Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Shark20 03:18
 » Visar 03:00
 » Chavez 02:46
 » yanix 02:26
 » PaKu 02:20
 » metacom 02:18
 » xpx 02:17
 » abes99 01:30
 » luckyluc 01:30
 » Chrisu 01:26
 » PiotrexP 01:18
 » Martens 00:57
 » Wolf 00:44
 » CiAsTeK 00:39
 » bmiluch 00:38
 » Zic 00:36
 » rulezDC 00:36
 » Demo 00:15
 » rarek 00:09
 » buddookan 00:03

 Dzisiaj przeczytano
 41103 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[OT] Robimy bimber , Kosiarz 15/09/13 21:01
Drzewa owocowe daja czadu i stwierdzilismy ze zamiast kompotow, suszenia, konfitur moznaby zrobic troche domowej sliwowicy. Jak wyglada proces to pamietam z czasow dziecinstwa kiedy dziadek na wlasnorecznie zbudowanym destylatorze produkowal podobno przedniej jakosci trunek.

Pytania:
1) Czy w plastikowej beczce z rurka zrobi sie rownie dobra baze co ze szklanego balona?
2) Drozdze zwykle czy winiarskie?
3) Naczynie glowne do destylatora... z czego? Tradycyjnie widzialem banki po mleku ale bylby problem zeby to podgrzac na indukcji.
4) Czy rurki i chlodnica musza byc ze szkla czy da sie to zastapic np miedzia?

Mam nadzieje ze znajdzie sie ktos z doswiadczniem ;)

Ale urwal...

  1. hmmm , Okota 15/09/13 21:17
    https://www.google.pl/...rceid=chrome&ie=UTF-8

    Dyslektyka błąd nie pyka...
    RTS wszechczasów:
    Supreme Commander

  2. Poprosze schemat polaczen ;) , zgf1 15/09/13 21:19
    I przepisy dokladne ;)

    Swoja droga jest pewnosc, ze podczas takiego bimbrowania nie zrobimy alkoholu metylowego czasem? ;)

    Leave me alone I know what I'm doing!

    1. Spróbujesz , DeathClaw 15/09/13 21:29
      to zobaczysz.

      1. w najgorszym wypadku , bajbusek 15/09/13 22:19
        nie zobaczy ...

        1. i tego sie obawiam ;) , zgf1 15/09/13 22:29
          ;))

          Leave me alone I know what I'm doing!

    2. kolejny mit i tyle , Pawelec 16/09/13 08:40
      jak to że honorowi dawcy krwi muszą oddawać krew aż do śmerci bo dostana wylewu. Po prostu pierwsze pół litra destylatu trzeba wylać. I nieważne że pierwsze co leci to leci najmocniejsze - wylać i tyle.

      Tom Drwal
      LAS Ltd.

    3. Dlatego , Bergerac 17/09/13 11:32
      powinieneś mieć termometr. Alkohol etylowy ma wyższą temperaturę wrzenia niż etylowy, dlatego najpierw na mniejszym gazie spuszczasz nieco metylaku, potem grzejesz mocniej i jakoś leci, byle nie przegiąć z grzaniem w drugą stronę ;)

      Barbossa: You're supposed to be dead!
      Jack Sparrow: Am I not?

      1. przy zwyklej fermentacji , Kosiarz 17/09/13 13:35
        drozdzowej powstaja znikome ilosci metanolu. to co mowisz o temperaturach to racja tyle ze tyle metanolu co tam jest to odleci przy samym podgrzewaniu do temperatury wlasciwej, wystarczy ze odpuscisz pierwsze 2 kielenie i wlasciwie jest po sprawie.

        to co jest gorsze w domowym bimbrze to wszystkie estry i inne zwiazki ktore lubieja odparowac razem z etanolem. to ze bimber ryje banie i ludzie dziwnie sie po nim czasem zachowuja jest bezposrednio zwiazane z tymi substancjami.

        Ale urwal...

        1. Widzę, że , Bergerac 17/09/13 23:23
          jesteś doświadczony :) Powiedz mi więc czy ma sens pomysł na który wpadłem. Otóż zastanawiam się nad robieniem nalewek, ale alkohol do nich można by zrobić samemu. Jak wpłynie na jakość produktu zalewanie owoców bimbrem zamiast wodą/wódką/spirytem ze sklepu?

