|
OBECNI NA TPC |
|
|
» PeKa 05:06 » hokr 05:00 » piszczyk 03:57 » rzymo 03:38 » Grza 02:20
Dzisiaj przeczytano 41140 postów, wczoraj 25974
Szybkie ładowanie jest: włączone.
|
|
|
|
|
|
TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
Czarnkow idzie pod mlotek... , Nazgul 9/07/10 00:03 Modlmy sie zeby nie stracilo na jakosci i na smaku. No i zeby nie zniknelo z rynku...
http://biznes.onet.pl/...566,3319362,1,prasa-detalpeople can fly, anything
can happen...
..Sunrise.. - o nieeeeeeee.......... , tytan 9/07/10 00:17
Noteckie - moj zlocisty skarbik. Zostawcie go w spokoju!!!--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..." - maj presziessss......... , emcom 9/07/10 08:34
... się mówi ;)
- wbrew pozorom może im to wyjść na dobre , Doczu 9/07/10 04:33
Pod warunkiem oczywiście, że "wygra" oferent, który zamierza dalej warzyć tam piwo.
Obecny właściciel ANR dziwnym trafem nie jest zainteresowany zyskiem jaki wygenerował browar, więc jest szansa że znajdzie się ktoś inny kto będzie chciał zarabiać.- skoro ANR nie jest zainteresowana zyskiem , Chrisu 9/07/10 08:42
to znaczy, że już jest ktos kto to kupi... /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - w sobote ci powiem co chce z , Nazgul 9/07/10 08:45
deal :) strasznie maja duzo rzeczy i sie musze zastanowic :)people can fly, anything
can happen...
..Sunrise.. - aaaa, to OK, ja Ci dam znać co ja chcę , Chrisu 9/07/10 09:02
i dogadamy się jak Ci dać kasę za to... /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\
- ANR od samego początku nie była zainteresowana zyskiem , Doczu 9/07/10 09:49
123
- a toto coś specjalnego jest? , Demo 9/07/10 07:13
j.w.napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - jedno z lepszych , Piratez 9/07/10 07:34
polskich prawdziwych piw
- niestety ... , bodeq 9/07/10 09:44
już straciło ... jak każdy browar po okresie promocji szukają oszczędności. To co ostatnio kupiłem nijak się ma do czarnkowa którego piłem pół roku temu. i tak k.wa ze wszystkim...
A teraz zabawa, znajdź kilka różnic na obrazku z linka.
http://zapodaj.net/ecf6e9604330.jpg.html- Hehehe... , Muchomor 9/07/10 09:53
Nieźle pojechali. Niestety tak chyba po prostu jest, że wyszukane towary mają za mało odbiorców. Polski konsument woli masówę, a tanie. Szkoda gadać.Stary Grzyb :-) Pozdrawia
Boardowiczów - ale to piwo nie jest przecież drogie... , Chrisu 9/07/10 10:04
jak mówię - od 1,69 do 2,09 w realu... /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - zapomniałes dodać że za but. 0,33 L , Doczu 9/07/10 10:28
123- ja wole wieczorkiem , Deus ex machine 9/07/10 10:51
wypic 0,33 niz 0,5 dla smaczku. Dlatego czasem Łomże w auchanie kupuje."Uti non Abuti" - dokładnie , Dabrow 9/07/10 11:33
poza tym - taki Pilsner Urquell - w 0,5 to jest szajs lany w Poznaniu - koncernowy, a w 0,33 to jest prosto z Czech. I może to moja automagiczna sugestia ale czuć różnicę.
Poza tym - cała masa fajynch piw ze świata to są właśnie 0,33 - i szczerze mówiąc (do wątku Docza) to ja wolę sobie pocackać takie fajne 0,33 za nawet 10 niż zalewać się litrami 'szczyn'...!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - z Pilsenerem Urquelemm to nie ma co przesadzać... , Doczu 9/07/10 14:09
... w Poznaniu to "nasi" nawet się nie zbliżają do tankofermentatora Czechów więc różnicy byś nie poczuł. Jak nie wierzysz zrób "ślepy test" 0,5 L.
A co do piw 0,33 v's 0,5 to ja także wyczuwam różnicę pomiędzy nimi, ale to chyba bardziej wyimaginowana różnica niż rzeczywista. Wszak do tych opakowań leją to samo piwo co do 0,5 L, a jednak smakuje jakoś inaczej.
Nawet takie Tyskie z 0,33 smakuje lepiej ( a nie powinno).
A co zaś się tyczy Noteckiego - to mój przytyk o pojemności nie był bynajmniej wyrzutem a stwierdzeniem faktu.- ale co przesadzać? , Dabrow 9/07/10 15:43
Bo nie bardzo wiem o co Ci idzie teraz - że to 0,5 warzone i rozlewane przez Kompanię Piwowarską takie samo w smaku jak 0,3 rozlewane w Czechach i tam warzone? Mogę spróbować ślepej próby. Ale co do 0,3 generalnie to ja wiem skąd mi to się bierze - otóż nie wietrzeje mi tak mocno, poza tym - takie np. Leffe, Miller, Fosters (niestety nie zwożony z Australii tylko lany we Francji albo na Słowacji), Stella Artois itp - są dostępne głównie jako 0,3... A jak wyżej napisałem - lubię różnych popróbować i wypić mniej...
Na niedzielę już się chłodzi Grolsh z ceramicznym korkowaniem oraz St. Miguel - jak Holandia - Hiszpania to takie piwa pić będziemy, a co!!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - nie nie... , Doczu 9/07/10 16:20
... nie porównywac piwo z but 0,3 z Czech z but 0,5 z KP, ale 0,5 z Czech z 0,5 z KP :-)- sęk w tym , Dabrow 9/07/10 18:21
że 0,5 z Czech jeszcze u nas nie widziałem - we wszystkich sklepach 0,5 jest PL, a 0,3 z CZ (-;!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - A bo trza z Czech przywieźć :-) , Doczu 9/07/10 18:30
Swoją drogą, to lany Pilsener Urquell to bije na głowę nawet tego 0,33- a bo! , Dabrow 9/07/10 18:36
że lany bije to jasne!!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------
- Ja nie napisałem, że jest. , Muchomor 9/07/10 11:54
Napisałem, że jest wyszukane.
A bardziej chodziło mi o nacisk na masówkę niż na tanie. Wszystkie Tyskie, Lechy i nawet Żywiec to przecież nie są takie drogie piwa, ale wszystko masówa i to najlepiej idzie.Stary Grzyb :-) Pozdrawia
Boardowiczów - W sumie to wychodzi, ... , Muchomor 9/07/10 11:58
... że jesteśmy podatni na marketing.
Niemcy mają masę popularnych marek ale lokalne browary warzą tam doskonałe piwa i mają się świetnie. Czesi i Słowacy też bardziej dbają o smak niż o rozmiar browaru. U nas tendencja przypomina mi Irlandię. Małe lokalne browary giną i prawie wszystko należy teraz do Diageo.
Guinness jest ok ale jest w Dublinie mały browar PorterHouse i ci dopiero dają radę. Ostali się na rynku tylko dlatego, że ważą dla sieci własnych pubów.Stary Grzyb :-) Pozdrawia
Boardowiczów - Niestety nie mają się świetnie... , Chrisu 10/07/10 13:18
Duże koncerny wykupują rodzinne interesy i robią pod tą samą nazwą przemysłową szmirę. Przykład - piwo Schmucker z Hesii. Kiedy znajomy napił się po dłuższym czasie (nie wiedział, że browar został sprzedany) o mało się nie opluł - prawie wrzasnął - co to jest!
Ale są wciąż małe browary (np. Michelstadter), ale w tym przypadku raczej wchodzi w grę tradycja (właściciel ma ponad 80 lat, a rodzina marzy o tym by browar sprzedać), a nie zyski - co roku do interesu niewiele, ale dopłaca... /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\
- no to jest właśnie urok browarów warzących tradycyjnie piwo , Doczu 9/07/10 10:04
Zawsze tak było, że bywały warki lepsze i gorsze.
Jak chcesz miec cały czas takie samo piwo to kupuj koncernówki.- koncernówki z , Deus ex machine 9/07/10 10:51
koncentratów .)"Uti non Abuti" - koncernówki , bodeq 9/07/10 16:53
koncernówki z koncentratów i kranówki ;)
- a jakie koncerny robią PIWO? , bodeq 9/07/10 16:54
bo to z czym ja miałem styczność to co najwyżej produkt piwopodobny.
nie wiem czy tylko ja odnoszę wrażenie że piwa w polsce już się nie robi (pomijam wyjątki w postaci np. ciechana bo tylko potwierdza regułę)
i taka ciekawostka, wystarczy pojechać do naszych braci z zachodu czy południa i no kurcze oni tam mają PIWO. wtf?
- juz jest pasteryzowane , elliot_pl 9/07/10 12:27
a nie niepasteryzowane. Czyli browar jak browar? Pytam, bo sie nie znam. Nie pijam tego paskudztwa :Pmomtoronomyotypaldollyochagi... - było niepasteryzowane a teraz jest nisko :) , bodeq 9/07/10 16:56
cokolwiek to znaczy. Może poprostu wygląda podobnie na etykiecie.
Dla rozjaśnienia sprawy pasteryzacji, proces pasteryzacji stosuje się po to żeby wydłużyć trwałość produktu, teoretycznie nie ma wpływu na smak.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pasteryzacja
za to w praktyce już ma:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo
Pasteryzacja – piwa mogą być również pasteryzowane lub nie. Brak pasteryzacji wpływa, podobnie jak w przypadku filtracji, pozytywnie na smak końcowy piwa, obniża jednak jego trwałość. Niepasteryzowane piwa rozlewane są do kegów lub rzadziej butelek i posiadają maksymalnie kilkutygodniowy termin przydatności do spożycia.
Zwróć jeszcze uwagę na skład w którym brakuje chmielu.- z tym "niepasteryzowanym" to też nie tak do końca ... , Doczu 9/07/10 17:45
... głośno było o tym oszustwie na forach związanych z browarnictwem.
Piwo niepasteryzowane nie ma 3 czy 4 miesięcznego terminu przydatności.
To "niepasteryzowane" wprawdzie pasteryzowane nie było metodą tradycyjną, ale zostawało poddawane mikrofiltracji, co znacznie zubaża smak piwa, ale pozwala piwu stać dłużej :-)
- przeciez czarnkow , Piratez 9/07/10 14:34
robi takie i takie
i to od lat, jeszcze pamietam inna etykiete- a to które ostatnio piłeś , bodeq 9/07/10 16:59
to niepasteryzowane czy wersja 2?
na stronie browaru widzę tylko 3 rodzaje i ani jednego "niskopasteryzowanego"
http://www.browar-czarnkow.pl/
- a tak przy okazji... , Chrisu 9/07/10 10:06
Jak wygram 8 mln to kupuję browar ;) /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - chyba , Dabrow 9/07/10 10:25
jedną kadź (((-;!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - myślisz, że , Chrisu 10/07/10 13:19
pojdzie więcej niż za cenę wywoławczą? IMO już wiadomo kto go kupi... /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\
- :-( , Bergerac 9/07/10 11:05
Takiego ciemnego piwa to ze świecą szukać...Barbossa: You're supposed to be dead!
Jack Sparrow: Am I not? - jest jeszcze , coobav 9/07/10 12:13
Gniewosz, kupowałem ostatnio w Piotrze i Pawle. Też daje radę.Lenovo X1 Nano, HP Zbook G5
Legion5 R7-5800H, RTX3060 - dokładnie , Miguki Asafono 9/07/10 15:06
http://www.browar-gontyniec.pl/--
DrumAndBassMafiA
G-HAD-SQUAD
- Taaa ??? , Doczu 9/07/10 14:04
Zapodaj Ciechana Portera z limitowanej wersji (ekstrakt 22%) - to jest dopiero miód.- Skoro limitowany , Bergerac 10/07/10 10:02
to pewnikiem już się skończył i dla mnie nie wystarczy... jak ta ostatnia paróweczka hrabiego Barry Kenta :/
BTW, widział to ktoś w W-wie?Barbossa: You're supposed to be dead!
Jack Sparrow: Am I not? - ostatnio jak bylem , Deus ex machine 10/07/10 13:27
goscinnie w Ww to jechalem tramwajem z mokotowa do centrum i gdzies po drodze kuzynka mowila (przy jakims placu, jedna z odnog), ze jest sklep (monopol) z duza iloscia "dziwnych" piw."Uti non Abuti" - Biorąc pod uwagę , Bergerac 10/07/10 18:40
sieć ulic między Mokotowem a Centrum... :))))) prosiłbym o zawężenie namiarów - wystarczy dziesięciokrotne :)))))))Barbossa: You're supposed to be dead!
Jack Sparrow: Am I not? - pamietam, ze bylo , Deus ex machine 10/07/10 21:30
to na 'dalszym' rogu jakiegos placu, ktorym przejezdzal tramwaj i po lewej jadac od mokotowa do centrum - jak mi kuzynka przypomni nazwe to dam znac."Uti non Abuti"
- Re: , Surfman 9/07/10 12:31
Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!i9 11900k | 64GB | Z590 | RTX3090 - tyle się pisze o twj przemysłówce... , PrzeM 9/07/10 14:17
...ktoć widział w ogóle jak się teraz to ciulstwo Żywcem czy Tyskim zwane robi? Faktycznie chemia do kadzi i sie robi automatycznie?PrzeM
above the mind - powered by meat... - eee ta chemia i spirytus to takie "urban legend" , Doczu 9/07/10 15:44
"Chemia" to nazwyczajniej mielony chmiel, który stosują obecnie wszystkie browary, a tankofermentatory to także coraz cześciej standard łączący w sobie proces fermentacji i leżakowania przez co skraca się proces produkcji.
Oprócz tego koncerny warzą piwo na wysoki ekstrakt i później rozcieńczają taki "koncentrat" do pożądanej zawartości ekstraktu.
Ot cała tajemnica tak w uproszczeniu.
W browarach tradycyjnych nie stosuje się tankofermentatorów, nieraz nie pasteryzuje się piwa i cały proces warzenia piwa wykonywany jest "zgodnie ze sztuką", stąd smak piwa jest inny i w dodatku różny z różnych warek.- czyli jednak , Dabrow 9/07/10 15:55
smaki są różne...!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - No oczywiście , Doczu 9/07/10 16:17
że w piwie warzonym metodami tradycyjnymi poszczególne warki mogą się różnić walorami smakowymi. To właśnie cały urok piwa tradycyjnego.
- Łysy , Dabrow 9/07/10 15:47
dziecięciem jeszcze niezbyt piwnym będąc miałem przyjemność widzieć produkcję w browarze Kraków (należącym już wtedy do Okocimia). Cóż - manufaktura to to nie była, kadzie też małe nie są (-; Ale najlepszy był początek - dupa tam woda z górskich źródeł i innych Harnasiowych lodowców. Zwykła kranówa - operator maszyny (wtedy funkiel nówka) stwierdził że może zrobić z kranówy dowolną wodę źródlaną - w kwestii składu chemicznego, natomiast co do czystości to nawet lepszą mają. Destylowaną prawie ((-; Reszta później podobnie...!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - aaa właśnie woda... , Doczu 9/07/10 16:18
... najcześciej właśnie stosowana woda to woda po odwróconej osmozie, więc niemal czyste H2O - znaczy... , PrzeM 9/07/10 16:20
...nad morzem będziem 2 tygodnie popierać nasze małe północne manufaktury!PrzeM
above the mind - powered by meat... - jak tylko , Dabrow 9/07/10 18:21
jakieś znajdziemy!!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------
- Domaniewska , mirkrup 15/07/10 02:55
tam Ciechan bywa :) |
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|