Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » elliot_pl 21:09
 » Shark20 21:08
 » Sherif 21:06
 » g5mark 21:03
 » ThY 21:02
 » Ramen 21:02
 » bajbusek 20:56
 » Fasola 20:54
 » wrrr 20:53
 » Wedrowiec 20:50
 » @GUTEK@ 20:50
 » XepeR 20:47
 » Jumper 20:45
 » Arlathan 20:45
 » Kenny 20:43
 » rainy 20:43
 » Paweł27 20:42
 » Master/Pe 20:34
 » cVas 20:28
 » selves 20:26

 Dzisiaj przeczytano
 41138 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[Alkohol] Pomóżcie z porterówką :) , ViS 13/09/06 19:27
przepisów tysiące (każdy ma swój), i trudno dobrać któryś do moich proporcji.
Mam 0.5L porter żywca, ćwiartkę spirytusu, cukier waniliowy i zwykły. I jak dalej? Podgrzewam piwo, w którym rozpuszczam torebkę cukru waniliowego i 1/5 szklanki zwykłego, studzę, dolewam spirytus, mieszam, i do butelki?
A co z zabarwianiem koloru i smaku karmelem? Do garnka czy do butelki już? Please help :)

I will not buy this record - it is
scratched.

  1. Zapytaj , Ament 13/09/06 19:39
    na NOLu -tam sa znawcy takiego kunsztu;-)

    I
    -AMENT-
    I

  2. o rany po co kombinowac , marcino 13/09/06 19:47
    rozciencz spirol w wodzie , wypij portera, potem wspomnianą miksturę a zapewniam Cie ze rano nie wstaniesz :)

    pozdrawiam!

  3. ja robie tak , tommi 13/09/06 19:55
    na litr spirytu daje 3 portery, szklanke cukru , i mala paczke waniliowego
    piwo gotuje z cukrem , natsepnie odstawiam zeby sie ostudzilo nastepnie mieszam ze spirytem i 2 dni i mozna konsumowac ;)

    teraz mozesz odpowiednio dobrac proporcje ;)

    Śmiech to najlepsze lekarstwo na
    wszystko, no może z wyłączeniem biegunki.

  4. Hmmm , Marcinex 13/09/06 19:58
    Zrób tak - zagrzej 1/2 l portera tak do 60 st ( nie zagotuj ) wsyp 5 dkg cukru plus 2 cukry waniliowe, dobrze wymieszaj i lekko ostudź. Do tego samego garnka wlej 1/2 l spirytusu, lekko zamieszaj i wlej całośc do butelki albo dwóch i zakręć zakrętki lub korki. Codzienie lekko potrząsaj, poczekaj min miesiąc i pij :) Im dłużej tym lepiej. Smacznego!

    Nie ma piekła poza tym światem, on nim
    jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
    on nim jest!

    1. karmelu , Marcinex 13/09/06 20:01
      nie dodawaj - porter daje kolor - naprawdę poczekaj z wypiciem - jak już nie możesz wutrzymać to daj jej chociaz tydzień, ale nie polecam. Żywiec jest kijowy do porterówki, polecam porter ukraiński albo z okocimia, ostateczie łodzki. Czasami można też dodać piwka Karmi jak ktoś lubi.

      Nie ma piekła poza tym światem, on nim
      jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
      on nim jest!

    2. hmm , tommi 13/09/06 20:01
      z tym miesiacem to przesadziles , kto tyle wytrzma :)))
      dobrze przegryzione jest juz po 2 dniach , a pozniej to pol roku nawet i musi stac

      Śmiech to najlepsze lekarstwo na
      wszystko, no może z wyłączeniem biegunki.

      1. Tiaa , Marcinex 13/09/06 20:03
        skąd ja to wiem ;) Jeszcze lepiej wrzucić ze 2 laski wanilli i poczekać - z tym, że wtedy to trzeba więcej cukru dać.

        Nie ma piekła poza tym światem, on nim
        jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
        on nim jest!

  5. cukier waniliowy a nie wanilinowy tak w ogole , Ranx 13/09/06 20:07
    bo wiekszosc ludzi nie patrzy a to roznica jak miedzy "lodem" a lodami :) wanilinowy daje gorycz i nedza z tego jest (sama chemia)

    o roztramtajdany charkopryszczańcu...

    1. Khmm, khmm , Marcinex 13/09/06 20:21
      a gdzie tu widzisz cukier wanilinowy, że tak spytam? Stary może jestem i niedowidzę...

      Nie ma piekła poza tym światem, on nim
      jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
      on nim jest!

      1. ja Tobie akurat nic nie zarzucam. :D , Ranx 13/09/06 20:49
        po prostu pilem juz wynalazki na wanilinowym. i bylo gorzkie z aromatem wanilii wiec paskudztwo.
        ja tylko niose pomoc..:)
        ... w kwestii zwracania uwagi co sie kupuje bo to nierzadki blad.

        o roztramtajdany charkopryszczańcu...

        1. A to , Marcinex 13/09/06 20:53
          sorki ale z treści nie wynikało - a inaczej - dobra, dobra kolegi nie poznaję - a czy ja coś mówiłem? :))

          Nie ma piekła poza tym światem, on nim
          jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
          on nim jest!

  6. Wracając do tematów nalewek , Marcinex 13/09/06 20:43
    polecam następujący przepis na cytrynówkę kawową:
    350ml spirytusu wlewamy do szerokiego słoja, w którym uprzednio umieściliśmy 4 dobrze umyte cytryny. Owoce owe powinny mieć ponakłuwaną skórkę w 10 do 12 miejscach. W każde nacięcie wsadzamy ziarnko kawy, tak aby wystawał dosłownie milimetr ponad skórkę. Doprawione w ten sposób cytryny wrzucamy do słoja i zalewamy całość letnią wodą, w której uprzednio rozpuściliśmy 25 dkg cukru. Zakręcamy słój i czekamy 2 tygodnie na przegryzienie całości, codziennie potrząsając zawartością. Po upływie tygodnia możemy dodać kilka - kilkanaście ziarenek kawy, jeśli ktoś lubi przeważający smak kawy ponad cytrynę. Po upływie 2 tyg. przelewamy całość nad gęstym sitkiem i wlewamy do butelek - można już konsumować albo poczekać :) Smacznego!!

    Nie ma piekła poza tym światem, on nim
    jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
    on nim jest!

  7. dzięki , ViS 13/09/06 20:50
    zrobiłem wg Tommiego i Marcinexa, zabutelkowałem, może coś z tego będzie, otworzę 19tego ;)
    dzięki Wszystkim

    I will not buy this record - it is
    scratched.

  8. a ten porter mozna zamienic guinessem ?? , XiSiO 13/09/06 20:55
    ze tak spytam ? dobre to jest ???

    "Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
    zapłacisz adeną" (C) XiSiO

  9. zwycięstwo :) , ViS 15/09/06 11:56
    leży dopiero trzy dni i smakuje wyśmienicie :) może trochę mało słodki, ale do zaakceptowania.
    0.5L Portera Żywiec, 1 torebka cukru waniliowego, 1/4 szklanki cukru, 0.25 spirytysu

    @ XiSiO: pewnie można, słyszałem że taki specyfik robi się z Karmi smakowymi, to i z Guinessem pewnie można :)

    I will not buy this record - it is
    scratched.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL