TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
Sprawdz co dziś jadłeś - poradnik dla tych co sie chcą zakonserwować właściwie. , XiSiO 10/01/09 23:50 E100 - kurkuma; nieszkodliwy
E101 - ryboflawina (laktoflawina, witamina B2); żółty; nieszkodliwy
E101a - ester fosforanowy ryboflawiny; nieszkodliwy
E102 - tartrazyna; pomarańczowy; reakcje alergiczne
E104 - żółcień chinolinowa; żółty; reakcje alergiczne
E110 - żółcień pomarańczowa; reakcje alergiczne
E120 - koszenila; czerwony; reakcje alergiczne
E122 - azorubina; czerwony; reakcje alergiczne
E123 - amarant; czerwony; reakcje alergiczne
E124 - czerwień koszenilowa; czerwona; reakcje alergiczne
E127 - erytrozyna; różowy; reakcje alergiczne E128 - czerwień 2G
E129 - czerwień allura; czerwony;
E131 - błękit patentowy V; niebieski; nieszkodliwy
E132 - indygotyna; niebieski; nieszkodliwy;
E133 - błękit brylantowy FCF; zielono-niebieski; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych;
E140 - chlorofil; zielony; nieszkodliwy;
E141 - kompleksy miedziowe chlorofili; zielony; nieszkodliwy;
E142 - zieleń brylantowa; rakotwórczy; zielono-niebieski; genotoksyczny dla bakterii;
E150a - karmel; brązowo-czarny; nieszkodliwy; E150b - karmel siarczynowy; brązowy;
E150c - karmel amoniakalny; brązowy;
E150d - karmel amoniakalno-siarczynowy; brązowy;
E151 - czerń brylantowa; podejrzany; reakcje alergiczne;
E153 - węgiel drzewny; czarny; może zawierać benzopiren;
E154 - brąz FK; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych;
E155 - brąz HT; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych
E160a - karoteny (beta - karoten, prowitamina A); żółty; nieszkodliwy;
E160b - annaty; pomarańczowy; reakcje alergiczne;
E160c - kapsantyna; pomarańczowy;
E160d - likopen; czerwony; nieszkodliwy;
E160e - beta-apo-8-karotenal; pomarańczowo-czerwony; nieszkodliwy;
E160f - ester etylowy kwasu beta-apo-8-karotenowego; pomarańczowo-czerwony; nieszkodliwy;
E161b - luteina; żółty; nieszkodliwy;
E161g - kantaksantyna; żółty; nieszkodliwy
E162 - betanina; czerwony; nieszkodliwy;
E163 - antocyjany; czerwono-niebieskie; nieszkodliwy;
E170 - węglan wapnia; szarobiały; nieszkodliwy;
E171 - dwutlenek tytanu; biały; nieszkodliwy;
E172 - tlenki i wodorotlenki żelaza; żółte, czerwone, czarne; nieszkodliwy;
E173 - aluminium; srebrny; nieszkodliwy;
E174 - srebro; nieszkodliwy;
E175 - złoto; nieszkodliwy;
E180 - czerwień litolowa (rubin litolowy); nieszkodliwy;
E200 - kwas sorbowy; reakcje alergiczne;
E202 - sorbinian potasu; reakcje alergiczne;
E203 - sorbinian wapnia; reakcje alergiczne;
E210 - kwas benzoesowy; reakcje alergiczne;
E211 - benzoesan sodu; reakcje alergiczne;
E212 - benzoesan potasu; reakcje alergiczne;
E213 - benzoesan wapnia; reakcje alergiczne;
E214 - estrer etylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne;
E215 - sól sodowa estru etylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne;
E216 - ester propylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne;
E217 - sól sodowa estru propylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne;
E218 - ester metylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne;
E219 - sól sodowa estru metylowego kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne;
E220 - dwutlenek siarki, kwas siarkawy; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E221 - siarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E222 - wodorosiarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E223 - disiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu); astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E224 - disiarczyn postasu (pirosiarczyn potasu); astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E226 - siarczyn wapnia; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E227 - wodorosiarczyn wapnia; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach;
E230 - bifenyl; podejrzany;
E231 - ortofenylofenol; podejrzany;
E232 - ortofenylofenolan sodu; podejrzany;
E233 - tiabendazol; podejrzany;
E234 - nizyna;
E235 - natamacyna (pimarycyna); podrażnienia nerek;
E239 - heksametylenotetramina (urotropina); podejrzany;
E242 - ester dimetylowy kwasu pirowęglowego; podejrzany;
E249 - azotyn potasu; rakotwórczy;
E250 - azotyn sodu; rakotwórczy;
E251 - azotan sodu; rakotwórczy;
E252 - azotan potasu (saletra); rakotwórczy;
E260 - kwas octowy; nieszkodliwy;
E261 - octan potasu; nieszkodliwy;
E262 - octan sodu; nieszkodliwy;
E263 - octan wapnia; nieszkodliwy;
E270 - kwas mlekowy; nieszkodliwy;
E280 - kwas propionowy; podejrzany;
E281 - propionian sodu; podejrzany;
E282 - propionian wapnia; podejrzany;
E283 - propionian potasu; podejrzany;
E284 - kwas borny; podrażnienie nerek;
E285 - boraks; podrażnienie nerek;
E290 - dwutlenek węgla;
E296 - kwas jabłkowy;
E297 - kwas fumarowy;
E300 - kwas L(-)askorbinowy (witamina C); nieszkodliwy;
E301 - askorbinian sodu; nieszkodliwy;
E302 - askorbinian wapnia; nieszkodliwy;
E304 - palmitynian askorbylu; nieszkodliwy;
E306 - tokoferole naturalne; nieszkodliwy;
E307 - alfa-tokoferol; nieszkodliwy;
E308 - gamma-tokoferol; nieszkodliwy;
E309 - delta-tokoferol; nieszkodliwy;
E310 - galusan propylu; bóle żołądka, astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane
E311 - galusan oktylu; bóle żołądka, astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane
E312 - galusan dodecylu; bóle żołądka, astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane
E315 - kwas izoaskorbinowy;
E316 - izoaskorbinian sodu;
E320 - BHA, butylohydroksyanizol; bóle żołądka, astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane, powoduje wzrost cholesterolu we krwi;
E321 - BHT, butylohydroksytoluen; alergie, bóle żołądka, astma, dodawanie do żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E322 - lecytyna; nieszkodliwy;
E325 - mleczan sodu; nieszkodliwy;
E326 - mleczan potasu; nieszkodliwy;
E327 - mleczan wapnia; nieszkodliwy;
E330 - kwas cytrynowy; miejscowe podrażnienie i próchnica zębów;
E331 - cytrynian sodu; nieszkodliwy;
E332 - cytrynian potasu; nieszkodliwy;
E333 - cytrynian mono-, di-, triwapniowy; owrzodzenia żołądka;
E334 - kwas winowy; nieszkodliwy;
E335 - winian mono-, di- i trisodowy; nieszkodliwy;
E336 - winian potasu; nieszkodliwy;
E337 - winian sodowo-potasowy; nieszkodliwy;
E338 - kwas ortofosforowy;
E339a - ortofosforan sodowy; nieszkodliwy;
E339b - ortofosforan disodowy; nieszkodliwy;
E339c - ortofosforan trisodowy; nieszkodliwy;
E340a - ortofosforan potasowy; nieszkodliwy;
E340b - ortofosforan dipotasowy; nieszkodliwy;
E340c - ortofosforan tripotasowy; nieszkodliwy;
E341a - ortofosforan wapniowy; nieszkodliwy;
E341b - ortofosforan diwapniowy; nieszkodliwy;
E341c - ortofosforan triwapniowy; nieszkodliwy;
E350 - jabłczan sodu;
E351 - jabłczan potasu;
E352 - jabłczan wapnia;
E353 - kwas metawinowy;
E354 - winian wapnia;
E355 - kwas adypinowy; podejrzany;
E356 - adypinian sodu;
E357 - adypinian potasu;
E363 - kwas bursztynowy;
E380 - cytrynian amonu;
E385 - wersenian wapniowo-sodowy;
E400 - kwas alginowy; nieszkodliwy;
E401 - alginian sodu; nieszkodliwy;
E402 - alginian potasu; nieszkodliwy;
E403 - alginian amonu; nieszkodliwy;
E404 - alginian wapnia; nieszkodliwy;
