TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
gdzie zaopatrujecie się w ostre sosy/przyprawy? , NimnuL-Redakcja 23/04/15 14:00 harissa, sambal i tabasco mi pasują, ale szukam czegoś innego, trochę mocniejszego (poniżej miliona w skali scoville'a poproszę :)
Dla punktu odniesienia - najostrzejsze Tabasco (Habanero) pasuje mi pikantnością.
Louisiana Gold mogę natomiast lać prosto na język.
A poza tym, ktoś kiedyś na Boardzie wspominał, że uprawia w domowych warunkach jakieś pikantne papryczki - co, kto, jak?Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - tylko , LoX 23/04/15 14:13
ostrakuchnia.pl - chyba najlepszy sklep tego typu w Polsce."You Think I Ain't Worth A Dollar, But I
Feel Like A Millionaire" - a jakieś przyprawy/sosy polecisz? , NimnuL-Redakcja 23/04/15 14:15
przyprawy głównie do potraw typu risotto / bazujące na pomidorach sosy do makaronów itp.
Sosy m.in. do posmarowania kanapki.
Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - zdecydowanie , LoX 23/04/15 14:20
Blair's After Death Sauce - klasyka, przepyszny
Vicious Viper Hot Sauce! - jeden z ciekawszych smakowo sosów ( owoce )
Może nie są jakoś wyjątkowo ostre, ale naprawdę pyszne.
Natomiast jeśli szukasz mocnych wrażeń to: Blair's Ultra Death Sauce, ale tu już kończy się zabawa i zaczyna poważna sprawa ;)"You Think I Ain't Worth A Dollar, But I
Feel Like A Millionaire" - wybornie, dzięki , NimnuL-Redakcja 23/04/15 14:25
właśnie nie tylko o ostrość mi chodzi, a o ciekawy smak również. Samo palenie ozora mnie nie bawi.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Vicious Viper , laciak88 23/04/15 14:34
mam i dla mnie ostry mocno, ale owocami to on nie podjeżdża. Za to na kanapeczkę Crazy Jerrys Brain Damage jest super - trochę słabszy i mocno owocowy."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - kwestia ostrości to sprawa indywidualna , LoX 23/04/15 14:40
nie jadłem Crazy Jerrys Brain Damage, natomiast przerobiłem już ze 3 butelki Vipera i zaraz po Afer Death, jest on dla mnie najsmaczniejszy. Oczywiście nie sposób spróbować wszystkich sosów, dla tego mówię tylko o tych które ja próbowałem."You Think I Ain't Worth A Dollar, But I
Feel Like A Millionaire" - Oczywiście, tak samo jak kwestia smaku. , laciak88 23/04/15 15:44
I tolerancja szybko rośnie.
Niemniej polecam Szalonego Dżerego."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems."
- no ultra death probuje byc grozny :) , elliot_pl 23/04/15 21:18
padlem jak zobaczylem ze przyslali go w trumnie z tektury :P ale szczerze mowiac, to bywaja ostrzejsze papryczki niz ten sos - to raz, a po drugie mi akurat nie smakuje - troche zalatuje tabasco, ktorego osobiscie nie cierpie.
U mniw w miescie jest knajpa, gdzie na zyczenie klienta do "kebaba" dodawali zmielona trinidad moruga scorpion :D albo sos wlasnej roboty na jej bazie.
Gimbusy plakaly jak wyrzucaly "niejadalne" bulki :Dmomtoronomyotypaldollyochagi... - oczywiście że są ostrzejsze papryczki , LoX 23/04/15 21:39
ale Ultra to dla mnie taka granica powyżej której, jak to napisałem kończy się zabawa i trzeba zacząć troszkę uważać, bo niewprawionemu w bojach można już zrobić krzywdę ;)"You Think I Ain't Worth A Dollar, But I
Feel Like A Millionaire" - kurcze fajnie, ze masz taką knajpę w mieście , LoX 23/04/15 21:43
u mnie niestety nic takiego nie uświadczy, najostrzejsze dodatki to "cywilne" jalapeno/habanero :/"You Think I Ain't Worth A Dollar, But I
Feel Like A Millionaire" - No nie wiem czy habanero są takie cywilne. , laciak88 23/04/15 22:27
Trafiałem czasem takie, że pysk skręcało tak, że mleko to na raz całe. W sumie habanero habanero nierówna - gatunek ma wiele kultywarów.
Niedawno próbowałem carolina reaper i bhut jolokie. To dopiero jest czad! Kawałek wielkości kilku nasion przez chwile na języku powoduje jego odrętwienie ;-)"To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - mnie zawsze smieszy , elliot_pl 23/04/15 22:27
jak kebabiarze najostrzejsza w swojej stajni maja srirache i robia wielkie oczy jak grymasze i mowie ze to nie jest ostre. Raz juz wygralem zaklad i jadlem za darmo ;)momtoronomyotypaldollyochagi...
- +1 najlepszy , Bitboy_ 23/04/15 15:05
w PL.9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
,FraDesION660P - + 1 , elliot_pl 23/04/15 21:15
tez uwazam ze sa niezli, chociaz zazwyczaj kupuje za granica :)
a ciekawie tez wyglada uprawa wlasnych, jak laciak pisze. wyhodowalem red savine, habanero chocolate i bhut jolokia - upierdliwe w utrzymaniu bo nie lubie roslinek, ale efekt - czad!!!
nasionka z allegrosza of kors
a jesli szukasz czegos do kanapek, malo ostrego, to polecam jalapeno krojone w sloiku z lidla - bardzo lubie, bo delikatnie wyostrza kanapki z mdlym serem, ale nie ryje zoladka ;)momtoronomyotypaldollyochagi...
- Pewnie ktos inny uprawia ale ja też mam takowe w ogródku. , ptoki 23/04/15 14:17
Mogą rosnąć na zewnątrz byle wody i słońca miały.
Nawet w skrzynce na balkonie, byle słonko było.
Uprawiam takie zwykłe z tesco. Byle były małe o ostre.- uściślę: przez 'warunki domowe' miałem na myśli , NimnuL-Redakcja 23/04/15 14:22
doniczka, mniejsza lub większa - coś w warunkach mieszkania/balkonu.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Doniczka nie jest problemem, bo taki krzaczek nie jest duży i korzeni wielkich nie ma. , ptoki 23/04/15 14:28
Ale jak nie masz słońca dużo to słabo będzie rosło.
Kup albo duża doniczke albo dużą skrzynke i na balkonie wywieś, tak aby wystawało poza obrys budynku.
Jak masz balkon na południe to może sie udać.
Im więcej słońca tym ostrzejsze wychodzą.
Ale w doniczce dużo nie uchodujesz.
W skrzynkach na długośc balkonu będzie już fajnie. Zbierzesz koło pół kilograma.
- a z cyklu nie tak bardzo ostrych ale bardzo smacznych: , ViS 23/04/15 14:33
http://www.paladin.pt/...piri-sacana-extra-picante
I will not buy this record - it is
scratched. - miało być pod głównym , ViS 23/04/15 14:33
123I will not buy this record - it is
scratched.
- Uprawiałem jalapeno i habanero na balkonie. , laciak88 23/04/15 14:40
Wysiew: im prędzej tym lepiej (najlepiej styczeń-luty)
Parapet: do kwietnia-maja, potem na dzień na balkon. Jak już noce będą powyżej 10 stopni, to śmiało na balkon na całą dobę.
Balkon mam od strony południowo-wschodniej. Ogólnie rosną powoli, żeby później nagle zacząć mocno owocować. Słońca było dużo, ale czasem wychodziły jakieś mutanty bez ostrości. A jak miałem problemy z mszycą, to nawet jalapeno były ostre jak cholera :-D.
Jak jest upalnie, to podlewasz wieczorem albo rano codziennie. Jak zapomnisz, to trudno - zwiędną, ale odzyskają wigor jak podlejesz. Jak widzisz, że mnóstwo owoców się zawiązuje, a krzaczki małę albo pogoda nie ta, to obrywasz część.
Jak masz pytania, to wal śmiało."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - i to jest właśnie board power :-) , majlosh 23/04/15 20:00
123They dont know that we know they know we know - dzięki, postoję :) , NimnuL-Redakcja 24/04/15 09:40
w tym roku pójdę w gotowe rozwiązania, bo już za późno na wysiew z tego co widzę. Ale być może w przyszłym eksperymentalnie coś sobie do doniczki wsadzę.
Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Siej, nie czekaj. , ptoki 24/04/15 10:59
Cos tam wyjdzie. - Jak będzie dużo słońca, , laciak88 24/04/15 13:21
to jakieś plony może Ci się uda zebrać."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - siej , Kenny 24/04/15 21:33
ku*wa, siej!.:Pozdrowienia:.
- .:. , Shneider 25/04/15 21:01
http://twojepc.pl/...d=malnr7pojqvkcui1qd8t5uvfm5b.:: Live at Trance Energy ::. - .:. , Shneider 25/04/15 21:03
Ah i byłbym zapomniał. Ten sos ma do dziś i zostało bo 25%.
Jest tak ostry (dla mnie), że do jednego dania dodaję małą kroplę..:: Live at Trance Energy ::.
|
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|