TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
[OT] Smażenie na maśle, a rak. , laciak88 24/01/12 17:59 Od dawna mówiono mi, że nie należy smażyć na maśle. Mając chwilę, zacząłem drążyć i doszukałem się, że chodzi o związek zwany akroleiną, który się wydziela z masła podczas smażenia.
Znalazłem wzmianki o "długim smażeniu", chociaż wydaje mi się, że kluczem jest sama tempreatura. Źródła mówią też o punkcie dymienia masła przy 170 stopniach Celsjusza. Ale nie wiem jak się ma punkt dymienia do rozpadu jakichś (jakich?) związków do akroleiny. Zapewne akroleina pojawia sie w innej temperaturze. W jakiej? Ktoś z was może wie? :)"To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - hmm , Mademan 24/01/12 18:10
Jajecznicę robię na maśle, więc raka pewnie też bym na maśle usmażył. Ważne aby nie przypalić tego co na patelni.- No właśnie nie wiem czy tak ważne. , laciak88 24/01/12 18:52
Może akroleina się wydziela przy niższej temperaturze? Wtedy ona byłaby ważniejsza."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems."
- masło masłem , Nikita_Bennet 24/01/12 18:14
ale raki ponoć lepsze gotowane ;)nikita_bennet (at) poczta.onet.pl - no na masle , Okota 24/01/12 18:34
to krewetki sie smazy,... mniamDyslektyka błąd nie pyka...
RTS wszechczasów:
Supreme Commander - Zerknij na art w wikipedii po polsku i po angielsku. , ptoki 24/01/12 18:44
A od siebie dodam ze:
-Maslo powinno byc przed smazeniem sklarowane. (czyli przynajmniej jak sie po jego stopieniu zrobi piana to trzeba ja zebrac)
-Zrobienie na masle jajecznicy czy jajek sadzonych jest ok tak dlugo jak czegos nie przypalisz.
-Smazenie cebulki juz jest troche sliskie bo lubi sie dosyc mocno zagrzac a maslo wraz z nia.- No zerkałem. , laciak88 24/01/12 18:55
I nie ma tam konkretów o jaki mi chodzi :(.
Z przypaleniem to już wyżej pisałem. Jak na razie dla mnie przypalenie != wydzielaniu się akroleiny, chociaż tak może być.
Swoja droga jajecznica na maśle jest pyszna :)."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - Ale widzisz roznice w zeznaniach? , ptoki 24/01/12 19:58
Bo w jednym arcie jest o czosnku i smazeniu na masle a w drugim juz nie.
A smazyc chyba wszystko oprocz jajek nalezy na smalcu wieprzowym topionym albo łoju wolowym (chyba trudno dostac).- Chyba o innych artach piszemy. , laciak88 24/01/12 20:16
Rzuć linkiem do tego czosnku.
Dlaczego jajek nie powinno się smażyć na smalcu? Jajeczniczkę na boczku też lubię :)."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - Ja mam na mysli te dwa: , ptoki 24/01/12 20:41
http://pl.wikipedia.org/wiki/Akroleina
http://en.wikipedia.org/wiki/Acrolein
Z tym smazeniem na smalcu chodzi o to ze wlasciwie tylko jajka mozna smazyc na masle.
Bo reszta jedzenia zeby sie dobrze usmazyc potrzebuje wysokiej temperatury.
I dodatkowo problem jest taki ze w oleju,smalcu, masle czy dowolnym innym srodku smazacym po smazeniu zostaje tyle dodatkowych smieci ze wlasciwie po jakichs 20-30 minutach smazenia taki tluszcz jest dosyc mocno zanieczyszczony i spalonymi resztkami i zwiazkami polimerowymi relatywnie mocno szkodliwymi powstalymi z samego tluszczu jak i z tych resztek.
Zysk ze smalcu jest taki ze on sam zbyt szybko tak sie nie degeneruje wiec starcza i na dluzej i pod tym wzgledem jest zdrowszy.- A faktycznie, czytałem. , laciak88 24/01/12 20:50
Teraz szukałem czosnku po angielskich źródłach; nie wiem czemu.
Chyba nie za bardzo rozumiem tekstu z czosnkiem. Czy autor chce nam przekazać, że akroleina jest rakotwórcza, ale jak powstanie z czosnku, to jest antyrakowa? Chyba, że chodzi o ilość.
Czyli nie powinienem smażyć frytek w myśl zasady "lepiej smakują na kilkukrotnie przepalonym oleju"? ;)"To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - Chodzi o to ze akroleina jest metablitem tego czegos z czosnku , ptoki 25/01/12 09:42
czyli jesz czosnek. Jego skladnik sie w komorkach rozklada i je truje. A rakowe sa na to albo czulsze i zdychaja albo jest ich mniej i sie tak nie namnazaja.
Tyle moja wiedza, pewnie troche nie scisla.
A co do frytek na przepalonym oleju:
Primo: od czegos trzeba umrzeć
Secundo: Lepiej dac rzeźnikowi niz aptekarzowi
Tertio: Jesli juz przepalac to chyba lepiej smalec a nie olej roslinny.
Quatro: Ludzie jedza frytki z fastfoodow a tam olej po kilka dni jest uzywany. I jakos najpierw umieraja na raka pluc ;)
- klarowanie masła, czyli przyrządzanie ghi/ghee , bwana 25/01/12 07:53
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ghi
niestety, ma to lekko orzechowy posmak i zabijcie mnie, nie wiem, czemu akurat orzechowy. Fakt, do smażenia nadaje się wyśmienicie, ale smak jajecznicy (jeśli ktoś lubi łagodną) nieco zaburza. Do jajecznicy z czosnkiem, kiełbonką, pepperoncini (wł. bezpieczniej z pepperoncino:-D) - bez problemu."you don't need your smile when I cut
your throat"
- Hmmm, kiedyś kucharzy uczyli, że do smażenia należy używać masła klarowanego ... , zartie 24/01/12 18:51
czyli pozbawionego wody i resztek białek z mleka. Takie masło można obecnie bez problemu kupić. Pytanie, czy wtedy już było znane to wydzielanie akroleiny.Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem - Czytałem o tym maśle. , laciak88 24/01/12 18:58
I mam takie same obiekcje jak ty.
Chociaż muszę go kiedyś spróbować, bo ja to mam tendencje do skrajności: jak zbyt polubię smażenie na maśle, to będę ciągle to robił."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - Ajj, , laciak88 24/01/12 18:59
ale brzydal. Miało być "Czytałem o tym maśle i mam takie same obiekcje jak ty.""To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems."
- Wuj tam, dziś uważasz na raka, jutro Cię samochód rozjedzie... , Dexter 24/01/12 20:01
tfu tfu oczywiście.
Ja wychodzę z założenia, że nie ma co sobie odmawiać.Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
Odpowiedzi oleję.
THX! - Nie no, oczywiście. , laciak88 24/01/12 20:17
Też wychodzę z takiego założenia i zazwyczaj mam w dupie, ale jak już wyżej pisałem: mam tendencje do skrajności, więc jak da się zdrowiej i maślano, to się postaram tak robić."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - znaczy się , Nikita_Bennet 24/01/12 20:22
wódki i pacierza ....
;)nikita_bennet (at) poczta.onet.pl - A jeżeli cudem przeżyje , Bergerac 25/01/12 15:00
to jest jeszcze 21 grudnia w zanadrzu...Barbossa: You're supposed to be dead!
Jack Sparrow: Am I not?
- Czytaj dopóki nie jest zablokowane: , Rhobaak 24/01/12 20:18
http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_pointKor2dual3,2hZ overkloc,4Gbit Ram
G-forc 460 gietex,barakudy
Children of Neostrada Association MVP - Widziałem to. , laciak88 24/01/12 20:39
Nie widzę ram znaku rózności między punktem dymienia i temperaturą przy której powstaje akroleina, chociaż z tego tekstu wynika przynajmniej, że jest ona równa lub wyższa niż punkt dymienia, a idąc za tropem, że tłuszcze najpierw rozpadają się do glicerolu, to wychodzi, że akroleina powstaje przy 280 stopniach, czyli jest dla nas niegroźna, bo prędzej się udusimy dymem z masła.
