Ktoś musi zacząć. Za nimi pójdą inni, a rynki i bazarki załatwi... , Micky 15/11/18 07:03
... straż miejska i policja dbające o dobrostan karpia.- gdyby każda decyzja firmy/sklepu itd. inicjowała reakcję łancuchową , Master/Pentium 15/11/18 08:06
to byśmy wieli dwie rewolucje dzienne.
Masz jakieś przesłanki na sensowne zaistnienie tej reakcji tutaj?
Sprzedaż żywej ryby będzie maleć, nie każdy ma czas i warunki aby trzymać żywą rybę. Sporo ludzi kupuje świeżo/niedawno ubitego na targu/rybnym.
A selgrosowi zapewne trzymanie żywej ryby się nie opłaca, tzn. stosunek pracy/kosztów do utargu jest nieopłacalny. Więc rezygnują tam gdzie nie widzą z tego kasy, normalne. Jakbyś miał sklep też bez rezygnował z nieopłacalnego towaru.Nie ma tego złego , co by się w gorsze
obrócić nie mogło - jak nie wierzysz
włącz komputer :-) - Masz rację. Zapewne filetowanie, głębokie mrożenie i transport z Chin jest tańszy niż... , Micky 16/11/18 06:11
przewiezienie w basenie żywego karpia 100 km od stawu.- ja mówię o czymś innym , Master/Pentium 16/11/18 07:44
a ty o czymś.
Pomiędzy wnioskiem że trzymanie żywego karpia jest mniej opłacalne bo ludzie są mniej nim zainteresowani a twoim jest przepaść we wnioskowaniu.
Ogólnie może tak, może nie - kwestia skali i stanu lokalnej gospodarki. W gospodarce różne cuda się zdarzają łącznie z tym że czasami produkt na drugim końcu świata jest racjonalniejszy od analogicznego lokalnego. Ale to raczej powód do zastanowienia się co lokalnie zostało zjebane i jak to naprawić.
PS. Czy zauważyłeś że w tym cudownym artykule mówią o aż 6 sklepach? W skali kraju :D W niezbyt dużym mieście typu Lubin jest więcej marketów.Nie ma tego złego , co by się w gorsze
obrócić nie mogło - jak nie wierzysz
włącz komputer :-) - A ja mówię o tym, że masz rację ponieważ nadregulacja życia w Europie powoduje... , Micky 16/11/18 17:48
że karp ze ścieku z Chin po przepłynięciu połowy świata, będzie tańszy niż wyhodowany w gliniance na podwórku.
- czosnek , Hitman 16/11/18 08:08
jakoś się opłaca..Teoretycznie okłamywanie samego siebie
jest niemożliwe. W praktyce robi to
każdy z nas. - o_O :D , Wedrowiec 16/11/18 23:01
i milion emotek.
Skąd się urwałeś? Wszystko jest tańsze wliczając w to transport. Albo opłacalne. Nie wiem ile kosztuje najtańszy znaczek w Polsce ale jakoś opłacało się wysłać z Chin do Polski przedmiot za który zapłaciłem ~1,50. Czyli więcej niż najtańszy znaczek - za przesyłkę (w postaci koperty, nie da się mniej wagowo nadać) na przykład... no nie wiem, poniżej tysiąca kilometrów."Widziałem podręczniki
Gdzie jest czarno na białym
Że jesteście po**bani" - bzdurki, nie wiesz - nie mow , komisarz 19/11/18 16:28
przesylki chinom dotuje caly swiat. Chinski rzad ustala niskie ceny przesylek zagranicznych (taka sama jak krajowych), bo za dystrybucje po dotarciu do kraju docelowego odpowiada kraj odbiorcy. Przyjezdza kontener z chin a koszta dotarcia do indywidualnych odbiorcow, ktore sa kosztem najwiekszy, ponosi np. poczta polska. A chiny maja to w d..., bo one po pierwsze nie placa, po drugie wysylaja a po trzecie wspieraja tym swoj eksport.
https://en.wikipedia.org/...l_Union#Current_issuesKomisarz Ryba - ano masz rację , Master/Pentium 19/11/18 16:38
tania wysyłka to element wojny gospodarczej, w której Chiny jak na razie wygrywają.Nie ma tego złego , co by się w gorsze
obrócić nie mogło - jak nie wierzysz
włącz komputer :-) - wiem doskonale że jest dotowane , Wedrowiec 19/11/18 21:41
tyle że sam piszesz " bo za dystrybucje po dotarciu do kraju docelowego odpowiada kraj odbiorcy". Jakoś do tego kraju docelowego trzeba dostarczyć. Do tego wiele przesyłek miałem przepakowanych w UE, w tym także w PL - więc później już trzeba opłacić normalną przesyłkę w cenach europejskich.
Więc nie łykaj tak w ciemno jak to my płacimy (np. w podatkach) za transport z Chin. Płacimy za jego część. A sumarycznie Chinom opłaca się dotować bo jako gospodarka są ostro do przodu. EU się opłaca dotować Polskę - sporą część im później płacimy jako składkę a resztę z nawiązką wyciągną sobie od nas firmy zachodnie."Widziałem podręczniki
Gdzie jest czarno na białym
Że jesteście po**bani"
- Chińczycy mają to opanowane , Remek 20/11/18 22:28
https://www.facebook.com/...2187539961290468/?t=16
- nie widzę związku , Master/Pentium 14/11/18 22:32
ani to główny sprzedawca w Polsce ani podstawowy rynek zbytu karpia w Polsce? Więc co ma decyzja danej sieci ma do handlu karpiem w Polsce? 18 sklepów w stosunku do Polski to jest pikuś. Do dziś nie wiedziałem że istnieją ;)Nie ma tego złego , co by się w gorsze
obrócić nie mogło - jak nie wierzysz
włącz komputer :-) - a Panga to niby skąd , faf 14/11/18 22:36
a ludzie to żreją że hej
- rozumiem że chciałeś się pochwalić brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem? , bodeq 14/11/18 23:57
"Selgros Cash&Carry z roku na rok powiększa asortyment gotowych elementów z karpia. W tym roku ich ilość będzie trzykrotnie większa niż w roku ubiegłym, o tyle samo zmniejszy się sprzedaż żywego karpia."
Gratuluję. - przecież... , PrzeM 15/11/18 07:24
...to i tak ch...wa ryba - taki podwodny znicz 1 listopada - wypada jeść/zapalićPrzeM
above the mind - powered by meat... - dobrze powiedziane, to się je bo wypada, bo okazja , lejnamur 15/11/18 10:05
smak słaby, ości w hu... i gdyby nie święta, to ryba byłaby nie znana- Uuuu bo karpia to cza umić , El Vis 15/11/18 10:12
Haha. Nie może być duży, taki średniak. U trzeba go w maślance moczyć 24h (mięso traci swój charakterystyczny zapach mułu i staje się bardziej zwarte, nie galaretowate) . Potem zalewa z przyprawami na 8h i potem na patelnie. Palce lizać!I don't suffer from insanity.
I actually quite enjoy it. - pisz , Okota 15/11/18 12:29
wiecej co i jak.
Dyslektyka błąd nie pyka...
RTS wszechczasów:
Supreme Commander - hmm , w1lko 15/11/18 13:30
Daj caly przepis jak mozesz :) - ... i ja poproszę... , SebaSTS 15/11/18 20:27
...>-< - zrobisz mi prezent pod choinkę , NimnuL-Redakcja 15/11/18 21:52
przepisem na karpia inaczej niż od trzydziestu lat. Dajesz!Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Bardzo proszę , El Vis 16/11/18 12:15
Całość zaczynam na dwa dni przed wigilią. Rozpiętość czasowa jest spora ale samej pracy nie za dużo.
Karp taki 1,2 do 1,5 kg. Większe będą już tłustawe.
Oczyścić dokładnie i pokroić w poprzek na 5 cm kawałki.
Wrzucić do miski i zalać do pełna maślanką. Jeśli będzie wypływać to przykryć talerzykiem i przycisnąć. WAŻNE! Moczyć 24h! Miskę trzymamy w lodówce. Moczenie w maślance pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu mułu i powoduje że mięso nie jest galaretowate.
Zalewa:
Woda - tyle żeby przykryło rybę.
Średnia cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku, bazylii, cząbru, tymianku, pieprzu (jak dla mnie dwie pieprzu bo lubię lub łyżeczkę pieprzu i ¼ chili)
3 łyżeczki soli (musi być dobrze słone żeby nie solić przed smażeniem)
Cebule pokroić w cienkie plasterki, czosnek posiekać grubo.
Cebule, czosnek, zioła i sól wrzucić do wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut a potem schłodzić. Zalewę można zrobić w dzień zamoczenia karpia w maślance.
Następnie karpia umyć dokładnie z maślanki i wrzucić do zalewy. Moczyć min. 12h. Znowu miska musi być w lodówce, w wyższej temperaturze ryba zaśmierdnie.
Panierka jak dla mnie to wyłącznie bułka tarta i mąka orkiszowa pół na pół. Bez jajka.
Karpia smażyć na płytkim oleju aż będzie pyszno-złocisty (lub brązowy jeśli lubisz). Podawać natychmiast - wszak ryba najlepsza prosto z patelni!
Smacznego!I don't suffer from insanity.
I actually quite enjoy it. - Aaa i jeszcze , El Vis 19/11/18 08:01
Liśćlaurowy i ziele angielskie do zalewy.
Jeśli się zdecydujecie zrobić to dajcie znać jak wrażenia.I don't suffer from insanity.
I actually quite enjoy it.
- dlaczego wypada? , capri 15/11/18 10:40
jest chujowa, od lat nie jadłem i nie zamierzam.Quidquid latine dictum sit,
altum videtur - z definicji , komisarz 15/11/18 12:09
zapoznaj sie ze znaczniem slowem "tradycja".
Fajnie ze jestes na etapie gimbazjalnego kontestu i musisz o tym mowic na piblicznhym forum, ale tu specjalnej atencji nie doznasz, moze inne forum bedzie dla ciebie lepszym wyborem?
Komisarz Ryba - serio? , capri 15/11/18 19:00
myślisz że mi zależy na 'atencji' na tym smutnym jak pizda zaścianku internetu?
goździki i rajstopy na dzień kobiet też kupujesz? bo to też komusza "tradycja". a jak tam pochody? a wpierdalaj se w imię "tradycji" zamulonego, ościstego karpia i bądź jeden dzień miły dla bliźnich - dostaniesz rozgrzeszenie - cały pozostały możesz być dalej spierdoliną umysłową ;)Quidquid latine dictum sit,
altum videtur - Czyli jak jest śmigus dyngus, to mam popierdalać z wiadrem i witkami po okolicy? , Dexter 15/11/18 19:31
Tradycja...Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
Odpowiedzi oleję.
THX!
- +1... , Dexter 15/11/18 19:30
Nie to, że nie lubię ryb, po prostu nie ogarniam tego wigilia=karp.
Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
Odpowiedzi oleję.
THX!
- W dodatku, ... , Muchomor 15/11/18 11:39
... to taka komunistyczna tradycja, bo tradycyjną Polską rybą wigilijną jest śledź.Stary Grzyb :-) Pozdrawia
Boardowiczów - Niezupełnie, w kuchni staropolskiej na wigilię podawano głównie ryby słodkowodne: , zartie 16/11/18 08:25
szczupaki, liny, sandacze, karasie. Śledzie i karpie w kuchni staropolskiej też miały swoje miejsce, ale nie było ono takie eksponowane. O ich popularyzacji przesadziła dostępność, łatwość transportu i przechowywania (w przypadku śledzia) oraz łatwość hodowli (w przypadku karpia), co w kraju zrujnowanym przez wojnę miało niebagatelne znaczenie.Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem
- Dynię kupiłeś na Halloween? , Micky 15/11/18 12:08
jw.- ale, ale postawil Choine na swieta , komisarz 15/11/18 12:10
czy ma sie zglosic na reedukacje do ministerstwa prawdy?Komisarz Ryba - A ty babci miodu ulałeś... , Wolf 15/11/18 20:52
Na dziady?Vey iz mir!
- Przecież karp to komunistyczny wymysł, powinieneś się z tego cieszyć , zartie 15/11/18 08:31
j.w.Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem - Leki , DeathClaw 15/11/18 10:42
wziąłeś? - Nigdy w życiu nie jadłem Karpia , blimek 15/11/18 23:19
Podobnie jak tylko raz w życiu wypiłem energetykatwojepc - forum światopoglądowych ekspertów - niezbyt podobnie , NimnuL-Redakcja 16/11/18 07:49
tu nigdy, a tam raz :)
Czasem raz warto spróbować choćby po to, żeby nie mówić "nigdy" :)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Ogólnie nie przepadam za rybami , blimek 16/11/18 13:01
Chyba, że śledzik w occie albo wędzona makrelka.
Raz w życiu wypiłem redbula, i nara. Nigdy więcejtwojepc - forum światopoglądowych ekspertów
- Stary... może tego nie wiedziałeś, ale karp pochodzi z Cin , Doczu 18/11/18 04:31
W PL się nie rozmnaża i jako narybek jest sprowadzany z Chin, więc tak czy inaczej wpierdalasz "Syczuańskiego karpia" od dziecka. Czy Ci się to podoba, czy nie. |
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|