E405 - alginian propylenowoglikolowy; nieszkodliwy;
E406 - agar; nieszkodliwy;
E407 - karagen; owrzodzenie jelit;
E410 - karob (mączka chleba świętojańskiego); nieszkodliwy;
E412 - guma guar; wzdęcia i kurcze żołądka;
E413 - tragakanta; wypryski skórne;
E414 - guma arabska; alergie;
E415 - guma ksantanowa; nieszkodliwy;
E416 - guma karaya;
E417 - guma taro;
E418 - guma gellan;
E420 - sorbitol; wzdęcia, biegunka, bóle brzucha;
E421 - mannitol;
E422 - glicerol (gliceryna);
E432-E436 - polioksyetylenosorbitany (polisorbitany); nieszkodliwy;
E440a - pektyna; nieszkodliwy;
E440b - pektyna amidowana; nie rozkłada się w organizmie;
E441 - żelatyna;
E442 - fosforan amonu; nieszkodliwy;
E444 - izobutylooctan sacharozy; podejrzany;
E445 - ester glicerynowy żywicy; nieszkodliwy;
E450 - difosforany sodu, potasu, wapnia; zaburzenia w gospodarce wapniowej;
E451 - trifosforany sodu i potasu; zaburzenia w gospodarce wapniowej;
E452 - polifosforany; zaburzenia w gospodarce wapniowej;
E460 - celuloza sproszkowana i mikrokrystaliczna; nie budzi zastrzeżeń;
E461 - metyloceluloza; nieszkodliwy;
E463 - hydroksypropyloceluloza; nieszkodliwy; E464 - hydroksypropylometyloceluloza; nieszkodliwy;
E465 - etylometyloceluloza; wpływa źle na pracę jelit;
E466 - karboksymetyloceluloza; nieszkodliwy;
E470a - sole potasowe, sodowe i wapniowe kwasów tłuszczowych;
E470b - sole magnezowe kwasów tłuszczowych;
E471 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; nieszkodliwy;
E472a - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym; nieszkodliwy;
E472b - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym; nieszkodliwy;
E472c - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym; nieszkodliwy;
E472d - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym; nieszkodliwy;
E472e - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym; nieszkodliwy;
E472f - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego;
E473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy;
E474 - cukroglicerydy (gliceryna poddana estryfikacji z kwasem tłuszczowym i cukrem); nieszkodliwy;
E475 - estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu; nieszkodliwy;
E476 - polirycynolan poliglicerolu;
E477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego;
E479b - termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych;
E481 - stearyoilodimleczan sodu;
E482 - stearyoilodimleczan wapnia;
E483 - winian stearylu;
E491-E495 - estry sorbitolu i kwasów tłuszczowych (polistearyniany sorbitanu);
E500 - węglan sodu (soda), wodorowęglan sodu; nieszkodliwy;
E501 - węglan potasu; nieszkodliwy;
E503 - węglan amonu; nieszkodliwy;
E504 - węglan magnezu; nieszkodliwy;
E507 - kwas solny;
E508 - chlorek potasu; działanie przeczyszczające;
E509 - chlorek wapnia;
E511 - chlorek magnezu;
E512 - dichlorek cyny; podrażnienie żołądka;
E513 - kwas siarkowy;
E514 - siarczan sodu; działanie przeczyszczające;
E515 - siarczan potasu; działanie przeczyszczające;
E516 - siarczan wapnia; działanie przeczyszczające;
E517 - siarczan amonu; działanie przeczyszczające;
E520 - siarczan glinu;
E521 - siarczan glinowo-sodowy;
E522 - siarczan glinowo-potasowy;
E523 - siarczan glinowo-amonowy;
E524 - wodorotlenek sodu;
E525 - wodorotlenek potasu;
E526 - wodorotlenek wapnia;
E527 - wodorotlenek amonu;
E528 - wodorotlenek magnezu;
E529 - tlenek wapnia; nieszkodliwy;
E530 - tlenek magnezu; nieszkodliwy;
E535 - żelazocyjanek sodu; w postaci czystej jest trujący;
E536 - żelazocyjanek potasu; w postaci czystej jest trujący;
E538 - żelazocyjanek wapnia; w postaci czystej jest trujący;
E541 - wodorofoforan glinowo-sodowy;