          Barbossa: You're supposed to be dead!
          Jack Sparrow: Am I not?

          1. na własnym towarku robię 2 rzeczy , Pawelec 18/09/13 08:33
            jarzębiak i żubrówkę. Jarzębiak zrobiłem raz, wyszedł niezły, pomimo że zrobiłem niezbyt słodki to i tak dużo tego się wypić nie da. Ot tak do obiadu, dla lepszego trawienia. Za to żubrówa wychodzi przednia. Leży toto w 5litrowych baniaczkach po wodzie i gdzieś po pół roku ma i smak i barwę. Z sokiem jabcokowym pije to nawet moja baba gdzie na typową cukrową zapalankę namówić jej nie idzie. Ja swój towar trzymam w dębowej beczce rok. to co upędzę teraz trafia do beczki i leży a teraz będę pił zeszłoroczne. Beczka dębowa, wypalana w środku, towar wychodzi koloru słabiutkiej herbaty i praktycznie pozbawiony niepożądanych zapachów. Innych mieszanin nie robię bo nie piję. Jedynie nalewke na młodych orzechach zrobiłem ale to bardziej leczniczo niż na wychlaj.
            Kosiarz - sprawa chłodnicy jest dość prosta i zarazem skomplikowana. Wyobraź sobie talerze na zupę o kształcie lekkiego stożka. Układasz je w pryzmę jeden na drugim tyle że co drugi dnem do góry. I teraz wyobraź sobie że to właśnie robisz z mosiężnej blachy i lutujesz do siebie a w denkach robisz dziury na wylot. I w ten sposób masz jakby karbowaną rurę. Coś jak elektrykowski peszel tyle że mosiężny i o średnicy fi 20cm a przelocie ok fi 4cm.

            Tom Drwal
            LAS Ltd.

            1. wow , Bergerac 20/09/13 12:43
              super sprawa :)

              Barbossa: You're supposed to be dead!
              Jack Sparrow: Am I not?

          2. jakbym byl doswiadczony to bym nie pytal z czego destylator robic , Kosiarz 18/09/13 11:31
            ale co do nalewek to raczej bym trzaskal na spirytusie ze sklepu (robilem wielokrotnie miod+cytryna+wywar z cynamonu). Generalnie jak nie planujesz robic ilosci przemyslowych to przeciez duzo prosciej kupic spir. Z bimbru to raz ze musisz sie narobic a dwa ze zawsze zostanie delikatna nuta po sliwkach czy na czym tam to bedziesz pedzic. No i do tego jeszcze trudniej Ci bedzie wypracowac dobra recepture bo bimberek wyjdzie raz mocniejszy raz slabszy...

            Ale urwal...

            1. No to , Bergerac 20/09/13 12:44
              nastawiam się, że w przyszłym roku zacznę zapełniać barek :)

              Barbossa: You're supposed to be dead!
              Jack Sparrow: Am I not?

  3. Hmm , w1lko 15/09/13 23:06
    Balon najlepszy będzie ze szkła.
    Drożdże zwykle "w kostce" za to bardzo ważne są proporcje!
    Naczynie główne najlepiej z miedzi, bańka do mleka tez się sprawdza. Tylko rurki wychodzące musza być miedziane no i na środku musi być odstojnik (wpisz w Google: odstojnik bimber - najlepiej ze słoika ok 500ml).

  4. możemy pogadać , Pawelec 16/09/13 08:30
    Tyle że ja nie robię z tego termedii jak niektórzy.
    1. Beczka plastikowa na zacier jak najbardziej tyle że musi być po spożywce i czysta. Po umyciu nie powinna mieć zapachu a samo mycie to im mniej chemii tym lepiej. Wygodnie żeby beczka miała duży wlot. IMHO najlepsze beczki ~120l po kapuście kiszonej. Umyjesz myjką ciśnieniową i styka.
    2. Drożdże tylko winiarskie. Są szczepy świetnie pracujące na owocach. I zależy czy się chcesz pobawić i robić na samych śliwkach czy dołożysz cukru i pogonisz na więcej %. Z normalnych drożdży i samych śliwek uzyskasz 2-4% w zacierze. Na dobrych drożdżach i cukrze 10-15%.
    3. Bańka do gotowania. Mleczarka jest w zasadzie dabest ale to jest metal pocynowany i wytrzymuje kilka lat. Lepszy jest keg po piwie bo jest z nierdzewki. Ja połączyłem oba rozwiązania. W kegu wyciąłem otwór i wlutowałem całą górę od mleczarki. Wygodnie się wlewa zacier, łatwo umyć a i uszczelka na wieku nie stanowi problemu smakowego.
    4. Rób wszystko w miedzi, mosiądzu lub z nierdzewki. Lutuj. Szkło olej. Ważniejsze są połączenia. Żadnych uszczelek, wężyków. Połączenia albo skręcane albo na stożku. I gwoli ciekawości chłodnica typu wężownica wcale nie jest najlepsza. Kolumna destylacyjna ma kilka metrów i z różnych wysokości zbiera się różny gatunek alko. I zbudowana jest z takich stożków 'raz do góry raz do dołu' Najlepiej wybrać się na wycieczkę do warszawskiego Konesera na Pradze. Można było podpatrzeć. Ja mam po problemie bo mój ojciec tam miał praktyki jak chodził do szkoły i kiedyś przytargał tak z pół metra w ramach 'bo to mosiądz' Po latach się przydaje.
    Pytanie czy będziesz się w to bawił co roku czy jednorazowo określi czy i jak inwestować w sprzęt. IMHO jak masz dostęp do owocu, trochę warunków i posmakuje Ci to będziesz gonił dokąd będziesz mógł pić. A w tym roku śliwka obrodziła, no i słodka jest...

    Tom Drwal
    LAS Ltd.

    1. o widzisz , Kosiarz 17/09/13 04:37
      ktos z glowa :)

      wez mi tylko rozwin temat chlodnicy bo nie ogarnalem o co Ci chodzi z tymi stozkami.

      Ale urwal...

  5. Co prawda nie bimber, ale ostatnio zrobiłem to: , Dexter 16/09/13 08:34
    http://i.imgur.com/N9sqCw7.jpg

    W skrócie:
    - z ryżu i rodzynek.
    - koszt - jakieś 30 PLN, nie licząc butelek, korków itd.
    - smak - nie jestem smakoszem, ale bardzo dobre.

    Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
    Odpowiedzi oleję.
    THX!

    1. Nie zginiesz w czasach kryzysu , Krzem 16/09/13 08:54
      ;-)

      1. no ba... , Kosiarz 17/09/13 04:40
        on bedzie zyc wiecznie ;)

        Ale urwal...

  6. Najprościej , marekzi 16/09/13 09:51
    to tak, jak widziałem w dzieciństwie u wujka: beczka stalowa 200l po ropie czy benzynie (oczywiście wymyta - nasypać śliwek (muszą być dojrzałe i słodkie), można bez cukru (jeśli śliwki dojrzałe i słodkie), dolać wody, przykryć, postawić w ciepłym miejscu. Po ok. m-cu gotowe - na wierzchu zrobi się kożuch, zdjąć go, odcedzić i do destylatora. Można przyspieszyć dodając drożdże - np. winne, a nawet zwykłe.
    Nie cudować z bańkami szklanymi itp. wynalazkami. Nawet robaki w śliwkach nie przeszkadzają - destylator wszystko załatwi.

  7. można też kupić lub podpatrzeć na gotowe rozwiązania , pi_3-14 16/09/13 13:32
    na alledrogo sporo jest gotowców np. http://allegro.pl/...anszy-zestaw-i3479701373.html

    1. no niby mozna , Kosiarz 17/09/13 04:40
      ale wieksza frajda smamemu sprzet zmontowac jak dziadek za 'komuny' ;)

      Ale urwal...

  8. Róbcie, ... , Muchomor 16/09/13 23:19
    ... róbcie...
    Tylko nie zapomnijcie mnie zaprosić na degustację potem!

    Stary Grzyb :-) Pozdrawia
    Boardowiczów

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL