TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
[Alkohol] Pomóżcie z porterówką :) , ViS 13/09/06 19:27 przepisów tysiące (każdy ma swój), i trudno dobrać któryś do moich proporcji.
Mam 0.5L porter żywca, ćwiartkę spirytusu, cukier waniliowy i zwykły. I jak dalej? Podgrzewam piwo, w którym rozpuszczam torebkę cukru waniliowego i 1/5 szklanki zwykłego, studzę, dolewam spirytus, mieszam, i do butelki?
A co z zabarwianiem koloru i smaku karmelem? Do garnka czy do butelki już? Please help :)I will not buy this record - it is
scratched. - Zapytaj , Ament 13/09/06 19:39
na NOLu -tam sa znawcy takiego kunsztu;-) I
-AMENT-
I - o rany po co kombinowac , marcino 13/09/06 19:47
rozciencz spirol w wodzie , wypij portera, potem wspomnianą miksturę a zapewniam Cie ze rano nie wstaniesz :)
pozdrawiam! - ja robie tak , tommi 13/09/06 19:55
na litr spirytu daje 3 portery, szklanke cukru , i mala paczke waniliowego
piwo gotuje z cukrem , natsepnie odstawiam zeby sie ostudzilo nastepnie mieszam ze spirytem i 2 dni i mozna konsumowac ;)
teraz mozesz odpowiednio dobrac proporcje ;)Śmiech to najlepsze lekarstwo na
wszystko, no może z wyłączeniem biegunki. - Hmmm , Marcinex 13/09/06 19:58
Zrób tak - zagrzej 1/2 l portera tak do 60 st ( nie zagotuj ) wsyp 5 dkg cukru plus 2 cukry waniliowe, dobrze wymieszaj i lekko ostudź. Do tego samego garnka wlej 1/2 l spirytusu, lekko zamieszaj i wlej całośc do butelki albo dwóch i zakręć zakrętki lub korki. Codzienie lekko potrząsaj, poczekaj min miesiąc i pij :) Im dłużej tym lepiej. Smacznego!Nie ma piekła poza tym światem, on nim
jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
on nim jest! - karmelu , Marcinex 13/09/06 20:01
nie dodawaj - porter daje kolor - naprawdę poczekaj z wypiciem - jak już nie możesz wutrzymać to daj jej chociaz tydzień, ale nie polecam. Żywiec jest kijowy do porterówki, polecam porter ukraiński albo z okocimia, ostateczie łodzki. Czasami można też dodać piwka Karmi jak ktoś lubi.Nie ma piekła poza tym światem, on nim
jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
on nim jest! - hmm , tommi 13/09/06 20:01
z tym miesiacem to przesadziles , kto tyle wytrzma :)))
dobrze przegryzione jest juz po 2 dniach , a pozniej to pol roku nawet i musi stacŚmiech to najlepsze lekarstwo na
wszystko, no może z wyłączeniem biegunki. - Tiaa , Marcinex 13/09/06 20:03
skąd ja to wiem ;) Jeszcze lepiej wrzucić ze 2 laski wanilli i poczekać - z tym, że wtedy to trzeba więcej cukru dać.Nie ma piekła poza tym światem, on nim
jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
on nim jest!
- cukier waniliowy a nie wanilinowy tak w ogole , Ranx 13/09/06 20:07
bo wiekszosc ludzi nie patrzy a to roznica jak miedzy "lodem" a lodami :) wanilinowy daje gorycz i nedza z tego jest (sama chemia)o roztramtajdany charkopryszczańcu... - Khmm, khmm , Marcinex 13/09/06 20:21
a gdzie tu widzisz cukier wanilinowy, że tak spytam? Stary może jestem i niedowidzę...Nie ma piekła poza tym światem, on nim
jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
on nim jest! - ja Tobie akurat nic nie zarzucam. :D , Ranx 13/09/06 20:49
po prostu pilem juz wynalazki na wanilinowym. i bylo gorzkie z aromatem wanilii wiec paskudztwo.
ja tylko niose pomoc..:)
... w kwestii zwracania uwagi co sie kupuje bo to nierzadki blad.o roztramtajdany charkopryszczańcu... - A to , Marcinex 13/09/06 20:53
sorki ale z treści nie wynikało - a inaczej - dobra, dobra kolegi nie poznaję - a czy ja coś mówiłem? :))Nie ma piekła poza tym światem, on nim
jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
on nim jest!
- Wracając do tematów nalewek , Marcinex 13/09/06 20:43
polecam następujący przepis na cytrynówkę kawową:
350ml spirytusu wlewamy do szerokiego słoja, w którym uprzednio umieściliśmy 4 dobrze umyte cytryny. Owoce owe powinny mieć ponakłuwaną skórkę w 10 do 12 miejscach. W każde nacięcie wsadzamy ziarnko kawy, tak aby wystawał dosłownie milimetr ponad skórkę. Doprawione w ten sposób cytryny wrzucamy do słoja i zalewamy całość letnią wodą, w której uprzednio rozpuściliśmy 25 dkg cukru. Zakręcamy słój i czekamy 2 tygodnie na przegryzienie całości, codziennie potrząsając zawartością. Po upływie tygodnia możemy dodać kilka - kilkanaście ziarenek kawy, jeśli ktoś lubi przeważający smak kawy ponad cytrynę. Po upływie 2 tyg. przelewamy całość nad gęstym sitkiem i wlewamy do butelek - można już konsumować albo poczekać :) Smacznego!!Nie ma piekła poza tym światem, on nim
jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
on nim jest! - dzięki , ViS 13/09/06 20:50
zrobiłem wg Tommiego i Marcinexa, zabutelkowałem, może coś z tego będzie, otworzę 19tego ;)
dzięki WszystkimI will not buy this record - it is
scratched. - a ten porter mozna zamienic guinessem ?? , XiSiO 13/09/06 20:55
ze tak spytam ? dobre to jest ???"Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
zapłacisz adeną" (C) XiSiO - zwycięstwo :) , ViS 15/09/06 11:56
leży dopiero trzy dni i smakuje wyśmienicie :) może trochę mało słodki, ale do zaakceptowania.
0.5L Portera Żywiec, 1 torebka cukru waniliowego, 1/4 szklanki cukru, 0.25 spirytysu
@ XiSiO: pewnie można, słyszałem że taki specyfik robi się z Karmi smakowymi, to i z Guinessem pewnie można :)I will not buy this record - it is
scratched. |
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|