To podważa rzetelność Wikipedii."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - W zasadzie zgadzam się. Zauważ, że wzmianka o produkcji akroleiny z masła podczas smażenia , Rhobaak 24/01/12 20:54
...pojawia się tylko na polskiej wersji Wikipedii, która to wersja zazwyczaj jest mniej wiarygodna. Oczywiście, zapewne możliwe jest, że podczas smażenia na maśle osiągniemy (szczególnie punktowo) te 280 stopni, ale przecież chyba już wcześniej zepsujemy smak przypalonym masłem.Kor2dual3,2hZ overkloc,4Gbit Ram
G-forc 460 gietex,barakudy
Children of Neostrada Association MVP - Nie znajdując rozwiązania problemu na polskich stronach , laciak88 24/01/12 21:24
byłem pewny, że na angielskich znajdę, ale jak widać ciężko znaleźć powiązania masła z akroleiną, więc zaczynam się powoli zastanawiać czy faktycznie te 280 stopni to nie jest prawda, a to co wszyscy powtarzają, to plotka."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems."
- to w sumie standard, że , XTC 24/01/12 20:35
masło nadaje się do rzeczy obrabianych w niskiej temperaturze.
Zrób jajecznicę na maśle, smalcu i oleju.
W/g mnie różnica na niekorzyść oleju/oliwy jest kolosalna.
Smalec jest akceptowalny, masło wygrywa.
Z kolei nie wyobrażam sobie kotleta na maśle - to chyba naturalne.
Jasne, że można stworzyć regułę pt. "na maśle nie smarzyć" - będzie to rozwiązanie nowoczesne - idiotoodporne bo przecież idiotów jest statystycznie przewaga.Linux - Rzecz gustu. Ja nigdy nie robię jajecznicy na maśle. Ohyda. , Rhobaak 24/01/12 20:45
...Kor2dual3,2hZ overkloc,4Gbit Ram
G-forc 460 gietex,barakudy
Children of Neostrada Association MVP - ale jadles i Ci nie smakuje? , Maverick 24/01/12 20:48
czy nie probowales nigdy?- Mógłbym przytoczyć nieśmiertelny argument z kupą;) , Rhobaak 24/01/12 20:57
A serio: jadłem, taka wersja ma wielu zwolenników więc oczywiście próbowałem. Ale zdecydowanie nie przypadła mi do gustu.Kor2dual3,2hZ overkloc,4Gbit Ram
G-forc 460 gietex,barakudy
Children of Neostrada Association MVP - popieram - jajecznica jest najlepsza na smalcu ze skwarkami z cebulką , kicior 24/01/12 21:19
na maśle fuj- Polecam zrobienie jej na boczku z dziczyzny. , laciak88 24/01/12 21:25
Pychota.
Swoją drogą, nie lubisz jajecznicy na maśle, a zapach smażonego masła lubisz?"To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - nie specjalnie lubie zapach , kicior 24/01/12 21:35
w sumie nic chyba nie smażę na maśle- Aha. , laciak88 24/01/12 22:21
Pytam, bo dla mnie jest bajeczny. Ale uwielbiam też zapach smażonej wątróbki, a jej nie cierpię."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems."
- Jak z cebulką, to oczywiście, że nie na maśle , zartie 25/01/12 15:34
Na maśle można zrobić jajecznicę bez dodatków lub z groszkiem, w ostateczności z szynką.Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem - a gordon ramsay to... , McJackal 25/01/12 16:45
... smaży jednocześnie na maśle i oleju/oliwie :P
i co wy na to? :P:P:Pi7-10700K@5.2GHz 16GB@4600MHz
RTX2080Super 34''165hz1TB-NVME 8TB-HDD
Win11Pro - Gordon sie nie zna , Maverick 26/01/12 08:56
zaraz Ci tu tak ktos napisze pewnie :-)
- hehe, nie no, chodzilo mi raczej o geneze wstretu , Maverick 24/01/12 21:44
moj najmlodszy brat na ten przyklad nie zje masla pod zadna postacia.
kiedys za bajtla robilem mu kanapki i smarowalem maslem tylko srodek kanapki. zjadl kanapke dookola, srodek z maslem zostawal nietkniety.
skad to ma? niewiadomo. do dzis masla nie zje.- No przyznam, że też stosunkowo rzadko stosuje masło do kanapek:) , Rhobaak 24/01/12 22:07
W kilku zestawieniach się sprawdza (np. miód, dżem czy ryby), ale w innych przypadkach wolę je zastąpić majonezem czy smalczykiem:)Kor2dual3,2hZ overkloc,4Gbit Ram
G-forc 460 gietex,barakudy
Children of Neostrada Association MVP - ee no zgoda , Maverick 24/01/12 23:32
smalec... z browarkiem, ogoreczek i chleb chrupiacy. zwizualizowalem to sobie ;-)
- a na czym lubisz? , XTC 24/01/12 21:05
zdradź chociaż.
Wg mnie na oleju smakuje jak klasyczne trociny.Linux - na oliwie sprobuj , Maverick 24/01/12 21:43
super. lepsza niz na oleju.- Są różne oleje, tylko napomknę , Agnes 24/01/12 21:44
też i takie, których smaku prawie nie czuć, tylko smak samej potrawy.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - Przykład? , laciak88 24/01/12 22:20
..."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - na przyklad , elliot_pl 24/01/12 22:48
z pestek winogronmomtoronomyotypaldollyochagi... - frytura , kreciak 25/01/12 06:53
czyli olej palmowysi vis pacem para bellum - Olej rzepakowy , NimnuL-Redakcja 25/01/12 08:07
najpopularniejszy, neutralny smak.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - i tylko taki, tzn rzepakowy , Mery 25/01/12 09:55
się nadaje do smażenia,
oliwa absolutnie- Nie jest to prawdą , NimnuL-Redakcja 25/01/12 10:35
oliwa (w wersji Extra Virgin) ma niższą tolerancję na wysoką temperaturę - łatwo ją przypalić.
Do tego celu świetnie nadaje się tańsza oliwa z wytłoczyn (Sansa jeśli dobrze pamiętam).
Ta druga jest niższej jakości, ale jest mniej wrażliwa na spalenie.
Ja smażę zawsze na najwyższej jakości oliwie z pierwszego tłoczenia (ale filtrowanej, niefiltrowaną używam wyłącznie na zimno) i mając na uwadze jej właściwości nie smażę na dużym ogniu.
Oliwa nienajlepiej nadaje się do dłuższego smażenia bo łatwo się utlenia. Ale kilkuminutowe potraktowanie jej na patelni jest w porządku.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - hmmm, być może, , Mery 25/01/12 11:13
masz rację. Ja moją wiedzę opieram na obejrzanym niedawno programie o plantatorze i wytwórcy oliwy z oliwek, który twierdził, że oliwa absolutnie nie nadaje się do smażenia i tyle w temacie :)- no masz... , Maverick 25/01/12 16:44
i caly przemysl kulinarny w Hiszpanii i Wloszech obalilas w jednym momencie ;-)
- Smalec, oliwa, olej - byle nie masło. , Rhobaak 24/01/12 22:03
Pozostaje jeszcze kwestia tego, co oprócz jajek znajduje się w jajecznicy - u mnie jest to: cebula, pomidor, kiełbasa/szynka, szczypior, chili a czasem inne dodatki np. ser czy świeża bazylia itd.Kor2dual3,2hZ overkloc,4Gbit Ram
G-forc 460 gietex,barakudy
Children of Neostrada Association MVP - widzę, że moje dodatki są inne więc polecę: , XTC 25/01/12 00:06
- pieczarki
- groszek
(wcześniej lekko podrumienione i do tego jajka).Linux - Groszek ? , Doczu 25/01/12 15:20
noo powiem - interesująco to brzmi. Wypróbuję.
- zalezy jakie maslo, ile tego masla, jak bardzo roztopione, jakie jajka... , Carmamir 26/01/12 21:45
...No to się wkopałem...
- Schaboszczak na maśle - palce lizać , NimnuL-Redakcja 25/01/12 08:06
kwestia gustu.
Lubię też używać oliwę do smażenia np. polędwic wołowych.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- Tak, na maśle, ale klarowanym , NimnuL-Redakcja 25/01/12 07:54
można je klarować samemu, lub takie kupić.
Szkodliwe jest spalone białko z masła - ta pianka, która się tworzy podczas podgrzewania. Należy tą piankę zebrać i smażyć już na samym tłuszczu. To jeden z najzdrowszych sposobów smażenia.
Omijać powinno się oleje, szczególnie rzepakowe.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Co się natomiast tyczy punktu dymienia , NimnuL-Redakcja 25/01/12 08:02
od zawsze mnie uczono - poparte tym co czytałem, że tłuszcz - jakikolwiek, który zaczął dymić należy natychmiast wymienić. Nie nadaje się już do używania, bo - pominając zmianę smaku, zmienia się również jego skład chemiczny, pojawiają się jakieś szkodliwe tłuszcze trans.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - No tak, , laciak88 25/01/12 09:24
ale to nadal nie jest rozwiązanie mojego problemu."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - czemu , Skyp 25/01/12 14:59
powinno omijać szczególnie oleje rzepakowe?Skyp - Ponieważ , NimnuL-Redakcja 25/01/12 15:23
olej rzepakowy ma optymalne proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest więc zdrowy - ale (!) - wyłącznie gdy jest świeży i na zimno.
Problem polega na tym, że zwykle ten trzymany w przeciętnej kuchni jest zwietrzały i trzymany w cieple, a dodatkowe jego podgrzanie na patelni dodatkowo obniża jego wartość poważnie zmieniając jego skład. Olej taki (jak zresztą niemal każdy - zwietrzały, przegrzany) staje się rakotwórczy.
wyraźna zależność zachorowalności na nowotwory od spożycia olejów roślinnych. Potwierdzona w badaniach epidemiologicznych.
Idę za ciekawym artykułem pt. "My chcemy masła a nie margaryny":
"Najtrwalszy olej z oliwek (tłoczony na zimno) zawiera bardzo dużo trwałej omegi 9 i bardzo mało LA czy ALA, dlatego może jakiś czas stać w temperaturze pokojowej i nadaje się do smażenia. Firma produkująca oliwę Monini podaje, że temperatura krytyczna dla ich oliwy wynosi 210 st. C. Olej rzepakowy ma już od 9 do 30 proc. łatwoutleniających się NNKT – kwasów z grup omega 3 i 6, więc smażenie na nim jest raczej ryzykowne. Producenci popularnych olei zapewne się z tym nie zgodzą twierdząc, że 9 proc. to zbyt mało, by nam szkodzić. Jednak pamiętajmy, że producenci oleju mają swój interes w tym, by go sprzedać i nie powiedzą Wam, że we Francji smażenie frytek na oleju, który zawiera zaledwie 2 proc. omega 3 i 6, jest już zabronione."
Artykuł mam w formie dokumentu zapisanego na dysku, ale w sieci na pewno znajdziesz cały tekst.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Szybko znalazłem , NimnuL-Redakcja 25/01/12 15:24
http://wyborcza.pl/...y_masla_a_nie_margaryny.htmlGdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - eh... , Skyp 25/01/12 22:48
dzieki za linka, kiedys juz to czytalem.
Generalnie tworzy ona pewne tezy i wykorzystuje argumentacje jej wygodna. Chwilami brzmi jak kwasniewski z swoja dieta(mowie o przeświadczeniu co do swej racji, w mniejszym stopniu o założeniach).
Co do cholesterolu, niech przekona mojego wujka po dwoch zawalach. Jej jedyna argumentacja to tłuszcz rybi w diecie... sorry ale kto go spozywa codziennie rąbiąc maslo i inne tłuszcze nasycone dzien w dzien?. Generalnie to piekna rownia pochyla do miazdzycy(o czym przekona sie wiekszosc po 60-ce).Organizm sam sobie go syntezuje, problem w duzej podazy w diecie nie zniwelowanej przez nnkt.
Co do smazenia olejem rzepakowym, to temp dymienia jest wysoka, a z tego co przeczytalem rafinowany nie niesie z sobą już takiego zagrozenia.
Pisanie o wyraznej zaleznosci zachorowalnosci na nowotwory po spozyciu olejow roslinnych to juz jest kompletnie niepowazne. Olej olejowi nie rowny(margaryny, oliwa z oliwek, czy nawet rzepakowy)
Odnośnie przytoczonego przez ciebie cytatu.. czy te 2% NNKT na ktorej powołuje się autor to nie izomery trans o których mówi pani dr?. Pomieszanie pojęć, wynikające z niewiedzy czy swiadoma dezinformacja?
Generalnie nie ma lepsiejszego tłuszczu... a juz na pewno nie sa nim maslo, smalec i inne tłuszcze nasycone niosace z soba cholesterol. Sam proces smazenia niesie z soba wolne rodniki(rakotworcze utlenianie), i jako tako tego procesu obrobki cieplnej z deifnicji powinno sie unikac. Zawsze to wybor mniejszego zla, i w moim odczuciu olej rzepakowy jest zdecydowanie mniejszym zlem niz masło(takze klarowane).
Pozdrawiam SkypSkyp - Można kierować się rozsądkiem , NimnuL-Redakcja 26/01/12 09:21
i wyjść z założenia, że naturalne tłuszcze jak smalec czy masło są zdrowsze, bo nie są mocno przetworzone. Margaryny czy oleje roślinne już są zmodyfikowane i obce naturze.
Podobnych publikacji jak przytoczona przeze mnie jest więcej, sporo jest tego w j. angielskim.
Babeczka na pewno napisała mądrze w jednym miejscu: należy zachować umiar i nie należy bezkrytycznie wierzyć w reklamy.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - no... rzeklbym ze nalezy kierowac sie rozsadkiem... , Skyp 26/01/12 13:09
i dostrzegac z czego wynika przewaga diety środziemnomorkiej nad dietą opartą na smalcu i maśle charakterystyczną dla naszego regionu. Polecam dziesiatki tysiecy publikacji w j angielskim na temat choroby cywilizacyjnej zwanej miazdzyca i w konsekwencji zawalom.
Widzę ze z luboscią stawiasz w jednym rzędzie margaryny z olejami. Ja ani słowa nie wspominam o margarynie. Ja w ogole o niej nie wspominałem.
A wytwarzanie oleju z oliwek już p.n.e. nie stanowiło jakiegoś wyrafinowanego wyzwania, jeśli juz odnosic się do "naturalnosci". Rzeklbym że oliwa z oliwek nie jest znacząco bardziej obca naturze niz topiony smalec.Skyp - O margarynie wspomniałeś ... , NimnuL-Redakcja 26/01/12 14:34
"Olej olejowi nie rowny(margaryny, oliwa z oliwek, czy nawet rzepakowy)"
Ale nie ważne.
Zgadzam się z Tobą, że diety opartej na smażeniu - nie ważne o jakim tłuszczu mowa, nie można nazwać zdrową. Polska kuchnia lubi tłusto, gęste sosy i długie smażenie. I tu też tkwi problem.
Wiem, że na temat diety można dywagować długo i emocjonalnie. Dietetycy prześcigają się w tworzeniu opinii, ale chyba są dość zgodni co do tego, że warto jeść wolno, często i różnorodnie. Pęd życia w jakim się znajdujemu nie sprzyja przestrzeganiu tego. Stąd popularność żywności szybkiej i wygodnej.
pozdrawiamGdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - heh :D , Skyp 26/01/12 14:56
W swojej wypowiedzi nie odnosiłem się do zasadności spożywania margaryny i do tego odnosił się ten skrót myślowy.
Ale nie ważne.
PozdrawiamSkyp
- Trochę poczytaj o tłuszczach nasyconych i nienasyconych oraz o cholesterolu w maśle , zartie 26/01/12 17:01
http://potreningu.pl/...luszczowe-i-tluszcze-trans
http://potreningu.pl/...zesc-ii-nnkt-i-cholesterolGdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem
- 2 min w google: , piszczyk 25/01/12 14:35
http://tiny.pl/hjn3g
strona 53 :) Na stronie 54 masz też całą tabelę dla różnych tłuszczów, więc dla masła musiałbyś znać jego skład, bo to przecież mieszanina różnych tłuszczów . . .takie tam klamoty . . . |
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|