Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » hokr 06:50
 » NimnuL 06:47
 » KHot 06:45
 » Demo 06:43
 » PeKa 05:39
 » SebaSTS 05:32
 » GULIwer 05:04
 » Killer 04:52
 » Lucyferiu 04:29
 » Martens 04:12

 Dzisiaj przeczytano
 41110 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Jeśli ktoś chce dobrze zjeść ... , Alonzo Vega 1/12/08 21:10
to nie ma chyba lepszej strony z przepisami :D

http://www.kwestiasmaku.com/...anapki/kanapki.html


a tu przykładowe danie które przed chwilą wykonywałem :) >

http://www.kwestiasmaku.com/.../gofry/przepis.html

  1. ja przed chwilą , kubazzz 1/12/08 21:26
    zjadłem bigmac'a i jestem szczęśliwy:)

    SM-S908

    1. wbrew pozorom , tommi 1/12/08 22:37
      od tego rosnie tylko d**pa, faja niestety nie ;)

      Śmiech to najlepsze lekarstwo na
      wszystko, no może z wyłączeniem biegunki.

      1. wbrew pozorom MCDonald nie jest taki zly , tytan 1/12/08 23:13
        jezeli chodzi o jakosc produktow i ich kontrole sa jednymi z najlepszych. Wiekszosc malych pizzeri czy restauracyjek gyross itp moze tylko uczyc sie od Maca. Wiedze opieram na doswiadczeniu i wiedzy restauratorow;)

        --
        "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
        życiem..."

        1. z mojej wiedzy czerpanej od pracownikow McD , Grocal 1/12/08 23:26
          wiem, ze potrafia nogi ogrzewac nad grilem, gdy maja nocna zmiane a za oknem pizga mroz... Do dzis pamietam slowa mego kumpla: "W McDonaldzie bezpiecznie jest zamowic jedynie kawe".

          Na pewno, na razie, w ogóle...
          Naprawdę, naprzeciwko, stąd...
          Ortografia nie gryzie!

          1. ja Ci powiem , kubazzz 1/12/08 23:36
            że to się stosuje do kazdej restauracji;))
            A akurat w mcdonalds faktycznie nie jest zle jesli chodzi o jakosc.

            SM-S908

          2. glupie gadanie i tyle , tytan 2/12/08 00:30
            wiekszosc takich historii to takie legendy miejskie. Wiedze swoja opieram na doswiadczeniu;)

            Szczegolnie w takich duzych knajpach to bzdura wierutna;)

            --
            "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
            życiem..."

          3. w porownaniu do innych knajp i tak produkty sa dobre , tytan 2/12/08 00:31
            wiedziales ze w praktycznie zadnej pizzeri nie uzywa sie zoltego sera?

            --
            "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
            życiem..."

            1. pod: hmm , akustyk 1/12/08 23:39 , tytan 2/12/08 00:32
              jak wyzej

              --
              "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
              życiem..."

            2. hmm , akustyk 2/12/08 00:35
              niewykluczone. akurat mcszit jest tak wygodnym celem, ze musi sie pilnowac, bo przy byle okazji sie do nich przyp...

              ale zawsze pozostaje kwestia nie tyle jakosci co (braku) smaku. a zarcie w mcszicie to po prostu mialka kupa. niewykluczone, ze wlasnie przez ta wzorcowosc skladnikow.

              przez analogie: pomidory z przydomowego ogrodka mojej babci najprawdopodobniej nie spelnilyby zadnych dzisiejszych norm. a w smaku przewyzszaly o niebo to, co mozesz kupic w sklepach ;) wiec moze to jest wlasnie ten problem? :)

              http://akustyk.magma-net.pl

              1. popieram przedmowce , ***dOUbLeDeCKeR*** 2/12/08 10:56
                masowe zywienie = masowa produkcja = chemia.
                Chociaz przy ostrej konkurencji pewnie i mali restaruatorzy tna koszty, wiec w sumie wychodzi na to samo.
                Dlatego nie ma to jak cos dobrego przygotowanego samodzienie.

            3. o - a czego używaja? , PrzeM 2/12/08 08:22
              co to za ser nieser na pizzy?

              PrzeM

              above the mind - powered by meat...

              1. pewnie chodzi mu o , Chrisu 2/12/08 10:35
                wyroby seropodobne, które od jakiegoś czasu królują u nas w sklepach.

                /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

                1. zeby tylko;) , tytan 2/12/08 16:14
                  sa to granulaty seropodobne, kupowane w cenach paru zl za kg. Smacznego;)

                  --
                  "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
                  życiem..."

        2. hmm , akustyk 1/12/08 23:39
          grywalem kiedys w hokeja z facetem, ktory mial gospodarke pod Wroclawiem i mial okazje posluchac zasad produkcji "ziemniakow" na potrzeby frytek do mcszitu. slowo "ziemniak" jest tu nie bez kozery w cudzyslowiu, bo poza nawiedzonym prorokiem z mcszitu nikt przy zdrowych zmyslach by tak tego chemicznego gowna nie nazwal.

          tyle na temat jakosci. niech to sobie bedzie zgodne z normami. tylko to raczej problem tych norm. tak sie sklada, ze mieszkam w Holandii gdzie w supermarkecie typu Albert Heijn kupisz zawsze warzywa, miesa czy sery zgodne z normami. ale jak ich sprobujesz to jasny staje sie stary dowcip Niemcow, ze Jezus nie mogl byc Holendrem, bo potrafil zrobic z wody wino, a Holendrzy robia tylko pomidory ;)


          inna kwestia, ze mowisz o kontrolach, a tommi mial cos innego na mysli. skladniki wpychane w mcszicie to niemal bez wyjatku rzeczy latwo strawne i latwo zapychajace zoladek. tu nie trzeba specjalisty dietetyka, zeby chwycic, ze tak jak szybko to sie przetrawia, tak szybko konczy sie uczucie nasycenia. a stad juz bardzo blisko do niezdrowej "diety", w ktorej ilosc pozywienia przerasta potrzeby organizmu.

          http://akustyk.magma-net.pl

          1. no jasne , tytan 2/12/08 00:41
            mialem na mysli wylacznie wzgledy jakosci samych polproduktow. Smak i jego odczuwanie to juz zupelnie inny temat. Mi w ogole nie podchodzi zarcie stamtad, jednak bronie go o tyle, o ile chodzi o samo bezsensowne najezdzanie na maka. Ta knajpa po licznych atakach bardzo sie podciagnela jakosciowo i marketingowo. Wiele innych i to nie tylko fastfoodowych restauracji moze brac z nich przyklad. Moim zdaniem jezdenie w MCDonaldzie to nic zlego, oczywiscie jezeli wszystko jest w granicach zdrowego rozsadku;)

            A co do warzyw to powiem Ci, ze praktycznie wszedzie w gastronomii stosuje sie warzywa modyfikowane genrtycznie pod katem pewnych wlasciwosci. I to czesto zza granicy. Nasze smaczne, wakacyjne pomidorki nie raz nie daja rady jezeli chodzi o kolor, twardosc i inne cechy ktore swiadcza o przydatnosci produktu w procesie tworzenia potraw, a nie jezeli chodzi o kwestie smaku;)

            Hm zrobilem sie glodny od tego pisania;)

            --
            "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
            życiem..."

            1. hmm , akustyk 2/12/08 08:54
              QFT :)

              gastronomia musi jechac na dlugotrwalych polproduktach, bo inaczej ceny beda z kosmosu wziete. ojciec moj, dzis juz emeryt, jezdzi do znajomkow w Niemczech i pomaga im czasem przy remontach a czasem tez w ich gastronomii. znajomek, Klaus, szef tej gastronomii, ma znakomita renome w okolicach Bielefeld, bo jego kramik ma swieze i fajnie "skomponowane" zarcie. tylko, ze gastronomia robiaca np. na festynie miedzy 9.00 a 20.00 otwierana jest o 7.00, zeby nakroic zielska i namieszac sosow, a zamykana o 24.00 po odmyciu, odczyszczeniu i zabezpieczeniu surowcow.
              OK, nieco wyzsze ceny zarcia niz zwyczajowo to rekompensuja, ale w porownaniu z klasyczna gastronomia (dowieziona salatka skrojona w folii, dowiezione gotowe sosy, dowiezione gotowe skrobki miesopodobne, ... ) jest to nieludzko czasochlonne. aczkolwiek, potwierdzam, znacznie smaczniejsze

              http://akustyk.magma-net.pl

        3. no to... , Skyp 2/12/08 18:30
          smacznego...
          http://www.rp.pl/...urgerow_zly_dla_pamieci__.html

          ...sam lubię czasem zjesc niezdrowego fastfooda... ale w zyciu nie pojme co smaczego jest tym co serwują w mc. Mialem z trzy podejscia, za kazdym razem załowalem wydanej kasy.

          Skyp

          1. ja też nie mogę pojąć , kubazzz 2/12/08 22:31
            ale tego dlaczego mi to tak smakuje. i nawet jak mi się przeje, to za tydzień znowu mam ochotę...

            SM-S908

    2. Dabyl łuper! , MatiZ 2/12/08 19:25
      Z serem i bekonem to jest odlot :D za 13zl tak najedzony ze szok :D

      Meet me after midnight #Farcry

  2. dzieki !!! , LooKAS 1/12/08 22:21
    przyda sie.

    I wanna suck, I wanna lick
    I wanna cry and I wanna spit

  3. nie no stary , Dabrow 1/12/08 22:26
    teraz muszę iść do sklepu po mozarellę i prosciutto ... dobrze że suszone pomidory mam z własnego suszenia... Aleś mi smaka narobił!

    !!!!!TO JEST SPARTA!!!
    !Tu się nic nie zmienia!
    ------dabrow.com------

    1. heh , Alonzo Vega 1/12/08 22:34
      :D

      , i to wszystko przygotowuje na zdjęciach i filmikach jedna Pani... wcześniej myślałem że to strona jakichś mistrzów kucharzy prowadzących wykwintne restauracje..
      a tu po prostu żona gotuje a mąż wrzuca na stronkę :)

      1. to tak jak , Dabrow 1/12/08 22:41
        kumpela z pracy - też swoje efekty wrzuca na www. A robi niezłe tarty i ciasta pierwsza klasa. W ogóle świetnie gotuje - ale kiedy ma na to czas? (-;

        !!!!!TO JEST SPARTA!!!
        !Tu się nic nie zmienia!
        ------dabrow.com------

        1. Daj linka , Padawan 1/12/08 23:03
          to rzucimy okiem.

    2. Swoje te pomidorki? , Agnes 2/12/08 10:34
      Jak suszysz? Gruntowe, szklarniowe?
      Bo kiedyś mi się o ucho obiło, że nasze gatunki się nie nadawają na suszenie, ewentualnie można zaoliwować, też nie próbowałam. Na razie tylko latem upycham pomidory w kawałkach bez skórek w słoikach i wekuję - na sosy wszelakiego rodzaju znakomite - no i swoje :)

      Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
      Fizyk, a to jego Meta...

      1. bo ja wiem? , Dabrow 2/12/08 10:51
        do suszenia nadają sie tylko pomidory odmiany śliwkowej - takie dłuugie jak śliwka węgierka. Chodzi o to że mają o wiele wiecej miąższu niz soku - dzieki temu coś zostaje a nie sama skórka. Kroję na pół, dawniej wykrawałem oczko ale już mi się nie chce bo nie ma sensu, solę troszkę i susze na maszynie do suszenia warzyw. Potem do słoja i zalewam oliwą - a raczej mieszanką oliwy extra virgine z olejem z pestek winogron (wiem że jeszcze czasem dodają octu itp - ja nie). I tak trzymam. Ale lekko nie jest - z 15kg pomidorów zostaje ok 1-1,2kg ususzonych... Za to smak - pierwsza klasa.

        !!!!!TO JEST SPARTA!!!
        !Tu się nic nie zmienia!
        ------dabrow.com------

        1. Hmm dobre, dobre muszę spylić Widze , McIsland 2/12/08 13:01
          pomysła i trzymajcie kciuki za Wigę bo mi się pochorowała

          GTD ...

          1. trzymamy , Dabrow 2/12/08 13:41
            bo jak tu nie trzymać!!!!

            !!!!!TO JEST SPARTA!!!
            !Tu się nic nie zmienia!
            ------dabrow.com------

          2. Trzymam też , Agnes 3/12/08 12:53
            ucałuj od nas Wigę.

            Dab, kapuję, podstawa to odpowiedni gatunek, no nic, to może kiedyś tam sama popróbuję.

            Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
            Fizyk, a to jego Meta...

  4. Hmm , Padawan 1/12/08 22:27
    jak mi do tego jeszcze zrobisz...

  5. dzięki , DmK 1/12/08 22:46
    23, jestem po browarze, nie ma opcji iść na nogach po zakupy, samochodem nie pojadę... uaktualniam blacklistę o Twój nick ;)

    1. Niezły c*uj, nie? , Padawan 1/12/08 23:04
      Sam się napchał to innym funduje katusze 8^).

  6. a mi z kolei , Kriomag 1/12/08 22:59
    spodobały się te miniaturki zrobione ze zdjęć ;D
    aż postanowiłem sam spróbować, w sumie bardzo proste a ładny efekt, 5 minutek roboty w gimpie.
    http://img186.imageshack.us/...prowyodbiciekl2.jpg :P

    A co do jedzenia, ja nie przepadam, za wystrojonymi kromeczkami itp. po co tak stroić? i tak to się zaraz zmiele w buzi ;D Ważne, żeby było dobre i dużo :)

    1. a weź no krótkiego... , carlosA 2/12/08 09:08
      tutoriala zarzuć, wieczorem na laptopie zagości Mandriva, to może bym się pobawił. (jeśli rzecz jasna chce Ci się opisać tutaj, jak to zrobiłeś, bo efekt rzeczywiście ciekawy)

      #whatever

      1. hmm , Kriomag 2/12/08 23:15
        trudno mi napisać jak nie wiem jaki stopień zaawansowania masz w programach graficznych ;) Bo zupełnie od zera to nie wiem czy mi się chce ;)

        W skrócie:
        - zrobiłem warstwę tła, białą
        - wczytałem jako kolejną warstwę moje przerobione zdjęcie przeskalowałem je do odpowiedniej wielkości
        - zrobiłem kopię tej warstwy, nazwijmy ją odbicie
        - odbicie obróciłem w pionie i poziomie o 180 stopni (lustrzane odbicie)
        - przesunąłem warstwę z odbiciem tak jak na pliku wynikowym widać (pod warstwą ze zdjęciem)
        - włączyłem szybką maskę i gradientem 'pojechałem' po kopii z góry na dół aby zrobić zaznaczenie z łagodnym przejściem
        - wyłączyłem szybką maskę i wywaliłem zaznaczenie (ctrl+x), można kilka razy wywalić dla lepszego efektu
        - ustawiłem przezroczystość warstwy z odbiciem na... wedle uznania :)

        Sorki, jeśli to nie pomogło ;P ogólnie to polecam stronkę: http://www.gimpuj.info/index.php?action=tutoriale - ja na niej się trochę podszkoliłem, ale jednak najlepiej to w szkole jak gość tłumaczył :D

  7. Jeśli ktoś chce dobrze zjeść... ;) , majlosh 1/12/08 23:21
    To polecam stronkę
    http://zwegowani.pl/
    Niekoniecznie dla jedzących inaczej ;)

    They dont know that we know they know we know

  8. ale , celt 1/12/08 23:26
    to co zrobiłeś to już mogłeś sobie darować :)

    Everything should be made as simple as
    possible, but no simpler

    1. eee , Alonzo Vega 2/12/08 00:00
      a dlaczego? chodzi o gofra? :D

      1. Grrrrrr... , Padawan 2/12/08 00:48
        123

  9. senk ju , Barts_706 2/12/08 08:08
    Fajna stronka

    _______________________________

    http://jawnesny.pl

  10. dobre , resmedia 2/12/08 10:40
    w zamian nie tylko dla studentów
    http://student-gotuje.blogspot.com/

    desipere est juris gentium

  11. Z całym szacunkiem , McIsland 2/12/08 13:10
    i może pomijając niektóre zioła to takie kanapki to ja sobie robię codziennie

    (jak robię sobie kanapki :)

    GTD ...

    1. a ile czasu , Alonzo Vega 2/12/08 14:29
      Tobie to zajmuje zrobienie ich , tak by sie najeść? :)

      1. najeść się kanapkami? a to w ogóle możliwe? ;D , Kriomag 2/12/08 18:29
        no chyba, że drugie tyle mięcha na nich ;D

        1. To tylko kwestia stosunku grubości obkładu do , McIsland 3/12/08 11:33
          podstawy, nie rozumiem ludzi którzy jedzą kromkę chleba z cinkim plasterkiem żółtego sera (pomijam oczywiście względy ekonomiczne)

          GTD ...

  12. piękna , ViS 2/12/08 20:03
    do ulubionych :)

    I will not buy this record - it is
    scratched.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL