TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
Jaka patelnia , mehow 12/11/18 11:08 Szukam solidnej patelni która wytrzyma conajmniej 2 lata. Będę wdzięczny za sugestie zarówno co do typu jak i konkretnego modelu.
Odpadają teflonowe oraz żeliwne/stalowe. Pierwsze się szybko niszczą a drugie wymagają smażenia z dużą ilością tłuszczu.Na cudze błędy patrzymy jak na
cudze kobiety. Mamy z nich dużo
więcej radości niż z własnych. - Dużo gotuje, przerabiałem mnóstwo patelni , alkatraz 12/11/18 11:29
Polecę patelnie Ambition Taurus. Odkąd je mam, nie używam innych. Myte w zmywarce. Codziennie. Powłoka jest naprawdę trwała. Wszystkie teflonowe zawsze mi się łuszczyła, a ta jest super. Ps. Nie pracuje dla tej firmy:)- czy rzeczywiscie , mehow 12/11/18 22:00
wytrzyma to 2 lata? Powłoka nie jest poszarpana lub pościerana?
Boje się kolejnego teflonu bo wyrzuciłem ich już kilka. Nigdy pomimo używania drewnianej łopatki dno nie wytrzymywało długo.Na cudze błędy patrzymy jak na
cudze kobiety. Mamy z nich dużo
więcej radości niż z własnych. - Jest naprawdę ok , alkatraz 13/11/18 22:26
Sam jestem zdziwiony, że teflon jest caly. Sama patelnia to odlew aluminiowy. Powłoka to teflon. Myje w zmywarce z tabletkami dreft Platinum. Mam dużą, mała ok. 18 cm i oczko niższy model Ambition do nalesnikow/pancakesów
Mam jeszcze 3 sztuki jakichś drogich ceramicznych- porażka. Wszystko przywiera do patelni.
- teflonowe i zmywarka... , Rafael_3D 12/11/18 23:20
...nie idą w parze. Chemia w tabletce do zmywarki potrafi nieźle osłabić powłokę teflonową.
Gdy niesprawiedliwość staje się prawem, bunt jest obowiązkiem. - Zgadzam sie, ale... , alkatraz 13/11/18 22:29
Dzieci, dużo pracy, dom i...zmywanie ręczne nie idą w parze. Będę się za to puszczanie zmywarki po 2 razy dziennie smażył w piekle:)
- teflon zniszczysz jak go przegrzejesz. , Okota 12/11/18 11:47
i tyle. sam mam od wielu lat patelnie z IKEA. z teflonem.Dyslektyka błąd nie pyka...
RTS wszechczasów:
Supreme Commander - tego nie znam , mehow 12/11/18 22:01
możesz rozwinąć? Czy przegrzany teflon staje się mniej odporny mechanicznie? W patelniach które miałem dno po roku lub dwóch było całe poszarpane lub przetarte.Na cudze błędy patrzymy jak na
cudze kobiety. Mamy z nich dużo
więcej radości niż z własnych. - przegrzany teflon , yorg5 13/11/18 08:51
traci swoje właściwości, złuszcza się i staje się trucizną kiedy go zjadasz (a jeśli się złuszcza to go zjadasz)
Własnie się rozglądam, bo kolejną patelnię teflonową za osiem dych szlag trafił.The Borg's frightening appearance
may scare small children.
- Ja jestem zadowolony , Kenny 12/11/18 12:18
z serii tefal sensorielle https://m.ceneo.pl/12318660 a absolutnie ich nie oszczedzam.:Pozdrowienia:. - Od kiedy to stalowe wymagają dużo tłuszczu? , NimnuL-Redakcja 12/11/18 14:25
Wymagają odpowiedniej temperatury i sezonowania, można smażyć na minimalnej ilości tłuszczu (ledwo muśnięte dno) i nic się nie przypadła oraz nie przywiera.
Używam dwóch Zelmer Composium oraz Ikea Sensuel (najlepsza z tych, które używałem) oraz głębokiej Oumbarling. Nie do zdarcia żadne z nich, ale trzeba umieć się z nimi obchodzić.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - zrobisz na stalowej... , mehow 12/11/18 22:07
...jajecznice bądź naleśniki? Nie jestem ekspertem (stąd moje pytania tutaj) ale wydaje mi się że stalowe musiały mieć jakiś kłopot z przywieraniem skoro wymyślone te wszystkie non stick (teflon, ceramika, tytan itp).
Co to znaczy że wymaga odpowiedniej obchodzenia się z nią? Co trzeba z nią zrobić po umyciu aby można było używać komfortowo?Na cudze błędy patrzymy jak na
cudze kobiety. Mamy z nich dużo
więcej radości niż z własnych. - Do naleśników , NimnuL-Redakcja 13/11/18 06:50
mam akurat specjalną tylko do tego ale na stalowej też się ta sztuka uda, jajecznica bez najmniejszego problemu, omlet również.
Stalową powierzchnię należy sezonować, nie wolno takiej patelni myć w zmywarce lub szorować i używać dużej ilości detergentów bo trzeba będzie od nowa sezonować.
Patelnie teflonowe są popularne, bo nie wymagają jakichkolwoek umiejętności kulinarnych (to nie przytyk do kogokolwiek, taka patelnia wybacza wszystko, więc otwiera drogę do kuchni tym, którzy nie do końca czują się w kuchni), można na teflonie położyć mięso na zimnej powierzchni i się nic nie przyklei, stalowa wymaga odpowiedniej temperatury początkowej, ale na obu tłuszczu też nie trzeba używać. Stalowa jest natomiast wieczna, nie ma się co zużyć. No i zdrowa, bo wymaga odpowiedniej temperatury smażenia więc jest to krótkie, potrawa nie nasiąka tłuszczem itd... i ewentualnie nie jemy piszczącego się teflonu, jeśli ktos oszczędza i odkłada wymianę patroni.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - piszczącego= łuszczącego , NimnuL-Redakcja 13/11/18 06:56
patroni = patelni.
Idiotyczny słownik....Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - przegrzaną stalową mozna odratować ponownym sezonowaniem? , yorg5 13/11/18 20:53
czy już jest zwalona?
Bo czytam ale nie potrafię, z internetowego bełkotu, wyciągnąć jednoznacznych wniosków.
U mnie w domu zawsze ktoś coś spi%@$i Przydało by się coś fest odpornego na błędy. Wiem jedno - teflon, choć wygodny, to jednak porażka, dzieciak (prawdopodobnie) przegrzał po miesiącu od kupienia :/
Waham się między stalą a żeliwemThe Borg's frightening appearance
may scare small children. - Co rozumiesz przez przegrzanie? , NimnuL-Redakcja 14/11/18 06:50
Sezonowanie stalowej polega na pokryciu jej cienką warstwą oleju, rozgrzanie do momentu dymienia, odstawienia do wystygnięcia i wytarcia tłuszczu ręcznikiem papierowym. Tłusty film wówczas zachowuje się jak teflon - nic do tego nie przywiera. A później po każdym użyciu najeży przetrzeć tłuszczem powierzchnię i schować patelnię do szafki.
Jeśli patelnia jest spalona to być może zostawienie na niej litra octu pomoże i wówczas sezonowanie...Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - nie wiem, czytam sobie - nie mam jeszcze stalowej więc i doświadczeń brak , yorg5 14/11/18 16:07
prawie wszędzie występuje opinia, stalowa po przegrzaniu (wyczytałem że powyżej 250 stopni robi sie już niedobrze) wymaga dużo ilości tłuszczu bo inaczej sie przypala.
pierwsze z brzegu: https://gerlach.pl/...uzywac-patelni-calostalowych
"Dzięki swojej konstrukcji, patelnia całostalowa nie potrzebuje aż tak dużego płomienia jak inne patelnie. Po rozgrzaniu patelni, zmniejszmy płomień, aby nie doprowadzić do jej przegrzania. Nie powinniśmy przekraczać temperatury 250 stopni Celsjusza. Jeśli przegrzejemy patelnię, smażone składniki mogą się nadmiernie przypalać i potrzebna będzie spora ilość tłuszczu, aby zapobiec kolejnemu przywieraniu."
to brzmi jak wada 'na stałe' - przypominam - czytam tylko :) nie chcę się kłócić tylko czegoś dowiedzieć - dlatego pytam :)The Borg's frightening appearance
may scare small children. - Być może, tylko że przy 250'C to chyba jedynie Castrol nie dymi , NimnuL-Redakcja 14/11/18 16:26
po drodze do 250'C będzie wybierany papież nawet z tłuszczy, które mają wysoki punkt dymienia, np. masło klarowane czy olej palmowy. Rzepakowy stanie chyba w ogniu, dlatego trudno mi sobie wyobrazić doprowadzenie do takiego rozgrzania inaczej niż celowo lub na drodze zapomnienia, że patelnia stoi od dawna na ogniu piekielnym... Raczej sytuacja brzegowa, nie przejmuj się tym.
Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- jeszcze muszę przebrnąć przez to , yorg5 14/11/18 16:38
https://forum.knives.pl/index.php?topic=162678.0
wolę takie opinie niż marketingowa papkę ale jest trochę stron do przeklikania ;)The Borg's frightening appearance
may scare small children.
- a tak w ogóle to co należy zrobić, żeby patelnię przegrzać? , NimnuL-Redakcja 14/11/18 12:16
pełen ogien przez 10 minut na sucho czy jak?
Warto wyczuć odpowiednią temperaturę patelni, ja robię tak: patelnię rozgrzewam przez kilka minut na średnim ogniu (prądzie w moim przypadku, bo mam kuchenkę indukcyjną czyli jakieś 70% mocy), pod koniec włączam na max i kładę kroplę wody na powierzchni - jeśli woda zamienia się w tańczącą kulkę to znaczy, że temperatura jest idealna do smażenia - wówczas wlewam tłuszcz (zawsze na rozgrzaną patelnię, nigdy na zimną) i po chwili potrawę (jeden z wyjątków to np. pierś kaczki, którą kładziemy na zimną patelnię bez tłuszczu, skórą do dolu). Nic się nie przyklei, powierzchnia mięsa natychmiast się karmelizuje (o ile wcześniej wytarte jest do sucha, bo częstym błędem jest kładzenie mokrego mięsa na patelnię, wówczas dusimy, a nie smażymy). Oczywiście mięcho musi być wcześniej ogrzane do temperatury pokojowej (nigdy prosto z lodówki). Wówczas smażenie jest krótkie, potrawa chrupiąca i miękka wewnątrz (np. pierś drobiowa).
No ale to są podstawy smażenia. Warto zrobić sobie właściwych nawyków.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - póki nie podasz , Hitman 14/11/18 12:55
mocy strefy\pola grzewczego to określenia "średni, max" będą mało pomocne.. Bo jedna indukcja będzie miała 2.2kW na pole a inna 1.2kW a trzecia z łączeniem pół jeszcze inaczej..Teoretycznie okłamywanie samego siebie
jest niemożliwe. W praktyce robi to
każdy z nas. - nie ma znaczenia , NimnuL-Redakcja 14/11/18 13:09
bo i rozmiar patelni oraz materiał/grubość ma znaczenie, dlatego trzeba wyczuć. Dlatego wspomniałem o kropli wody. Jak już się wyczuje swoją kuchnię to sprawdzanie nie jest konieczne.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - czyli idealna temperatura do smażenia to 190 stopni , Hitman 14/11/18 13:36
zjawisko Leidenfrosta - doczytałem
http://giznet.pl/...tyka-sie-z-rozgrzana-patelnia/Teoretycznie okłamywanie samego siebie
jest niemożliwe. W praktyce robi to
każdy z nas. - optymalna , NimnuL-Redakcja 14/11/18 13:59
nie wiem czy jest to idealna temperatura, ale na pewno w tej okolicy znajduje się optymalny zakres do codziennego smażenia, typowe tłuszcze mają wyższy punkt dymienia, więc jest jeszcze margines na dogrzanie, a jest też na tyle wysoka temperatura, że da sie na tym komfortowo smażyć, mięso/panierka nie naciąga tłuszczu, szybko się też przypieka na rumiany kolor, pory się zamykają, a wnętrze potrawy nagrzewa się na tyle szybko, że zewnętrzna warstwa nie jest jeszcze wysuszona.
Wbrew obiegowej opinii poprawne usmażenie np. filetu drobiowego (pierś czy udko) nie jest tak proste, dlatego nierzadko skóra nie jest chrupiąca, a wnętrze wysuszone, wiórowate i niesmaczne ...Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- Stalową , Remek 13/11/18 16:03
po umyciu należy przesmarować lekko tłuszczem
- co do Sensuela , Holyboy 14/11/18 18:33
nie wiem na ile to familijne osiągnięcie, a na ile wada produktu - ale po 2 latach nity w niej mam poluzowane tak, że jak chwytam to rączka centymetr w górę idzie zanim zacznie podnosić patelnięStrength is irrelevant.
Resistance is futile.
We wish to improve ourselves.
- Jak nie musi być tanio tylko dobrze to... , El Vis 12/11/18 15:20
Tą ciężko przebić. https://www.mall.pl/.../amt-gastroguss-panev-28-cm
6 lat w użyciu i ciągle nic nie przywiera. Oczywiście jak się nie będzie dbało i używało się widelca do mieszania to i ta też długo nie da rady. Miałem dwie takie (pozostała jedna, właśnie przez widelcowanie) jeszcze z poprzedniej serii z odczepianą rączką.I don't suffer from insanity.
I actually quite enjoy it. - nie ma żadnego info na temat użytej tam powłoki , mehow 12/11/18 22:08
zastanawiam się czy jest sens płacić wyraźnie więcej jeśli ma to być teflon jak w innych.Na cudze błędy patrzymy jak na
cudze kobiety. Mamy z nich dużo
więcej radości niż z własnych. - Jest to jakiś , El Vis 13/11/18 12:41
Tlenek tytanu czy jakoś tak. Tak się przynajmniej reklamowali kilka lat temu.I don't suffer from insanity.
