Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » KHot 19:45
 » McMi21 19:43
 » SebaSTS 19:37
 » rooter666 19:37
 » Sociu 19:36
 » bieniek 19:35
 » ProSavage 19:34
 » Promilus 19:34
 » Flo 19:32
 » Conan Bar 19:31
 » rzymo 19:25
 » Kenny 19:25
 » havranek 19:22
 » MARtiuS 19:21
 » NimnuL 19:17
 » McWandal 19:12
 » Dexter 19:11
 » rurecznik 19:04
 » biEski 19:03
 » Fl@sh 18:58

 Dzisiaj przeczytano
 41126 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[OT-pizza] Przepis na ciasto - help , Riker 30/09/06 20:23
Witam,
Powiem wprost... naszła mnie ochota na samodzielnie zrobioną pizze. Zaprzeczyć się nie da, iż sukcesem dobrego smaku jest ciasto i odpowiedni wypiek całości. W związku z tym, zwracam się do Braci Boardowej o wskazówki jak i z czego przyrządzić ciasto oraz jak piec je, aby było tak dobre jak być powinno (własne receptury oraz wszelkie linki bardzo mile widziane)... Z góry serdeczne dzięki za podpowiedzi i pomoc!

Pozdrawiam
Riker =/\=

  1. s.w. , laciak88 30/09/06 20:29
    lubie domowa pizze i moze sie naucze ja robic, wiec z checia poczytam porady oraz oczywiscie przepisy :)

    "To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
    life's problems."

  2. Tu macie link... , cris22 30/09/06 20:52
    do przepisów na pizze:
    http://rapidshare.de/...w__pizzahut___kfc.pdf.html
    Generalnie to nic trudnego. Troche wlasnej inwencji i praktyki i mozna sobie troche podjesc. A jaka satysfakcja z własnorecznie zrobionej pizzy;-D

    1. to z pizzahut to widzialem , laciak88 30/09/06 22:30
      ale mi chodzi o gruba, domowa pizze

      "To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
      life's problems."

  3. ja robię tak: , Kriomag 1/10/06 01:02
    pół kilo mąki
    szklanka wody (moze byc z mlekiem 50/50 albo i samo mleko :) ale czesciej robie na wodzie bo mleka nie ma :))
    łyżeczka soli
    2 łyzeczki cukru
    40g drozdzy
    2 łyżki oleju

    Mieszam drozdze z woda i cukrem, sol z maka, potem mieszam wszystko razem i jak juz sie dobrze wyrobilo dodaje 2 lyzki oleju i mieszam az sie ciasto znowu lepi (trzyma sie kupy ;)). Odstawiam pod przykryciem na 15min az urosnie i rozciagam na blaszce (jak robisz z pol kg maki to raczej duza blaszka sie przyda :D). Reszte to juz jak kto woli, ja daje na to sos pomidorowy pudliszki albo innej firmy, przyprawę do pizzy + jakas pikantna przyprawę, ser i na gorę albo ketchup albo ketchup + rozne dodatki (zalezy co sie napatoczy ;)). smacznego



    Ps. aha, do pieca na 15Min 225'C raczej na dolnych polkach aby ciasto nie bylo surowe :)

  4. A ja robie tak: , Sztahoo 1/10/06 11:53
    W niecalej szklance cieplej wody rozpuszczam drozdze (20-30g). Wlewam to do maki, ktorej dosypuje tyle, by ciasto bylo elastyczne ale nie lepkie przy ugniataniu. Dodaje tez soli. Dodawanie cukru mija sie z celem, bo przeciez maka to skrobia i sama z siebie jest pozywka dla drozdzy.
    Ciasto odstwiam przykryte do wyrosniecia na ok. 15 min (zazwyczaj na czas przygotowania dodatkow).
    Taka ilosc ciasta starcza na duza blache (picca bedzie wtedy na cienkim ciescie)
    Pieke 15min w temp. 200+

  5. Sprawozdanie :) , Riker 2/10/06 13:09
    Na wstępie dzięki za odpowiedzi. Ciasto na pizze wykonałem według tego przepisu:
    http://kuchnia.o2.pl/...sy/obiekt_int.php?id_p=270
    Piekłem je w temp 225 (dwie grzałki, góra dół) przed niecałe 20 min, na folii alu, całość na kratce - chciałem aby równomiernie się piekło od dołu. Wyszło nawet ok. Ale w niektórych miejscach mogłoby się jeszcze troszkę podpichcić. Brzegi wyszły odrobinę twarde - chrupiące co oznacza, że chyba za długo się piekło...
    Napiszcie proszę na czym polecacie piec - blacha czy inne cuda??? Jeśli na blaszce to czy powinna się nagrzewać wraz z piekarnikiem czy może zapodać zimną razem z pizzą do rozgrzanego piekarnika?. Czy termoobieg w piekarniku przyda się jeśli tak to jakie pozostałe parametry (temp, czas) Dzięki za odp.

    Pozdrawiam
    Riker =/\=

    1. ja robię na blaszce , Kriomag 2/10/06 19:12
      wkladam pizze juz na blaszce rozlozoną, brzegi u mnie się nie przypalają bo mam ser na calej powierzchni :D dużo, dużo serrra :D mniam. A co do termoobiegu to się nie nadaje raczej bo ser Ci się spali a ciasto bedzie jeszcze surowe... nagrzewanie od góry io dołu 225 i jest git :) ja akurat robię przez 15min bo dluzej to ser za bardzo sie 'przypala' :)

      1. ok, dzięki... , Riker 4/10/06 07:32
        w sobotę kolejne starcie :)))

        Pozdrawiam
        Riker =/\=

        1. smacznego życzę :) , Kriomag 4/10/06 09:44
          u mnie bywało, ze dzien w dzien się robioło pizzę na filmy wieczorkiem :D do tego pepsi z lodem i jest super :D

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL