Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » DJopek 13:44
 » yanix 13:42
 » hokr 13:40
 » cVas 13:39
 » dugi 13:33
 » Ramen 13:30
 » rzymo 13:25
 » MARtiuS 13:24
 » Artaa 13:24
 » Kenny 13:15
 » Paweł27 13:10
 » GULIwer 13:05
 » Tomasz 13:03
 » power 13:02
 » elliot_pl 13:02
 » steve 13:00
 » P@blo 12:53
 » XepeR 12:51
 » Guli 12:51
 » tuptun 12:50

 Dzisiaj przeczytano
 41141 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

ile spala pradu piekarnik o mocy znamionowej , Deus ex machine 17/07/08 21:43
2 kW, jak to sie przelicza na kWh?

"Uti non Abuti"

  1. zero , myszon 17/07/08 21:45
    prąd się nie pali :)

    2kWh × 1h = 2kWh

    1. fok , myszon 17/07/08 21:45
      2kW × 1h = 2kWh
      2kW × 24h = 48kWh

      1. czyli dobrze myslalem , Deus ex machine 17/07/08 21:48
        .) a upewnie sie przy aktualnej cenie pradu ~0,40 za 1 kWh, znaczy ze taki piekarnik pozre ~0,80PLN w godzine. Tak sie tylko upewniam .)

        "Uti non Abuti"

      2. nie masz racji , samsung 18/07/08 14:52
        grzalka nie pracuje przes caly czas. wlancza sie i wylancza cyklicznie. zalezy to wszystko od ustawien.

  2. Jeszcze może zależeć , JOTEM 17/07/08 21:48
    od aktualnej konfiguracji grzałek: czy właczona dolna, czy górna, czy obie, czy ruszt, czy obieg itp. Czasem w instrukcji podane są moce poszczególnych grzałek.
    Pzdr.

    Poryjemy..zrobaczymy

    1. a oczywiscie podana , Deus ex machine 17/07/08 21:50
      grzałka górna 0,7 [kW]
      grzałka dolna [kW] 1,3
      grzałka opiekacza 2,0 [kW]
      grzałka kołowa 2,0 [kW]
      napęd rożna 4,0 [W]
      oświetlenie piekarnika 25,0 [W]

      "Uti non Abuti"

    2. No i oczywiście , JOTEM 17/07/08 21:50
      od ustawionej temperatury - grzałki są termostatowane.

      Poryjemy..zrobaczymy

      1. zakldam, ze idzie , Deus ex machine 17/07/08 21:53
        2kW (bez zbednych oszczednosci), jakos nie chce mi sie wierzyc, ze takie pieczenie moze kosztowac kolo 1 PLN

        "Uti non Abuti"

        1. za tanio? , myszon 17/07/08 21:55
          niedługo będzie ok. 2× drożej :D

        2. Na 100% grzałki nie grzeją cały czas , JOTEM 17/07/08 21:58
          myślę, że współczynnik 0.66 byłby tu dosyć trafiony dla normalnego pieczenia. Można by to dokładniej policzyć znając maksymalną osiąganą w piekarniku temperaturę.

          Poryjemy..zrobaczymy

        3. no tak wychodzi , Demo 17/07/08 23:10
          ale jak sobie policzysz kilkanaście/ kilkadziesiąt pieczeń w miesiącu, + inne urządzenia na prąd to od razu wychodzi jajo. Pocieszę Cię, że moje akwarium żre 360W ok. 12h/ dobę ;) Jak liczę na godzinę to tak dużo nie wychodzi, ale jak miesięcznie, to już boli po jajach :D

          napisalbym swoj config,ale sie nie
          zmiescil:(

          1. Kilkadziesiąt? , 0r8 17/07/08 23:13
            :O

            Facet piekący ciasto częściej niż raz na dwa tygodnie? WTF?

            1. No i co? , El Vis 17/07/08 23:17
              Może cukiernik?

              I don't suffer from insanity.
              I actually quite enjoy it.

            2. W piekarniku piecze się , Agnes 17/07/08 23:52
              przede wszystkim mięsa: schab, karkówka, szaszłyki, makaron nadziewany mięsem, zapiekanki przeróżne...

              Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
              Fizyk, a to jego Meta...

              1. oraz schab pod kołderką z musztardy , Seadog 18/07/08 00:32
                ostatnio moje popisowe danie. Pierś kurzęca też może być. Się kroi w hrube plastry, nie rozbija, bo nie trza, naciera solą, sypie pieprzem i smaruje grubo musztardą (wedle smaku, najlepiej mi pasuje sarepska). Nie żałować, słoiczek schodzi na 6 plastrów schabu. Z obu stron, grubo! I do naczynia do zapiekania włożyć, do lodówki na parę godzin, albo na noc, jak jest czas. Potem się piecze ok. godziny w ok. 200 stopniach, można dłużej trochę - trzeba sprawdzać zaostrzonym patyczkiem - jak włazi w mięso jak w masło, to już można jeść, ale ja wolę jeszcze podpiec, aby sos, który się wytworzy, odparować.

                Podawać z ziemniakami pieczonymi z estragonem et consortes, oraz sałatką - pomidory + ogórki kiszone swojskie + cebula + śmietana. Finger licking good, kak gawarjat Francuzy.

                http://nadobranoc.weebly.com/

                http://ciii.blogspot.com/

            3. no stary , Demo 18/07/08 06:22
              ja tam ciacha w życiu nie piekłem. Ale frytki/ pizza/ wszelkie rodzaje mięch, zapiekanek to hurtowo leci :)

              napisalbym swoj config,ale sie nie
              zmiescil:(

    3. No i jak się tak dogłębnie zastanawiać to od , JOTEM 17/07/08 21:53
      izolacji termicznej piekarnika, częstości zaglądania "czy już" itp. Różnice pewnie spore.

      Poryjemy..zrobaczymy

  3. takie coś znalazłem , grattz 17/07/08 21:48
    1 kWh = 0.00027777... kW
    1 kW = 3600 kWh

    ...poprzednia |1|2|3|4| następna...

    1. matko , myszon 17/07/08 21:53
      to tak samo jakbyś napisał 1m = 3,5km/h - bez sensu.

    2. Powiedz jeszcze GDZIE to znalazłeś. Jestem bardzo ciekawy źródła:) , Rhobaak 17/07/08 22:22
      ...

      Kor2dual3,2hZ overkloc,4Gbit Ram
      G-forc 460 gietex,barakudy
      Children of Neostrada Association MVP

    3. .:. , Shneider 17/07/08 22:22
      ;-)))))))

      jak sie szuka to sie znajdzie.

      tylko gdzie tu logika :D

      .:: Live at Trance Energy ::.

    4. tutaj , XiSiO 18/07/08 00:11
      http://forum.onlineconversion.com/...ead.php?t=252

      "Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
      zapłacisz adeną" (C) XiSiO

      1. już w pierwszej linijce "obliczeń" jest błąd , myszon 18/07/08 01:14
        kWh / kW = (1000 J / h) / (1000 J / s)
        = (3600000 J / s) / (1000 J / s)
        = (3600000 J / s) * (s / 1000 J)
        = 3600

        O, i w drugiej też :) Piękna "matematyka". To tylko pokazuje jak prawdziwe mogą być rzeczy znalezione w internecie.

  4. Aż z ciekawości policzyłem , JOTEM 17/07/08 22:08
    i wyszło, że idealny piekarnik, aby upiec kilogram mięcha potrzebuje około 10Wh! (z dokładnością do rzędu). Widać jakie dobre mamy piekarniki ;-)

    Poryjemy..zrobaczymy

    1. 10Wh czy kWh ? , Deus ex machine 17/07/08 22:37
      wg instrukcji grzanie grzalka dolna i gorna (co/temp/czas) dola i gorna to 2kW

      Wołowina 220 — 250 2:00 — 2:30
      Wieprzowina 210 — 225 1:30 — 2:00
      Cielęcina 210 — 225 1:45 — 2:00
      Baranina 210 — 225 1:30 — 2:00
      Dziczyzna (zając) Rozgrzany piekarnik 210 — 230 1:00 — 1:50
      Kurczak 225 — 250 0:45 — 1:00
      Ryby 210 - 225 0:45 — 1:00

      a przy termoobiegu (czyli grzalka kolowa)
      160 2:00 — 2:20
      Cielęcina 160 1:40 — 2:20
      Wieprzowina 175 1:50 — 2:00
      Wołowina 160 2:00 — 2:30

      "Uti non Abuti"

      1. ja widze inne zastosowanie dla tego liczenia..... , XiSiO 18/07/08 00:15
        ja bym policzyl ile wychodzi jeszcze z tego porcji jedzenia potem każda porcje policzyl ile zabrala kWh następnie policzył ile spaliłem kalorii ruszając sie po kuchni odjął od tego wartość kaloryczna produktów użytych do przygotowania posiłu a różnica by mi dała wartość kaloryczną mojego gówna jaką zostawiam w kiblu i ile ono jest warte !!!

        dobrze jest sobie policzyć przed snem trochę ;)

        "Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
        zapłacisz adeną" (C) XiSiO

      2. Jednak walnąłem się o rząd wychodzi 100Wh (nie kWh) , JOTEM 18/07/08 07:46
        Kilogram mięsa (głównie woda) o cieple właściwym mięsa ~4000J/(kg*K) podgrzany do temperatury ścinania białka (120stopni C) daje energię ~400 000 J, a to jest około godzina działania 100W.
        Widać ile energii piekarnik marnuje ;-).

        Poryjemy..zrobaczymy

        1. nie uwzgledniles parowania , Jolo 18/07/08 10:38
          jeśli podgrzejesz mięcho do 120 st, woda zacznie parować. Z doświadczenia jakieś 20-30% masy się traci, czyli na odparowanie dodatkowych 300g z kilograma potrzeba jeszcze niecałe 700 000J :)

          jest tak nudno, że zaczyna to być
          ciekawe...

          1. absolutna racja ;-) , JOTEM 18/07/08 10:46
            Albo muszę więc założyć że jest wyższe ciśnienie, albo podgrzewać mniej odporne mięcho do niższej temperatury (rybkę na ten przykład).
            Pzdr.

            Poryjemy..zrobaczymy

            1. zle liczysz , ptoki 18/07/08 13:10
              Nie wziales pod uwage czy pieczenie miesa jest endotermiczne i w jakim stopniu innymi slowy:
              Ilosc energii jaka trzeba dostarczyc rowna sie:
              +podgrzanie miesa
              +straty na ucieczce ciepla z piekarnika
              +energia jaka trzeba dostarczyc zeby sie mieso upieklo bo przecierz nie zmienia stanu "za darmo" (gdyby tak bylo mozna by podgrzac zarełko do tych 60-100 stopni i wsadzic do termosa zeby samo doszlo)

              Co prawda duzo sie nie pomyliles ale szacuje na oko ze energia jaka trzeba dostarczyc na przemiany to jakies drugie tyle co na podgrzanie do temperatury gotowania.

              1. No z tym to już bym się tak nie zgadzał ;-) , JOTEM 18/07/08 13:27
                Liczyłem dla idealnego piekarnika, więc strat zakładam, że nie ma.
                Jeszcze do niedawna, jak ludzie byli oszczędniejsi ;-) gotowało się wiele produktów w ten sposób, że szybko podgrzewamy i wrzące na kwadrans, półgodzinki, pod pierzynę - niech dojdzie do siebie - wzorcowy przykład - kasza. Ciepło tych dodatkowych przemian bym zignorował - z resztą i tak nie dam głowy, czy kierunek energetyczny tych dodatkowych przemian nie będzie odwrotny.
                Pewnie cośjeszcze tam dojdzie, ale rząd będzie się na pewno zgadzał.

                Poryjemy..zrobaczymy

                1. to tez nie tak. , ptoki 18/07/08 15:31
                  O ile o straty dla nieidealnego piekarnika klocic sie nie bede bo to zrozumiale o tyle przyklad z kasza jest niedobry.

                  Kasza jako taka po podgrzaniu nie potrzebuje dodatkowej energii aby dojsc. Latwo to sprawdzic wkladajac pod pierzyne raz kasze normalnie gotowana a raz sama wode z kasza w woreczku tak aby nie miala z woda stycznosci i oczywiscie tak samo zagrzane. Spadek temperatury w czasie bedzie taki sam dla obu przypadkow dlatego ze zmiana w kaszy podczas dochodzenia nie jest egzo ani endotermiczna a tylko zmiana fizyczna polegajaca w skrocie na pecznieniu kaszy od wilgoci.

                  Kasze pod pierzyne wklada sie bo sie w ten sposob nie przypala i to jest sedno tego zagadnienia. Tak robi sie tez w orzypadku innych produktow ale to inna bajka.

                  Natomiast w przypadku piekarnika i pieczenia czy to mies czy ciast sprawa wyglada zupelnie inaczej. Z jednej strony mamy mala przewodnosc cieplna ugotowanych/upieczonych warstw potrawy co sprawia ze trudno wtloczyc te energie do srodka mieska bez przypalenia wierzchu a z drugiej wspomniana endotermicznosc tego procesu bo trzeba dostarczac energii na przemiane bialka nie scietego na sciete (miedzy innymi)

                  nie przecze, da sie pewne potrawy tak przyzadzic (w termosie po wstepnym zagrzaniu) ale trzeba brac pod uwage ze energia potrzebna na zmiane potrawy z nieugotowanej na ugotowana moze znajdowac sie zmagazynowana w np polmisku czy garnku w ktorym znajduje sie potrawa w tymze termosie.

                  Zreszta ciekawy problem jest tutaj poruszony bo jak by sie uprzec to da sie tak pokroic miesko i tak je zagrzac aby po wsadzeniu do termosa z np. goracym kamieniem samo doszlo bez podgrzewania.
                  Musze to potestowac.

                  BTW widziales jak sie gotuje w podrozy na silniku samochodowym?
                  Zawija sie produkty w folie alu, oczywiscie odpowiednio zamyslone bo trzeba dbac zeby bylo odpowiednio duzo pary wodnej w takim zawiniatku. Potem sie wklada w komore silnika gdzie akurat jest cieplo i nie wyleci z niej na dziurach :) i po 2-3h jazdy mamy jedzonko gotowe :)

              2. ale macie chlopaki , Nazgul 18/07/08 15:32
                mega halo :) napiszcie o tym doktorat

                people can fly, anything
                can happen...
                ..Sunrise..

        2. temperatura ścinania białka , HussaR 18/07/08 14:22
          Człowiek wytrzymuje temperaturę podwyższoną do 42-43 stopni Celsjusza.
          Powyżej tej granicy występuje denaturacja, czyli ścinanie się białka w komórkach.

          To jak to jest z tą temperaturą ścinania białka?

          Największym marzeniem człowieka jest latać i nie
          spaść na ryj

          1. temperatura ścinania białka , HussaR 18/07/08 14:25
            z powyzszego wynika ze wystarczy aby mieso bylo rownomiernie podgrzane do temperatury 50 stopni. W swoich obliczeniach musisz wiec uwzglednic grubosc miesa, oraz wlasciwosci fizyczne (izolacja cieplna); dla miesa o grubosci 1mm, temp. bedzie znacznie mniejsza niz 120 stopni ;)

            Największym marzeniem człowieka jest latać i nie
            spaść na ryj

          2. rozne bialka scinaja sie w roznych temperaturach , ptoki 18/07/08 15:34
            poza tym nawet w 36,6 pewne bialka szybko sie rozpadaja bo enzymy w komorkach je skutecznie obrabiaja.
            Wez pod uwage ze niektore zwierzeta moga miec temperature powyzej 70-80stopni (np. mrowki w pelnym slonku) i nadal zyja bo bialko jako takie nie jest jednego rodzaju a jest ich pizdylion i kazde sie inaczej zachowuje.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL