Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » JE Jacaw 08:41
 » Kool@ 08:40
 » XepeR 08:38
 » Dhoine 08:37
 » DYD 08:36
 » Ament 08:34
 » OBoloG 08:30
 » Demo 08:28
 » gigamiki 08:27
 » petropank 08:27
 » ligand17 08:26
 » zartie 08:26
 » Wolf 08:24
 » b0b3r 08:24
 » DJopek 08:12
 » rainy 08:04
 » Sebek 08:00
 » exmac 07:59
 » cVas 07:44
 » Dexter 07:43

 Dzisiaj przeczytano
 41146 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Sprawdz co dziś jadłeś - poradnik dla tych co sie chcą zakonserwować właściwie. , XiSiO 10/01/09 23:50
E100 - kurkuma; nieszkodliwy
E101 - ryboflawina (laktoflawina, witamina B2); żółty; nieszkodliwy
E101a - ester fosforanowy ryboflawiny; nieszkodliwy
E102 - tartrazyna; pomarańczowy; reakcje alergiczne
E104 - żółcień chinolinowa; żółty; reakcje alergiczne
E110 - żółcień pomarańczowa; reakcje alergiczne
E120 - koszenila; czerwony; reakcje alergiczne
E122 - azorubina; czerwony; reakcje alergiczne
E123 - amarant; czerwony; reakcje alergiczne
E124 - czerwień koszenilowa; czerwona; reakcje alergiczne
E127 - erytrozyna; różowy; reakcje alergiczne E128 - czerwień 2G
E129 - czerwień allura; czerwony;
E131 - błękit patentowy V; niebieski; nieszkodliwy
E132 - indygotyna; niebieski; nieszkodliwy;
E133 - błękit brylantowy FCF; zielono-niebieski; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych;
E140 - chlorofil; zielony; nieszkodliwy;
E141 - kompleksy miedziowe chlorofili; zielony; nieszkodliwy;
E142 - zieleń brylantowa; rakotwórczy; zielono-niebieski; genotoksyczny dla bakterii;
E150a - karmel; brązowo-czarny; nieszkodliwy; E150b - karmel siarczynowy; brązowy;
E150c - karmel amoniakalny; brązowy;
E150d - karmel amoniakalno-siarczynowy; brązowy;
E151 - czerń brylantowa; podejrzany; reakcje alergiczne;
E153 - węgiel drzewny; czarny; może zawierać benzopiren;
E154 - brąz FK; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych;
E155 - brąz HT; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych
E160a - karoteny (beta - karoten, prowitamina A); żółty; nieszkodliwy;
E160b - annaty; pomarańczowy; reakcje alergiczne;
E160c - kapsantyna; pomarańczowy;
E160d - likopen; czerwony; nieszkodliwy;
E160e - beta-apo-8-karotenal; pomarańczowo-czerwony; nieszkodliwy;
E160f - ester etylowy kwasu beta-apo-8-karotenowego; pomarańczowo-czerwony; nieszkodliwy;
E161b - luteina; żółty; nieszkodliwy;
E161g - kantaksantyna; żółty; nieszkodliwy
E162 - betanina; czerwony; nieszkodliwy;
E163 - antocyjany; czerwono-niebieskie; nieszkodliwy;
E170 - węglan wapnia; szarobiały; nieszkodliwy;
E171 - dwutlenek tytanu; biały; nieszkodliwy;
E172 - tlenki i wodorotlenki żelaza; żółte, czerwone, czarne; nieszkodliwy;
E173 - aluminium; srebrny; nieszkodliwy;
E174 - srebro; nieszkodliwy;
E175 - złoto; nieszkodliwy;
E180 - czerwień litolowa (rubin litolowy); nieszkodliwy;
E200 - kwas sorbowy; reakcje alergiczne;
E202 - sorbinian potasu; reakcje alergiczne;
E203 - sorbinian wapnia; reakcje alergiczne;
E210 - kwas benzoesowy; reakcje alergiczne;
E211 - benzoesan sodu; reakcje alergiczne;
E212 - benzoesan potasu; reakcje alergiczne;
E213 - benzoesan wapnia; reakcje alergiczne;
E214 - estrer etylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne;
E215 - sól sodowa estru etylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne;
E216 - ester propylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne;
E217 - sól sodowa estru propylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne;
E218 - ester metylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne;
E219 - sól sodowa estru metylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne;
E220 - dwutlenek siarki, kwas siarkawy; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E221 - siarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;


E222 - wodorosiarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E223 - disiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu); astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E224 - disiarczyn postasu (pirosiarczyn potasu); astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E226 - siarczyn wapnia; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E227 - wodorosiarczyn wapnia; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E230 - bifenyl; podejrzany;
E231 - ortofenylofenol; podejrzany;
E232 - ortofenylofenolan sodu; podejrzany;
E233 - tiabendazol; podejrzany;
E234 - nizyna;
E235 - natamacyna (pimarycyna); podrażnienia nerek;
E239 - heksametylenotetramina (urotropina); podejrzany;
E242 - ester dimetylowy kwasu pirowęglowego; podejrzany;
E249 - azotyn potasu; rakotwórczy;
E250 - azotyn sodu; rakotwórczy;
E251 - azotan sodu; rakotwórczy;
E252 - azotan potasu (saletra); rakotwórczy;
E260 - kwas octowy; nieszkodliwy;
E261 - octan potasu; nieszkodliwy;
E262 - octan sodu; nieszkodliwy;
E263 - octan wapnia; nieszkodliwy;
E270 - kwas mlekowy; nieszkodliwy;
E280 - kwas propionowy; podejrzany;
E281 - propionian sodu; podejrzany;
E282 - propionian wapnia; podejrzany;
E283 - propionian potasu; podejrzany;
E284 - kwas borny; podrażnienie nerek;
E285 - boraks; podrażnienie nerek;
E290 - dwutlenek węgla;
E296 - kwas jabłkowy;
E297 - kwas fumarowy;
E300 - kwas L(-)askorbinowy (witamina C); nieszkodliwy;
E301 - askorbinian sodu; nieszkodliwy;
E302 - askorbinian wapnia; nieszkodliwy;
E304 - palmitynian askorbylu; nieszkodliwy;
E306 - tokoferole naturalne; nieszkodliwy;
E307 - alfa-tokoferol; nieszkodliwy;
E308 - gamma-tokoferol; nieszkodliwy;
E309 - delta-tokoferol; nieszkodliwy;
E310 - galusan propylu; bóle żołądka, astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane
E311 - galusan oktylu; bóle żołądka, astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane
E312 - galusan dodecylu; bóle żołądka, astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane
E315 - kwas izoaskorbinowy;
E316 - izoaskorbinian sodu;
E320 - BHA, butylohydroksyanizol; bóle żołądka, astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane, powoduje wzrost cholesterolu we krwi;
E321 - BHT, butylohydroksytoluen; alergie, bóle żołądka, astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E322 - lecytyna; nieszkodliwy;
E325 - mleczan sodu; nieszkodliwy;
E326 - mleczan potasu; nieszkodliwy;
E327 - mleczan wapnia; nieszkodliwy;
E330 - kwas cytrynowy; miejscowe podrażnienie i próchnica zębów;
E331 - cytrynian sodu; nieszkodliwy;
E332 - cytrynian potasu; nieszkodliwy;
E333 - cytrynian mono-, di-, triwapniowy; owrzodzenia żołądka;
E334 - kwas winowy; nieszkodliwy;
E335 - winian mono-, di- i trisodowy; nieszkodliwy;
E336 - winian potasu; nieszkodliwy;
E337 - winian sodowo-potasowy; nieszkodliwy;
E338 - kwas ortofosforowy;
E339a - ortofosforan sodowy; nieszkodliwy;
E339b - ortofosforan disodowy; nieszkodliwy;
E339c - ortofosforan trisodowy; nieszkodliwy;
E340a - ortofosforan potasowy; nieszkodliwy;
E340b - ortofosforan dipotasowy; nieszkodliwy;
E340c - ortofosforan tripotasowy; nieszkodliwy;
E341a - ortofosforan wapniowy; nieszkodliwy;
E341b - ortofosforan diwapniowy; nieszkodliwy;
E341c - ortofosforan triwapniowy; nieszkodliwy;
E350 - jabłczan sodu;
E351 - jabłczan potasu;
E352 - jabłczan wapnia;
E353 - kwas metawinowy;
E354 - winian wapnia;
E355 - kwas adypinowy; podejrzany;
E356 - adypinian sodu;
E357 - adypinian potasu;
E363 - kwas bursztynowy;
E380 - cytrynian amonu;
E385 - wersenian wapniowo-sodowy;
E400 - kwas alginowy; nieszkodliwy;
E401 - alginian sodu; nieszkodliwy;
E402 - alginian potasu; nieszkodliwy;
E403 - alginian amonu; nieszkodliwy;
E404 - alginian wapnia; nieszkodliwy;
E405 - alginian propylenowoglikolowy; nieszkodliwy;
E406 - agar; nieszkodliwy;
E407 - karagen; owrzodzenie jelit;
E410 - karob (mączka chleba świętojańskiego); nieszkodliwy;
E412 - guma guar; wzdęcia i kurcze żołądka;
E413 - tragakanta; wypryski skórne;
E414 - guma arabska; alergie;
E415 - guma ksantanowa; nieszkodliwy;
E416 - guma karaya;
E417 - guma taro;
E418 - guma gellan;
E420 - sorbitol; wzdęcia, biegunka, bóle brzucha;
E421 - mannitol;
E422 - glicerol (gliceryna);
E432-E436 - polioksyetylenosorbitany (polisorbitany); nieszkodliwy;
E440a - pektyna; nieszkodliwy;
E440b - pektyna amidowana; nie rozkłada się w organizmie;
E441 - żelatyna;
E442 - fosforan amonu; nieszkodliwy;
E444 - izobutylooctan sacharozy; podejrzany;
E445 - ester glicerynowy żywicy; nieszkodliwy;
E450 - difosforany sodu, potasu, wapnia; zaburzenia w gospodarce wapniowej;
E451 - trifosforany sodu i potasu; zaburzenia w gospodarce wapniowej;
E452 - polifosforany; zaburzenia w gospodarce wapniowej;
E460 - celuloza sproszkowana i mikrokrystaliczna; nie budzi zastrzeżeń;
E461 - metyloceluloza; nieszkodliwy;
E463 - hydroksypropyloceluloza; nieszkodliwy; E464 - hydroksypropylometyloceluloza; nieszkodliwy;
E465 - etylometyloceluloza; wpływa źle na pracę jelit;
E466 - karboksymetyloceluloza; nieszkodliwy;
E470a - sole potasowe, sodowe i wapniowe kwasów tłuszczowych;
E470b - sole magnezowe kwasów tłuszczowych;
E471 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; nieszkodliwy;
E472a - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym; nieszkodliwy;
E472b - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym; nieszkodliwy;
E472c - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym; nieszkodliwy;
E472d - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym; nieszkodliwy;
E472e - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym; nieszkodliwy;
E472f - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego;
E473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy;
E474 - cukroglicerydy (gliceryna poddana estryfikacji z kwasem tłuszczowym i cukrem); nieszkodliwy;
E475 - estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu; nieszkodliwy;
E476 - polirycynolan poliglicerolu;
E477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego;
E479b - termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych;
E481 - stearyoilodimleczan sodu;
E482 - stearyoilodimleczan wapnia;
E483 - winian stearylu;
E491-E495 - estry sorbitolu i kwasów tłuszczowych (polistearyniany sorbitanu);
E500 - węglan sodu (soda), wodorowęglan sodu; nieszkodliwy;
E501 - węglan potasu; nieszkodliwy;
E503 - węglan amonu; nieszkodliwy;
E504 - węglan magnezu; nieszkodliwy;
E507 - kwas solny;
E508 - chlorek potasu; działanie przeczyszczające;
E509 - chlorek wapnia;
E511 - chlorek magnezu;
E512 - dichlorek cyny; podrażnienie żołądka;
E513 - kwas siarkowy;
E514 - siarczan sodu; działanie przeczyszczające;
E515 - siarczan potasu; działanie przeczyszczające;
E516 - siarczan wapnia; działanie przeczyszczające;
E517 - siarczan amonu; działanie przeczyszczające;
E520 - siarczan glinu;
E521 - siarczan glinowo-sodowy;
E522 - siarczan glinowo-potasowy;
E523 - siarczan glinowo-amonowy;
E524 - wodorotlenek sodu;
E525 - wodorotlenek potasu;
E526 - wodorotlenek wapnia;
E527 - wodorotlenek amonu;
E528 - wodorotlenek magnezu;
E529 - tlenek wapnia; nieszkodliwy;
E530 - tlenek magnezu; nieszkodliwy;
E535 - żelazocyjanek sodu; w postaci czystej jest trujący;
E536 - żelazocyjanek potasu; w postaci czystej jest trujący;
E538 - żelazocyjanek wapnia; w postaci czystej jest trujący;
E541 - wodorofoforan glinowo-sodowy;
E551 - dwutlenek krzemu; nieszkodliwy;
E552 - krzemian wapnia; nieszkodliwy;
E553a - krzemian magnezu; nieszkodliwy;
E553b - talk;
E554 - glinokrzemian sodu; nieszkodliwy;
E555 - glinokrzemian potasu;
E556 - glinokrzemian wapnia;
E558 - bentonit;
E559 - krzemian glinu (kaolin);
E570 - kwasy tłuszczowe; nieszkodliwy;
E574 - kwas glukonowy; nieszkodliwy;
E575 - lakton kwasu glukonowego;
E576 - glukonian sodu;
E577 - glukonian potasu;
E578 - glukonian wapnia;
E579 - glukonian żelaza;
E585 - mleczan żelaza; zaburzenia w przewodzie pokarmowym;
E620 - kwas glutaminowy; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E621 - glutaminian sodu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E622 - glutaminian potasu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E623 - glutaminian wapnia; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E624 - glutaminian amonu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E625 - glutaminian magnezu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E626 - kwas guanylowy; zmienia się w kwas moczowy;
E627 - guanylan sodu; zmienia się w kwas moczowy;
E628 - guanylan potasu; zmienia się w kwas moczowy;
E630 - kwas inozynowy; zmienia się w kwas moczowy;
E631 - inozynian sodu; zmienia się w kwas moczowy;
E632 - inozynian potasu; zmienia się w kwas moczowy;
E633 - inozynian wapnia; zmienia się w kwas moczowy;
E634 - rybonukleotydy wapnia; zmienia się w kwas moczowy;
E635 - rybonukleotydy sodu; zmienia się w kwas moczowy;
E640 - glicyna;
E900 - dimetylopolisiloksan;
E901 - wosk pszczeli; nieszkodliwy;
E902 - wosk kandelilla; nieszkodliwy;
E903 - wosk karnauba; nieszkodliwy;
E904 - szelak; nieszkodliwy;
E912 - ester kwasu montanowego;
E914 - wosk polietylenowy utleniony;
E938 - karbamid; nieszkodliwy;
E939 - argon; nieszkodliwy;
E940 - hel; nieszkodliwy;
E941 - azot; nieszkodliwy;
E942 - tlenek azotu; nieszkodliwy;
E948 - tlen; nieszkodliwy;
E950 - acesulfam K (acetosulfam);
E951 - aspartam; nieszkodliwy z wyjątkiem chorych na fenyloketonurię;
E952 - cyklaminiany; podejrzany;
E953 - izomaltina;
E954 - sacharyna; podejrzany;
E957 - taumatyna; nieszkodliwy;
E959 - neohesperdyna; nieszkodliwy;
E965 - maltitol; działanie przeczyszczające;
E966 - laktitol; działanie przeczyszczające;
E967 - ksylitol; działanie przeczyszczające;
E999 - ekstrakt kwilai (mydłoka);
E1105 - lizozym; podejrzany;
E1200 - polidekstroza;
E1201 - poliwinylopirolidyna;
E1202 - poliwinylopolipirolidyna;
E1404 - skrobia utleniona; podejrzany;
E1410 - fosforan skrobiowy;
E1412 - fosforan diskrobiowy;
E1413 - fosforylowany fosforan diskrobiowy;
E1414 - acetylowany fosforan dikrobiowy; nieszkodliwy;
E1420 - skrobia acetylowana; nieszkodliwy;
E1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy; nieszkodliwy;
E1440 - skrobia hydrokypropylowana;
E1442 - hydroksypropylowy fosforan diskrobiowy;
E1450 - sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego;
E1505 - trietylocytrynian;
E1518 - triacetyna;

SKŁADNIKI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO I INNE

BARWNIKI: E120 - karmin, koszenila (barwnik z pancerzyków samic coccus cacti)
E153 - węgiel drzewny
E161b - luteina (z jaj)

KONSERWANTY: E280 - kwas propionowy
E281 - propionian sodu
E283 - propionian wapnia

SUBSTANCJE ZAKWASZAJĄCE I REGULATORY KWASOWOŚCI:
?E352 - jabłczan wapnia
?E509 - chlorek wapnia
?E516 - siarczan wapnia
?E526 - wodorotlenek wapnia
*E575 - lakton kwasu glukonowego
*E576 - glukonian sodu
*577 - glukonian potasu
*578 - glukonian wapnia

PRZECIWUTLENIACZE:
*E270 - kwas mlekowy
E322 - lecytyna
*E325 - mleczan sodu
*E326 - mleczan potasu
*E327 - mleczan wapnia
?E385 - wersenian wapniowo - sodowy
*E472 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

ŚRODKI ZAGĘSZCZAJĄCE I ŻELUJĄCE:
E441 - żelatyna

EMULGATORY:
E322 - lecytyna
? E432 - E436 - polisorbitany
*?E442 - fosforan amonu
*E470 - sole kwasów tłuszczowych
E471 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E472(a-f) - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasami
E473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy
E474 - cukroglicerydy
E475- estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
E476 - polirycynolan poliglicerolu
E477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego
E479b - termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych
E481 - stearyoilodimleczan sodu
E482 - stearyoilodimleczan wapnia
E483 - winian stearylu
E491-495 - polistearyniany sorbitanu
E570 - kwasy tłuszczowe

INNE:
E422 - glicerol
? E450 - difosforany sodu, potasu, wapnia
*E620-625 - aminokwasy
*E626-628 - guanylany
*E630-633 - inozyniany
E634-635 - rybonukleotydy
E640 - glicyna
E901 - wosk pszczeli
E904 - szelak (żywica otrzymywana z wydzieliny owada Laccifer lacca)
E920 - L-cysteina, cysteina
E921 – cystyna

Nr - Nazwa substancji - Środek spożywczy
E 170 - Węglany wapnia
Cukier puder, Koncentraty napojów w postaci sypkiej, Pulpy owocowe, przeciery owocowe, Sosy pomidorowe i warzywne, wyroby typu sneksy i czipsy, Guma do żucia

E 260 - Kwas octowy
Wędliny

E 262i - Octan sodu
Koncentraty obiadowe, kazeiniany, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze, Koncentraty dodatków do potraw, sosy sałatkowe

E 261 - Octan potasu
Kazeiniany, białczany

E 263 - Octan wapnia
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane

E 300 - Kwas askorbinowy
Świeże makarony, Mleko w proszku, śmietanka w proszku, Mrożone owoce i warzywa

E 301 - Askorbinian sodu
Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane

E 302 - Askorbinian wapnia
Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane

E 304 - Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, Piwo, Chleb

E 322 - Lecytyna
Tłuszczowe kremy wyrobów cukierniczych i piekarskich, Wyroby ciastkarskie, ciasta, Koncentraty deserów, Zabielacze do napojów, Wędliny, Aromaty naturalne, Napoje mleczne, Polewy do deserów, Pasty rybne, Śniadaniowe przetwory zbożowe, Mleko w proszku, Koncentraty obiadowe, Masło, Margaryny, sosy mięsne, Lody1, twarogi, Mąka i przetwory zbożowe, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Mleko zagęszczone i mleko w proszku

E 325 E 326 - Mleczan sodu, mleczan potasu
Koncentraty deserów błyskawicznych, Sosy pomidorowe