I actually quite enjoy it.
- używam żeliwnej bez tłuszczu , Demo 12/11/18 16:02
wyłącznie na tym co wytopi się z mięcha. Jeśli coś naprawdę wyjątkowo chudego to może pół łyżki smalcu czy masła klarowanego na całą patelnię mięcha. Odkąd raz użyłem nie wracam do żadnej innej :)napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - jestem w stanie uwierzyć... , mehow 12/11/18 22:12
...że do mięsa się dobrze sprawdza. Jednak to do czego ja używam to głównie:
- jajecznica
- naleśniki
- ryby (w tym rozmrażane które lubią przywierać)
- warzywa
- białe mięso w panierce
- różnego rodzaju placki
I boje się że przy takich zastosowaniach żeliwna może okazać się nietrafionym rozwiązaniemNa cudze błędy patrzymy jak na
cudze kobiety. Mamy z nich dużo
więcej radości niż z własnych. - 123 , Demo 13/11/18 08:34
- jajecznica - bez problemu
- naleśniki - do tego raczej cienka patelnia
- ryby (w tym rozmrażane które lubią przywierać) - tu fakt, trzeba trochę więcej tłuszczu i do ryb mam 1 osobną patelnię
- warzywa - bez problemu
- białe mięso w panierce - nie wiem, nie stosuję
- różnego rodzaju placki - nie wiem, nie stosujęnapisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:(
- U mnie zdaje egzamin Scoville Neverstick , DrLamok 12/11/18 17:25
https://www.amazon.co.uk/...Pan-28cm/dp/B06XWZGXRW
mam dwie, obie działają jak nowe po około 2 latach użytkowania...
po patelniach nie skrobie metalowym ani nie zalewam gorącej patelni zimną wodą... przerobione sporo różnych tefali i innych dziwactw... ale zwykle było max 2 lata i kosz... - jakieś , krismel 12/11/18 21:31
pół roku temu kupiłem tefal everest https://www.tefal.pl/...na-indukcyjna/p/2100102656 - na razie ok. Solidna, ciężka nic nie przywiera.AMD AM2 Athlon64X25600+, MSI K9N SLI,
HD4850, 2048DDR2, - Nikt nie ma doświadczenia... , mehow 12/11/18 22:13
...z powłokami ceramicznymi bądź tak zwanymi 'tytanowymi' (żaden producent nie pisze ile tam jest rzeczywiście tytanu)?Na cudze błędy patrzymy jak na
cudze kobiety. Mamy z nich dużo
więcej radości niż z własnych. - daj spokoj , Kenny 12/11/18 22:30
1) ceramika - mialem bialetti black stone, caly zestaw, przyklad patelni https://www.ceneo.pl/26801677 Ceramika w garnkach to joke, uwierz mi na slowo. Brudzi sie, wciaga potrawy, domyc sie tego nie da, a rysuje masakrycznie, nawet plastikiem czy drewnem
2) nie wiem co ty z tymi patelniami robisz - ja mieszam tylko drewnem, za to na gazie nie ma lekko - przypalanie, przegrzewanie, hartowanie prosto pod zimna wode - wszystkie sluzyly po kilka lat i nic nie odchodzilo, podobnie jest z tefalami ktore wspomnialem wyzej.
3) natoamiast kolejne ktore moge polecic to produkty (glownie) z Lidla, niemieckie, opinsane jako powloka Ilag. Rowniez bdb, i mam wrazenie ze bardzo odporne. Sam mam tylko duzego woka (od wielu lat), ale inni tez chwala. Ten wok jak laduje ze chinskim zarciem an najwiekszym gazie to tez nie ma lekko....:Pozdrowienia:. - ad 3 , Rafael_3D 12/11/18 23:23
dokładnie tak.
Mam z Lidla 2 patelnie, na rynek brytyjski brandowane nazwą Ernesto. Jedna od chyba 6-ciu lat, niedawno dokupiłem drugą o mniejszej średnicy. Rewelka jak za taką cenę (9 funtów za 18cm).Gdy niesprawiedliwość staje się prawem, bunt jest obowiązkiem.
- Jakby co , MayheM 13/11/18 07:47
mam patelnię całkiem porządną, Prima Cucina. Nówka, nie używana, kupiona na prezent, ale ma 28cm, a oczekiwania były 30cm.
https://www.ceneo.pl/50607562
Sprzedam za 80zł, wysyłka na mój koszt. |
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|