E551 - dwutlenek krzemu; nieszkodliwy;
E552 - krzemian wapnia; nieszkodliwy;
E553a - krzemian magnezu; nieszkodliwy;
E553b - talk;
E554 - glinokrzemian sodu; nieszkodliwy;
E555 - glinokrzemian potasu;
E556 - glinokrzemian wapnia;
E558 - bentonit;
E559 - krzemian glinu (kaolin);
E570 - kwasy tłuszczowe; nieszkodliwy;
E574 - kwas glukonowy; nieszkodliwy;
E575 - lakton kwasu glukonowego;
E576 - glukonian sodu;
E577 - glukonian potasu;
E578 - glukonian wapnia;
E579 - glukonian żelaza;
E585 - mleczan żelaza; zaburzenia w przewodzie pokarmowym;
E620 - kwas glutaminowy; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E621 - glutaminian sodu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E622 - glutaminian potasu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E623 - glutaminian wapnia; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E624 - glutaminian amonu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E625 - glutaminian magnezu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E626 - kwas guanylowy; zmienia się w kwas moczowy;
E627 - guanylan sodu; zmienia się w kwas moczowy;
E628 - guanylan potasu; zmienia się w kwas moczowy;
E630 - kwas inozynowy; zmienia się w kwas moczowy;
E631 - inozynian sodu; zmienia się w kwas moczowy;
E632 - inozynian potasu; zmienia się w kwas moczowy;
E633 - inozynian wapnia; zmienia się w kwas moczowy;
E634 - rybonukleotydy wapnia; zmienia się w kwas moczowy;
E635 - rybonukleotydy sodu; zmienia się w kwas moczowy;
E640 - glicyna;
E900 - dimetylopolisiloksan;
E901 - wosk pszczeli; nieszkodliwy;
E902 - wosk kandelilla; nieszkodliwy;
E903 - wosk karnauba; nieszkodliwy;
E904 - szelak; nieszkodliwy;
E912 - ester kwasu montanowego;
E914 - wosk polietylenowy utleniony;
E938 - karbamid; nieszkodliwy;
E939 - argon; nieszkodliwy;
E940 - hel; nieszkodliwy;
E941 - azot; nieszkodliwy;
E942 - tlenek azotu; nieszkodliwy;
E948 - tlen; nieszkodliwy;
E950 - acesulfam K (acetosulfam);
E951 - aspartam; nieszkodliwy z wyjątkiem chorych na fenyloketonurię;
E952 - cyklaminiany; podejrzany;
E953 - izomaltina;
E954 - sacharyna; podejrzany;
E957 - taumatyna; nieszkodliwy;
E959 - neohesperdyna; nieszkodliwy;
E965 - maltitol; działanie przeczyszczające;
E966 - laktitol; działanie przeczyszczające;
E967 - ksylitol; działanie przeczyszczające;
E999 - ekstrakt kwilai (mydłoka);
E1105 - lizozym; podejrzany;
E1200 - polidekstroza;
E1201 - poliwinylopirolidyna;
E1202 - poliwinylopolipirolidyna;
E1404 - skrobia utleniona; podejrzany;
E1410 - fosforan skrobiowy;
E1412 - fosforan diskrobiowy;
E1413 - fosforylowany fosforan diskrobiowy;
E1414 - acetylowany fosforan dikrobiowy; nieszkodliwy;
E1420 - skrobia acetylowana; nieszkodliwy;
E1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy; nieszkodliwy;
E1440 - skrobia hydrokypropylowana;
E1442 - hydroksypropylowy fosforan diskrobiowy;
E1450 - sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego;
E1505 - trietylocytrynian;
E1518 - triacetyna;
SKŁADNIKI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO I INNE
BARWNIKI: E120 - karmin, koszenila (barwnik z pancerzyków samic coccus cacti)
E153 - węgiel drzewny
E161b - luteina (z jaj)
KONSERWANTY: E280 - kwas propionowy
E281 - propionian sodu
E283 - propionian wapnia
SUBSTANCJE ZAKWASZAJĄCE I REGULATORY KWASOWOŚCI:
?E352 - jabłczan wapnia
?E509 - chlorek wapnia
?E516 - siarczan wapnia
?E526 - wodorotlenek wapnia
*E575 - lakton kwasu glukonowego
*E576 - glukonian sodu
*577 - glukonian potasu
*578 - glukonian wapnia
PRZECIWUTLENIACZE:
*E270 - kwas mlekowy
E322 - lecytyna
*E325 - mleczan sodu
*E326 - mleczan potasu
*E327 - mleczan wapnia
?E385 - wersenian wapniowo - sodowy
*E472 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
ŚRODKI ZAGĘSZCZAJĄCE I ŻELUJĄCE:
E441 - żelatyna
EMULGATORY:
E322 - lecytyna
? E432 - E436 - polisorbitany
*?E442 - fosforan amonu
*E470 - sole kwasów tłuszczowych
E471 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E472(a-f) - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasami
E473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy
E474 - cukroglicerydy
E475- estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
E476 - polirycynolan poliglicerolu
E477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego
E479b - termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych
E481 - stearyoilodimleczan sodu
E482 - stearyoilodimleczan wapnia
E483 - winian stearylu
E491-495 - polistearyniany sorbitanu
E570 - kwasy tłuszczowe
INNE:
E422 - glicerol
? E450 - difosforany sodu, potasu, wapnia
*E620-625 - aminokwasy
*E626-628 - guanylany
*E630-633 - inozyniany
E634-635 - rybonukleotydy
E640 - glicyna
E901 - wosk pszczeli
E904 - szelak (żywica otrzymywana z wydzieliny owada Laccifer lacca)
E920 - L-cysteina, cysteina
E921 – cystyna
Nr - Nazwa substancji - Środek spożywczy
E 170 - Węglany wapnia
Cukier puder, Koncentraty napojów w postaci sypkiej, Pulpy owocowe, przeciery owocowe, Sosy pomidorowe i warzywne, wyroby typu sneksy i czipsy, Guma do żucia
E 260 - Kwas octowy
Wędliny
E 262i - Octan sodu
Koncentraty obiadowe, kazeiniany, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze, Koncentraty dodatków do potraw, sosy sałatkowe
E 261 - Octan potasu
Kazeiniany, białczany
E 263 - Octan wapnia
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane
E 300 - Kwas askorbinowy
Świeże makarony, Mleko w proszku, śmietanka w proszku, Mrożone owoce i warzywa
E 301 - Askorbinian sodu
Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane
E 302 - Askorbinian wapnia
Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane
E 304 - Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, Piwo, Chleb
E 322 - Lecytyna
Tłuszczowe kremy wyrobów cukierniczych i piekarskich, Wyroby ciastkarskie, ciasta, Koncentraty deserów, Zabielacze do napojów, Wędliny, Aromaty naturalne, Napoje mleczne, Polewy do deserów, Pasty rybne, Śniadaniowe przetwory zbożowe, Mleko w proszku, Koncentraty obiadowe, Masło, Margaryny, sosy mięsne, Lody1, twarogi, Mąka i przetwory zbożowe, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Mleko zagęszczone i mleko w proszku
E 325 E 326 - Mleczan sodu, mleczan potasu
Koncentraty deserów błyskawicznych, Sosy pomidorowe
E 327 - Mleczan wapnia
Dżemy i galaretki wyborowe, Owoce i warzywa - konserwy
E 330 E 331 E 332 E 333 - Kwas cytrynowy, Cytryniany sodu cytryniany potasu cytryniany wapnia
Wędliny, Susze ziemniaczane, Białczany, Kazeiniany, Mleko, Koncentraty ziemniaczane, makarony, Napoje mleczne, Zabielacze do napojów, Pomidory konserwowe
E 331 - Cytryniany sodu
Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki
E 332 - Cytryniany potasu
Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki
E 333 - Cytryniany wapnia
Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki
E 339 - Fosforany sodu
Napoje typu kawa, Koncentraty obiadowe, Mleko zagęszczone, Sery topione, Zabielacze do napojów, Półprodukty owocowe, Śniadaniowe przetwory zbożowe, Desery mleczne do ubijania
E 340 - Fosforany potasu
Zabielacze do napojów, Desery mleczne, Napoje typu kawa,
E 341 - Fosforany wapnia
Zabielacze do napojów, Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów
E 353 - Kwas metawinowy
Wino gronowe
E 401 -Alginian sodu
Napoje bezalkoholowe
E 402 - Alginian potasu
E 403 - Alginian amonu
E 404 - Alginian wapnia
E 405 - Alginian propylenoglikolowy
Emulsje tłuszczowe, Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Lody wodne, Wyroby typu sneksy i czipsy, Sosy, Piwo, Guma do żucia, Preparaty owocowe i warzywne, Napoje bezalkoholowe aromatyzowane, likiery, Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną, Napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche
E 406 - Agar
Śmietana termizowana, sterylizowana UHT
E 407 - Karagen
Desery tłuszczowe w aerozolu, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych
E 410 - Mączka chleba świętojańskiego
Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe
E 412 - Guma guar
Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe z cząstkami owoców stabilizowane, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych
E 414 - Guma arabska
Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe
E 415 - Guma ksantanowa
Napoje bezalkoholoweNapoje owocowe, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych
E 416 - Guma Karaya
Wyroby typu sneksy i czipsy, Glazury i powłoki drażetkarskie do orzechów, Nadzienia, polewy, Desery
E 417 - Guma Tara
Napoje bezalkoholowe
E 418 - Guma gellan
Napoje bezalkoholowe
E 422 - Glicerol
Karmelki, Wyroby kakaowe i czekoladowe
E 432 - Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 20)
Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie
E 433 - Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 80)
Emulsje tłuszczowe dla piekarstwa, Zamienniki mleka i śmietany, Lody i ich
koncentraty1
E 434 - Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu
Desery
E 435 - (polysorbate 40) Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 60)
Wyroby cukiernicze, Zemulgowane sosy
E 436 - Trójstearynian polioksyetylenosorbitolu polysorbate 65)
Zupy, Guma do żucia, Dodatki uzupełniające dietę, Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną
E 440 - Pektyny
Nektary owocowe
E 442 - Fosfatydy amonu
Kakao i wyroby czekoladowe, Wyroby cukiernicze
E 444 - Octan izomaślanu sacharozy
Napoje bezalkoholowe aromatyzowane opalizujące
E 445 - Estry glicerolu i żywic roślinnych
Napoje bezalkoholowe
E 450 - Difosforany
Sery topione, Zabielacze, Napoje typu kawa, Kiełbaski rybne i pasty rybne, Desery mleczne, Wędzonki wieprzowe, konserwy drobiowe, Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw
E 451 - Trifosforany
Sery topione, Kiełbaski rybne i pasty rybne, Wędzonki wieprzowe, wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy drobiowe
E 452 - Polifosforany
Sery topione, Wędzonki wieprzowe, wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy, Zabielacze do napojów, Napoje typu kawa
E 461 - Metyloceluloza
Zalewy przeznaczone do otrzymywania zewnętrznych powłok wędlin, poddawanych dalszej obróbce termicznej
E 461 E 464 - Metyloceluloza Hydroksypropylome-tyloceluloza
Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane, napoje bezalkoholowe, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Suszone przetwory ziemniaczane, Panierki, Sosy, majonezy, Lody i desery
E 460 - Celuloza
Napoje bezalkoholowe
E 463 - Hydroksypropylo-celuloza
Napoje bezalkoholowe
E 465 - Etylometyloceluloza
Napoje bezalkoholowe
E 466 - Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC)
Napoje bezalkoholowe
E 470a - Sole sodowe, potasowe, wapniowe kwasów tłuszczowych
Drożdże piekarskie (przeznaczone wyłącznie do użytku przemysłowego)
E 471 - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Susze ziemniaczane, płatki kukurydziane i ziemniaczane, płatki pszenne preparowane, Lody i ich koncentraty1, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Śmietanka w proszku, Mleko w proszku, Wyroby cukiernicze, Desery, Zabielacze, Koncentraty obiadowe, Sosy sałatkowe, Chrupki kukurydziane, wyroby typu sneksy i czipsy, Koncentraty ciast, Tłuszczowe do ciast, Drożdże, kawa, Desery, Sery topione, Aromaty naturalne, Napoje mleczne niefermentowane, Polewy do deserów, Pasty rybne, Wędliny, Konserwy mięsne i drobiowe, Pieczywo, Masło, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Dżemy i galaretki wyborowe, marmolady, Pasteryzowana śmietanka, Ryż błyskawiczny (szybko gotujący się), makarony, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane
E 472a - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
Desery, Lody i ich koncentraty1, Aromaty naturalne, Napoje mleczne niefermentowane, Pasty rybne, Wędliny, Polewy do deserów, Konserwy mięsne i drobiowe, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Drożdże piekarskie, Likiery, Pieczywo,
E 472b - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
j.w.
E 472c - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
j.w.
E472d - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze
E 472e - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
Pieczywo, koncentraty ciast, Sosy obiadowe, sosy pomidorowe i warzywne, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Zabielacze do napojów
E 472f - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze
E 473 - Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
Naturalna płynna kawa w puszkach
E 474 - Sacharoglicerydy
Przetwory mięsne, Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Wyroby cukiernicze, Zabielacze, Lody i ich koncentraty1, Desery, Sosy, Zupy, buliony i rosoły, Napoje bezalkoholowe na bazie nasion anyżu, kokosowe i migdałowe, Napoje spirytusowe z wyjątkiem wina i piwa, Koncentraty w proszku do przygotowania gorących napojów, Zamienniki śmietanki, Napoje na bazie mleka, Dodatki uzupełniające dietę
E 475 - Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Zemulgowane likiery, Produkty jajeczne, Zabielacze do napojów, Guma do żucia, Emulsje tłuszczowe, Zamienniki mleka i śmietany, Wyroby cukiernicze, z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych, Desery
E 476 - Polirycynoleinian poliglicerolu
Produkty do smarowania pieczywa o niskiej i bardzo niskiej zawartości tłuszczu
E 477 - Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego
Produkty piekarskie, Produkty zastępujące mleko i śmietanę, Zabielacze, Lody i ich koncentraty1, Wyroby cukiernicze, Desery, Ubite polewy
E479b - Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych
Emulsje tłuszczowe przeznaczone do smażenia
E 481 - Stearyoilomleczan sodu
Produkty piekarskie delikatesowe, wyroby ciastkarskie i ciasta
E 482 - Stearyoilomleczan wapnia
E 491 - Monostearynian sorbitolu
Drożdże piekarskie, Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie
E 492 - Tristearynian sorbitolu
Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych)
E 500i - Węglan sodu
Desery, Wędliny, Mąka pszenna
E 509 - Chlorek wapnia
Dżemy, galaretki i marmolady, Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Sery topione
E 516 - Siarczan wapnia
Koncentraty deserów w postaci sypkiej, nadzienia do ciast i wyrobów ciastkarskich
E 526 - Wodorotlenek wapnia
Pomidory konserwowe
E 553b - Talk2
Guma do żucia
E 578 - Glukonian wapnia
Pomidory konserwowe, Przetwory owocowe, Guma do żucia
E 579 - Glukonian żelazawy
Oliwki czarne w zalewie nadziewane
E 585 - Mleczan żelazawy
Pasty (paprykowa, anchovis itp.)
E 901 - Wosk pszczeli
Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich
E 902 - Wosk Candelilla
Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich
E 903 - Wosk Carnauba
Cukierki gumki, guma do żucia, preparaty do smarowania blach i form piekarskich
E1518 - Trioctan glicerolu (triacetyna)
Guma do żucia"Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
zapłacisz adeną" (C) XiSiO - no ale że co? , kubazzz 10/01/09 23:56
zestaw skomplikowanych nazw chemicznych i odpowiadających im skróconych nazw.SM-S908 - XiSiO lepiej rzuc okien , w1lko 11/01/09 00:02
na moj temat
http://twojepc.pl/boardPytanie139306.htm
Dzieki- stfu, okiem ;) , w1lko 11/01/09 00:02
123
- No i co? , ptoki 11/01/09 00:11
Dobrze spalone maslo przy robieniu pieczarek jest nie mniej szkodliwe. Nie wspominajac o nawet samoróbnej kielbasce z wlasnego zwierza usmalonej nad grillem, rozpalonym na jakims izopropylu i spalonej na czarno.
Zremy tyle chemii a zyjemy te 60-80 lat. Nie ma zle. Lepiej sie zajac tym zeby te lata milo uplynely. A unikac syfu trzeba i tak :).
PS lepiej by bylo wrzucic linka do miejsca gdzie to znalazles... - Alternatywa , DeathClaw 11/01/09 00:22
Gadulcowy Infobot - wpisujemy e, a po spacji nr trucizny. - jeszcze do tego fluorek w paście do zębów , Soulburner 11/01/09 00:44
i w wodzie mineralnej (w formie anionów i kationów - fluorkowy i sodowy, bodajże - a hamerykany mają w kranówie), stosowany niegdyś na pensjonariuszach obozów koncentracyjnych, co by buntów nie robili. Składnik silnich leków antydepresyjnych, sprawiający, że człowiekowi po prostu nie zależy ;)
To, plus aspartam i glutaminian sodu uważam za coś, co powinno być zakazane. Kiedy z diety wyeliminowałem aspartam, poczułem się jak nowo narodzony już po kilku dniach. Niestety, ciężej znaleźć żywność bez glutaminianu...You must gather your party before
venturing forth. - ciekawe co na to , celt 11/01/09 01:34
SŁAWNI WEGETARIANIE by powiedzieli.Everything should be made as simple as
possible, but no simpler - wegetarianin - , PrzeM 11/01/09 13:23
- w narzeczu indiańskim znaczy - "za głupi żeby polować"PrzeM
above the mind - powered by meat... - Ale o co chodzi? , majlosh 11/01/09 20:37
123They dont know that we know they know we know
- no to mam problem , Nikita_Bennet 11/01/09 13:32
bo nic z tego dziadostwa jeszcze nie jadłem.
śniadanie to orzechy+bułeczki drożdzowe domowej roboty z dżemem sliwkowym.
obiad to ziemniaczki i zrazy z ogórkami kiszonymi.
pozniej może dokończe wczorajszy bigos a na kolacje jakies kanapeczki z szynką, także domowej roboty.
a - kawke wypilem a tam mogło cos być. no i pewnie jakieś dziadostwo do chleba teraz dodają.
tak więc chyba się dziś nie zakonserwuję ;)nikita_bennet (at) poczta.onet.pl - Faraonowie nie jadali konserwantów , Thadeus 11/01/09 13:44
i widzicie jak teraz wygladaja wysuszeni... - zauważyłem że ostatnio coś mniej jest "E" na opakowaniach... , Chrisu 12/01/09 18:05
pewnie dlatego, że piszą nazwy...
Ciekawe co zawiera moja ulubiona zupka gulaszowa Amino... /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - E-75 , wukillah 12/01/09 19:26
Łódź - Warszawajust d'oh it! - ROTFL , Bergerac 13/01/09 02:50
albo C2H5OHBarbossa: You're supposed to be dead!
Jack Sparrow: Am I not?
|
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|