E 327 - Mleczan wapnia
Dżemy i galaretki wyborowe, Owoce i warzywa - konserwy

E 330 E 331 E 332 E 333 - Kwas cytrynowy, Cytryniany sodu cytryniany potasu cytryniany wapnia
Wędliny, Susze ziemniaczane, Białczany, Kazeiniany, Mleko, Koncentraty ziemniaczane, makarony, Napoje mleczne, Zabielacze do napojów, Pomidory konserwowe

E 331 - Cytryniany sodu
Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki

E 332 - Cytryniany potasu
Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki

E 333 - Cytryniany wapnia
Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki

E 339 - Fosforany sodu
Napoje typu kawa, Koncentraty obiadowe, Mleko zagęszczone, Sery topione, Zabielacze do napojów, Półprodukty owocowe, Śniadaniowe przetwory zbożowe, Desery mleczne do ubijania

E 340 - Fosforany potasu
Zabielacze do napojów, Desery mleczne, Napoje typu kawa,

E 341 - Fosforany wapnia
Zabielacze do napojów, Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów



E 353 - Kwas metawinowy
Wino gronowe

E 401 -Alginian sodu
Napoje bezalkoholowe

E 402 - Alginian potasu
E 403 - Alginian amonu
E 404 - Alginian wapnia
E 405 - Alginian propylenoglikolowy
Emulsje tłuszczowe, Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Lody wodne, Wyroby typu sneksy i czipsy, Sosy, Piwo, Guma do żucia, Preparaty owocowe i warzywne, Napoje bezalkoholowe aromatyzowane, likiery, Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną, Napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche

E 406 - Agar
Śmietana termizowana, sterylizowana UHT

E 407 - Karagen
Desery tłuszczowe w aerozolu, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych

E 410 - Mączka chleba świętojańskiego
Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe

E 412 - Guma guar
Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe z cząstkami owoców stabilizowane, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych

E 414 - Guma arabska
Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe

E 415 - Guma ksantanowa
Napoje bezalkoholoweNapoje owocowe, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych

E 416 - Guma Karaya
Wyroby typu sneksy i czipsy, Glazury i powłoki drażetkarskie do orzechów, Nadzienia, polewy, Desery

E 417 - Guma Tara
Napoje bezalkoholowe

E 418 - Guma gellan
Napoje bezalkoholowe

E 422 - Glicerol
Karmelki, Wyroby kakaowe i czekoladowe

E 432 - Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 20)
Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie

E 433 - Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 80)
Emulsje tłuszczowe dla piekarstwa, Zamienniki mleka i śmietany, Lody i ich
koncentraty1

E 434 - Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu
Desery

E 435 - (polysorbate 40) Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 60)
Wyroby cukiernicze, Zemulgowane sosy

E 436 - Trójstearynian polioksyetylenosorbitolu polysorbate 65)
Zupy, Guma do żucia, Dodatki uzupełniające dietę, Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną

E 440 - Pektyny
Nektary owocowe

E 442 - Fosfatydy amonu
Kakao i wyroby czekoladowe, Wyroby cukiernicze

E 444 - Octan izomaślanu sacharozy
Napoje bezalkoholowe aromatyzowane opalizujące

E 445 - Estry glicerolu i żywic roślinnych
Napoje bezalkoholowe

E 450 - Difosforany
Sery topione, Zabielacze, Napoje typu kawa, Kiełbaski rybne i pasty rybne, Desery mleczne, Wędzonki wieprzowe, konserwy drobiowe, Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw

E 451 - Trifosforany
Sery topione, Kiełbaski rybne i pasty rybne, Wędzonki wieprzowe, wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy drobiowe

E 452 - Polifosforany
Sery topione, Wędzonki wieprzowe, wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy, Zabielacze do napojów, Napoje typu kawa

E 461 - Metyloceluloza
Zalewy przeznaczone do otrzymywania zewnętrznych powłok wędlin, poddawanych dalszej obróbce termicznej

E 461 E 464 - Metyloceluloza Hydroksypropylome-tyloceluloza
Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane, napoje bezalkoholowe, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Suszone przetwory ziemniaczane, Panierki, Sosy, majonezy, Lody i desery

E 460 - Celuloza
Napoje bezalkoholowe

E 463 - Hydroksypropylo-celuloza
Napoje bezalkoholowe

E 465 - Etylometyloceluloza
Napoje bezalkoholowe

E 466 - Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC)
Napoje bezalkoholowe

E 470a - Sole sodowe, potasowe, wapniowe kwasów tłuszczowych
Drożdże piekarskie (przeznaczone wyłącznie do użytku przemysłowego)

E 471 - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Susze ziemniaczane, płatki kukurydziane i ziemniaczane, płatki pszenne preparowane, Lody i ich koncentraty1, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Śmietanka w proszku, Mleko w proszku, Wyroby cukiernicze, Desery, Zabielacze, Koncentraty obiadowe, Sosy sałatkowe, Chrupki kukurydziane, wyroby typu sneksy i czipsy, Koncentraty ciast, Tłuszczowe do ciast, Drożdże, kawa, Desery, Sery topione, Aromaty naturalne, Napoje mleczne niefermentowane, Polewy do deserów, Pasty rybne, Wędliny, Konserwy mięsne i drobiowe, Pieczywo, Masło, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Dżemy i galaretki wyborowe, marmolady, Pasteryzowana śmietanka, Ryż błyskawiczny (szybko gotujący się), makarony, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane

E 472a - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
Desery, Lody i ich koncentraty1, Aromaty naturalne, Napoje mleczne niefermentowane, Pasty rybne, Wędliny, Polewy do deserów, Konserwy mięsne i drobiowe, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Drożdże piekarskie, Likiery, Pieczywo,

E 472b - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
j.w.

E 472c - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
j.w.

E472d - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze

E 472e - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
Pieczywo, koncentraty ciast, Sosy obiadowe, sosy pomidorowe i warzywne, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Zabielacze do napojów

E 472f - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze

E 473 - Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
Naturalna płynna kawa w puszkach

E 474 - Sacharoglicerydy
Przetwory mięsne, Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Wyroby cukiernicze, Zabielacze, Lody i ich koncentraty1, Desery, Sosy, Zupy, buliony i rosoły, Napoje bezalkoholowe na bazie nasion anyżu, kokosowe i migdałowe, Napoje spirytusowe z wyjątkiem wina i piwa, Koncentraty w proszku do przygotowania gorących napojów, Zamienniki śmietanki, Napoje na bazie mleka, Dodatki uzupełniające dietę

E 475 - Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Zemulgowane likiery, Produkty jajeczne, Zabielacze do napojów, Guma do żucia, Emulsje tłuszczowe, Zamienniki mleka i śmietany, Wyroby cukiernicze, z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych, Desery

E 476 - Polirycynoleinian poliglicerolu
Produkty do smarowania pieczywa o niskiej i bardzo niskiej zawartości tłuszczu

E 477 - Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego
Produkty piekarskie, Produkty zastępujące mleko i śmietanę, Zabielacze, Lody i ich koncentraty1, Wyroby cukiernicze, Desery, Ubite polewy

E479b - Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych
Emulsje tłuszczowe przeznaczone do smażenia

E 481 - Stearyoilomleczan sodu
Produkty piekarskie delikatesowe, wyroby ciastkarskie i ciasta

E 482 - Stearyoilomleczan wapnia
E 491 - Monostearynian sorbitolu
Drożdże piekarskie, Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie

E 492 - Tristearynian sorbitolu
Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych)

E 500i - Węglan sodu
Desery, Wędliny, Mąka pszenna

E 509 - Chlorek wapnia
Dżemy, galaretki i marmolady, Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Sery topione

E 516 - Siarczan wapnia
Koncentraty deserów w postaci sypkiej, nadzienia do ciast i wyrobów ciastkarskich

E 526 - Wodorotlenek wapnia
Pomidory konserwowe

E 553b - Talk2
Guma do żucia

E 578 - Glukonian wapnia
Pomidory konserwowe, Przetwory owocowe, Guma do żucia

E 579 - Glukonian żelazawy
Oliwki czarne w zalewie nadziewane

E 585 - Mleczan żelazawy
Pasty (paprykowa, anchovis itp.)

E 901 - Wosk pszczeli
Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich

E 902 - Wosk Candelilla
Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich

E 903 - Wosk Carnauba
Cukierki gumki, guma do żucia, preparaty do smarowania blach i form piekarskich

E1518 - Trioctan glicerolu (triacetyna)
Guma do żucia

"Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
zapłacisz adeną" (C) XiSiO

  1. no ale że co? , kubazzz 10/01/09 23:56
    zestaw skomplikowanych nazw chemicznych i odpowiadających im skróconych nazw.

    SM-S908

  2. XiSiO lepiej rzuc okien , w1lko 11/01/09 00:02
    na moj temat
    http://twojepc.pl/boardPytanie139306.htm

    Dzieki

    1. stfu, okiem ;) , w1lko 11/01/09 00:02
      123

  3. No i co? , ptoki 11/01/09 00:11
    Dobrze spalone maslo przy robieniu pieczarek jest nie mniej szkodliwe. Nie wspominajac o nawet samoróbnej kielbasce z wlasnego zwierza usmalonej nad grillem, rozpalonym na jakims izopropylu i spalonej na czarno.

    Zremy tyle chemii a zyjemy te 60-80 lat. Nie ma zle. Lepiej sie zajac tym zeby te lata milo uplynely. A unikac syfu trzeba i tak :).


    PS lepiej by bylo wrzucic linka do miejsca gdzie to znalazles...

  4. Alternatywa , DeathClaw 11/01/09 00:22
    Gadulcowy Infobot - wpisujemy e, a po spacji nr trucizny.

  5. jeszcze do tego fluorek w paście do zębów , Soulburner 11/01/09 00:44
    i w wodzie mineralnej (w formie anionów i kationów - fluorkowy i sodowy, bodajże - a hamerykany mają w kranówie), stosowany niegdyś na pensjonariuszach obozów koncentracyjnych, co by buntów nie robili. Składnik silnich leków antydepresyjnych, sprawiający, że człowiekowi po prostu nie zależy ;)

    To, plus aspartam i glutaminian sodu uważam za coś, co powinno być zakazane. Kiedy z diety wyeliminowałem aspartam, poczułem się jak nowo narodzony już po kilku dniach. Niestety, ciężej znaleźć żywność bez glutaminianu...

    You must gather your party before
    venturing forth.

  6. ciekawe co na to , celt 11/01/09 01:34
    SŁAWNI WEGETARIANIE by powiedzieli.

    Everything should be made as simple as
    possible, but no simpler

    1. wegetarianin - , PrzeM 11/01/09 13:23
      - w narzeczu indiańskim znaczy - "za głupi żeby polować"

      PrzeM

      above the mind - powered by meat...

    2. Ale o co chodzi? , majlosh 11/01/09 20:37
      123

      They dont know that we know they know we know

  7. no to mam problem , Nikita_Bennet 11/01/09 13:32
    bo nic z tego dziadostwa jeszcze nie jadłem.
    śniadanie to orzechy+bułeczki drożdzowe domowej roboty z dżemem sliwkowym.
    obiad to ziemniaczki i zrazy z ogórkami kiszonymi.
    pozniej może dokończe wczorajszy bigos a na kolacje jakies kanapeczki z szynką, także domowej roboty.

    a - kawke wypilem a tam mogło cos być. no i pewnie jakieś dziadostwo do chleba teraz dodają.

    tak więc chyba się dziś nie zakonserwuję ;)

    nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

  8. Faraonowie nie jadali konserwantów , Thadeus 11/01/09 13:44
    i widzicie jak teraz wygladaja wysuszeni

    ...

  9. zauważyłem że ostatnio coś mniej jest "E" na opakowaniach... , Chrisu 12/01/09 18:05
    pewnie dlatego, że piszą nazwy...

    Ciekawe co zawiera moja ulubiona zupka gulaszowa Amino...

    /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

  10. E-75 , wukillah 12/01/09 19:26
    Łódź - Warszawa

    just d'oh it!

    1. ROTFL , Bergerac 13/01/09 02:50
      albo C2H5OH

      Barbossa: You're supposed to be dead!
      Jack Sparrow: Am I not?

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL