Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » past 20:51
 » DYD 20:48
 » metacom 20:45
 » Sherif 20:44
 » Fasola 20:40
 » Kenny 20:39
 » b0b3r 20:35
 » Flo 20:33
 » Dexter 20:31
 » yanix 20:30
 » power 20:30
 » Paweł27 20:27
 » NimnuL 20:27
 » Master/Pe 20:22
 » muerte 20:20
 » john565 20:20
 » zbiggy 20:18
 » Doczu 20:18
 » piotrszac 20:17
 » piwo1 20:17

 Dzisiaj przeczytano
 41108 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Domowy wypiek pieczywa w automacie - kilka pytań. , Doczu 17/04/12 21:40
Może mi ktoś powiedzieć co jest grane. Robiłem dziś 2 chleby z 2 różnych przepisów.
Jeden to mieszanka gotowa chleba żytniego a drugi piekłem z przepisu z mąki żytniej i pszennej oraz kilka dodatków typu kminek, pestki dyni itp.
Ten ostatni był wypiekany jako pierwszy w kolejności i wszystko było git do ok 1h przed zakończeniem wypieku. Otóż wówczas chleb z pięknie wyrośniętego i wystającego ponad pojemnik juz niemal, zaczął opadać i w sumie na koniec wypieku opadł do niemal połowy objętości.
Kompletny zakalec z niego nie wyszedł, ale nie dawało mi spokoju to opadanie i nastawiłem drugi chleb (to ten z gotowej mieszanki i bez żadnych udziwnień) i ten także opadł mniej więcej w tym samym czasie.
Ktoś może ma jakąś radę ?
To moje pierwsze wypieki i może popełniam jakiś błąd ?
Ale stosowałem się ściśle do wybranych przepisów.
A skoro już przy przepisach jesteśmy - może ktoś ma jakieś własne, interesujące przepisy albo może polecić jakieś sprawdzone z netu. Sporo tego znalazłem w sieci ale trudno się na któryś zdecydować przy takim wyborze.

  1. A możesz zdradzić , Paweł27 17/04/12 21:48
    jaki masz wypiekacz? Bo ja się zastanawiałem nad zakupem Moulinexa ale wreszcie skończyło się na zastanawianiu :)

    i7-4770, Asus H87M-Pro
    EVGA 750ti, SSD 840 Pro
    Fractal Design Define R4, EVGA 750W Gold

  2. Też , soyo 17/04/12 21:55
    piekę chlebek i też miałem takie przygody. Teraz piekę chleb na zakwasie i drożdżach lub bez. Jest smaczniejszy ale dłużej się piecze w tym sensie że po rozrobieniu ciast i czasie rośnięcia ( musisz wyczuć maszynę, z reguły ostatnia godzina to pieczenie ) przed samym pieczeniem wyłączasz maszynę aby ciasto dobrze wyrosło, na zakwasie rośnie dłużej i jak już wyrośnie, wypełni pojemnik włączasz maszynę na program Backe only. Godzinka pieczenia i masz piękny, smaczny chlebek. Przepisów w sieci całe mnóstwo. Na zakwas też, prosta sprawa. Unikam przepisów w których nie ma podanej gramatury składników, tylko np. łyżeczka drożdży zamiast np.12g. Opanowałem w zasadzie dwa przepisy, na chleb śniadaniowy ala ciasto drożdżowe, jako że śniadanie jadam na słodko, dżemik, miodek lub podobne i ten chleb " normalny " na zakwasie. Do bu chlebów potrzebne try rodzaje mąki. Te gotowe mieszanki to nie bardzo, z takich to robią teraz w piekarniach.

    soyo

  3. jutro ci podam przepis mojej mamy , XiSiO 17/04/12 22:00
    ostatnio uzywa gotowej mąki do chleba ma mulinex z dwoma mieszadłami wychodzi zawsze min15-17cm wysokości na oko (prawie pod szybkę).

    Z tego co pamietam to ilosc wody oraz cukru do drożdży ma tez wpływ na opadanie.

    "Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
    zapłacisz adeną" (C) XiSiO

  4. s.w. , m&m 17/04/12 22:01
    s.w.
    Podajcie jakie macie maszyny i jak mozecie to zdradzcie przepisy

    1. jakas z Tesco , okobar 17/04/12 23:26
      numeru nie pamietam :P

      AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
      GF 7600 GS, M2N4 SLI
      Win XP SP3

  5. Zwróć , Birdman 17/04/12 22:02
    uwagę na temperaturę wody która wlewasz. Powinna mieć temperaturę pokojową. Wyższa zabija drożdże i chleb nie wychodzi.

    ping?

    1. Ja mam , Birdman 17/04/12 22:03
      maszynę z Lidla.

      ping?

      1. A chleb , Birdman 17/04/12 22:04
        robię z mieszanek gotowych, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

        ping?

    2. tak, wiem... , Doczu 17/04/12 22:42
      ... wlewam wodę o temp pokojowej.
      Zresztą ciasto przed wypiekiem jest pięknie wyrośnięte, tak jak należy. Dopiero w momencie wypieku opada :/

  6. Ja mam , soyo 17/04/12 22:09
    Zelmera 43Z011

    soyo

  7. mama dziś była jeszcze na gg :) masz przepis. , XiSiO 17/04/12 22:28
    Mamy taki piec
    http://www.euro.com.pl/...ette-ow5023.bhtml#opinie



    Do pojemniczka co był z piecem (300ml) wsypać paczkę drożdży 7-8g
    http://wygodny-market.pl/...zdze_Instant_7g763.jpg
    albo cykoria
    http://p.alejka.pl/...e-suszone-8g-cykoria_0_b.jpg
    nie patrz ze sa na 1kg mąki wsypać całe.
    dodać trochę wody pokojowej i wymieszać dokładnie, dopełnić wodą do 300ml
    wlać do pieca.

    Wsypać mąki Polskie Młyny z dynią więcej trochę niz pół paczki tak z 600g.
    http://www.kmdelikatesy.pl/...oduktow/05080347.jpg


    Dosypać jedną łyżeczkę cukru i 1/3 łyżeczki od herbaty soli oraz dodać 1/4 szklanki oleju.

    Ustawić piec na 1kg wypieku oraz program chleb pełno ziarnisty u mnie nr 3 oraz skórka średnia

    "Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
    zapłacisz adeną" (C) XiSiO

    1. Dzięki spróbuję z drożdżami instant , Doczu 17/04/12 22:45
      bo do tej pory zawsze wszelkie ciasta drożdżowe jak i te chleby robiłem na zwykłych.
      Zobaczymy co z tego wyjdzie.
      Maszynę mam jakąś z Tesco z jednym mieszadłem, ale to raczej nie wina maszyny bo kumpel ma identyczną (obaj kupowaliśmy) i u niego wyrastają ładnie chleby.

    2. dawaj foty mamy :) , Maverick 19/04/12 15:15
      z braku laku ;-)))

  8. piekarnik elektryczny + 2 keksówki , Deus ex machine 17/04/12 22:59
    opcja dla leniwych - mieszanka z lidla, przesiać mąke ( całość 1kg ), niecałe 3 kubki zimnej kranówki do michy z mąką, dodać dodatki, mikserem zamiksować, przykryć michę. Odczekać aż urośnie ( 30 min ). Keksówy wyłożyć papierem do pieczenia lub wypędzlować oliwą i wymączyć mąką. Pakujemy do piekarnika na ruszta, najniższy poziom. Włączamy lampkę w piekarniku, czekać aż wyrośnie ( ~1h). Moc na 220C (10 min), moc na 190C (50min) i wyciągasz 2 bochenki .)

    "Uti non Abuti"

  9. po pierwsze , kicior 17/04/12 23:05
    to chleby żytnie nie rosną tak jak pszenne - często są całkiem płaskie albo i wklęsłe. Pełnoziarniste rosną jeszcze słabiej. Poza tym spróbuj skrócić czas wyrastania.

    1. może coś w tym być... , Doczu 18/04/12 07:29
      ... kumpel zdaje się nie miał mieszanek z mąką żytnią.
      Spróbuję innego chleba. Trochę mnie uspokoiłeś.

  10. to wszystko to sie nadaje , sew123 17/04/12 23:29
    na pasze :D

    Nie ma to jak chleb na zakwasie , który rosnie całą noc , pieczony w piekarniku.
    Moja żona robi taki co 2 tyg. z ziarnami itp it i jest za je bi sty.

    Nine Inch Nails to jest TO :)
    iRacing Driver :)

    1. tez tak slyszalem , tytan 17/04/12 23:47
      ze jak prawdziwy chleb to z piekarnika i na zakwasie.

      Mimo to i tak chcialbym maszyne, bo wydaje sie...prostsza/tansza/wygodniejsza;-)

      --
      "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
      życiem..."

      1. no co ty zartujesz? , sew123 18/04/12 06:55
        Jak maszyna moze być tansza od foremek do wypieku?:)
        Co trudnego w zmieszaniu maki wody , zrobieniu zakwasu , wymieszaniu odstawieniu tego na noc do wyrosniecia i wstawieniu do piekanika?:)
        Wazna jest mąka i dodatki- tyle ze tym zajmuje sie moja żona wiec jakby ktoś był hetny to moge jej przepis podac , ktory dostala od zony mojego kolegi :)

        Nine Inch Nails to jest TO :)
        iRacing Driver :)

        1. wiesz nie jest tak do końca... , Doczu 18/04/12 07:27
          ... zrobienie zakwasu to ok 4 dni, potem zaczyn przynajmniej kilka godzin i dopiero zabawa z chlebem.
          Dobre foremki to także niemały koszt. Piekarnik także zeżre nieco więcej gazu/energii niż maszyna.
          Nie ma tak lekko.
          Ja w dodatku mam dupiaty piekarnik więc w zasadzie poza funkcją podgrzewania czy pieczenia mięs nie nadaje się do ciast/chlebów.

          1. zakwas , Franz 18/04/12 08:20
            każda NORMALNA piekarnia sprzedaje

            Jest źle a będzie jeszcze gorzej.
            Niedługo nas z ujni europejskiej
            wyrzucą.

            1. ale masz na myśli , kicior 18/04/12 08:27
              prawdziwy zakwas - glut z zepsutej mąki i wody czy coś takiego http://www.bogutynmlyn.pl/...info/?id=38&page= To też niby zakwas, ale NIE powoduje wyrastania ciasta i trzeba używać drożdży.

              1. no niestety , Franz 18/04/12 08:52
                ten suchy :P

                Jest źle a będzie jeszcze gorzej.
                Niedługo nas z ujni europejskiej
                wyrzucą.

        2. hetny? , okobar 18/04/12 09:04
          o żesz....

          AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
          GF 7600 GS, M2N4 SLI
          Win XP SP3

          1. c mi sie zacina , sew123 18/04/12 10:29
            po powpadaly okruszki. wielkie mi halo

            Nine Inch Nails to jest TO :)
            iRacing Driver :)

        3. Z tego co piszesz , Birdman 18/04/12 13:20
          to wynika że ty też masz maszynę do wypieku chleba. Nazywasz ją "żona".

          Weź no raz sam zarób wszystko na chleb to zrozumiesz dlaczego automat jest prostszy.

          ping?

          1. a po co , sew123 18/04/12 13:47
            wtedy bylaby mi zona? :D

            Nine Inch Nails to jest TO :)
            iRacing Driver :)

            1. po co , okobar 18/04/12 15:29
              nie wiem
              wiem do czego:P

              AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
              GF 7600 GS, M2N4 SLI
              Win XP SP3

              1. no do , sew123 18/04/12 17:37
                robienia chleba tez:)

                Nine Inch Nails to jest TO :)
                iRacing Driver :)

        4. tansza , tytan 19/04/12 16:07
          mam na mysli pobor pradu wzgledem piekarnika.

          --
          "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
          życiem..."

    2. mój chleb rośnie 1,5 h , kicior 18/04/12 08:21
      po całej nocy byłby już pewnie rzadki i przeżarty. Ale może ja mam agresywniejszy i bardziej głodny zakwas.

  11. ostatnio sam podłapałem bakcyla, ale nie bawię się w zakwasy ;) , fiskomp 18/04/12 09:23
    Skład na jeden chlebuś:
    15dag mąki żytniej.
    35dag mąki pszennej (biorę najzwyklejszą tortową).
    5dag drożdży.
    350ml wody.
    ciutek cukru
    0,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki octu.
    Posypka - wsad co tam chcecie, ja do ciasta słonecznik, zmielony kminek, do posypki co podejdzie.

    Mąkę przesiewam, dodaję sól i dodatki (zioła).
    Do wody o max temp. 38 st. C dodaję drożdże i cukier. Rozbełtuję i jak się rozpuszczą dodaję ocet i dolewam do mąki . Miącham łyżką, aż się w miarę rozprowadzi. Odstawiam na 20-30 minut. W międzyczasie przygotowuję keksówkę dł 25 cm będzie fajny wysoki, 30 cm też łądnie wyrośnięty, ale wiadomo bardziej "jamnikowaty" ;)

    Po czasie wyrastania, znowu przemieszam, przekłądam do formy, wygładzamy np łyżką maczaną w wodzie (niektórzy zalecają np psiuknąć wodą z np zwykłego spryskiwacza ;) ) i sypiemy dodatki na wierzch. Odpalam piekarnik 230stC, można wcześniej, w każdym razie ma być już nagrzany, bo drugie rośnięcie ciasta następuje już w keksówce, którą smaruję smalcem, a nie jakieś oliwy, oleje (błee).
    Tu już ciasto leży krócej bo jakieś 10 minut.
    Grzanie ustawione na "góra i dół", druga drabinka od dołu i wsadzamy.
    Po 5-7 minutach (obserwacja czy dorasta), zmniejszam temp. na 190-200stC. Następnie po ok 30 minutach zmieniam nastaw na grzanie tylko z dołu (dolna grzała) i tak do 50-55 minut ogólnego czasu.

    Obserwujemy górę chlebka, żeby nie dopalić czasem.

    Po wszystkim, wyciągamy i nakrywamy bawełnianą ściereczką, odpoczywa, lekko stygnie i wtedy jego żywot przeważnie jest krótki. Tu jest ból, że bawisz się 1,5 godziny, a znika czasem w 5 minut :)

    1. a tu łopatologicznie pokazane, fajne ma dziołcha przepisy. , fiskomp 18/04/12 09:31
      http://www.youtube.com/watch?v=qXwZERdNjzs

  12. coz ja troche sie bawie , Carmamir 18/04/12 09:32
    uzywam 1 kenwooda (ale on za pionowy jest) i drugiego automatu z jakiego z lidla (jedyny tak poziomy :/ ale jest dobry).

    Oto chyba najbanalniejszy przepis na chlebek:

    2 lyz. suszonych drozdzy lub 15g swiezych
    1 i 1/3 kubeczka cieplej wody (325ml)
    3 i 1/3 kubeczka pszennej maki (500g)
    2 lyzeczki soli


    Wazne jest abys odmierzyl wszystko co do grama/ml (uzywaj wagi cyfrowej do tego), nastepnie wrzucasz do maszyny i czekasz :)

    Ew. do piekarnika (po wyrobieniu w maszynie, wyrasta normalny chleb jak z piekarni) :>

    Tylko polecam robic w plaskim a nie pionowym (wbrew pozorom zupelnie inaczej smakuje)...

    No to się wkopałem...

  13. Udało Ci sie cos upiec lepszego ??? , XiSiO 20/04/12 10:05
    jakies zmiany ?

    "Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
    zapłacisz adeną" (C) XiSiO

    1. hmmm... , Doczu 23/04/12 21:16
      ... lepszego raczej nie z racji tego że musiałem zmienić proporcje mąki zytniej do pszennej (rzeczywiście sprawdziłą sie teoria, że to przez żytnią mąkę chleb nie wyrastał)
      Ale ciekawostka - dziś właśnie skończyłem ten drugi chleb (wcześniej nie było okazji go zjeść) i smakował, może nie jak taki prosto z pieca, ale naprawę był smaczny (6 dni od wypieku)

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL