Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Logan 17:10
 » Kenny 17:10
 » Emios 17:05
 » wrrr 17:05
 » Wolf 17:04
 » KHot 17:01
 » NimnuL 17:01
 » DYD 17:00
 » patinka 16:56
 » Pietka 16:54
 » mrowa_82 16:50
 » Mariosti 16:50
 » Sherif 16:49
 » Ad@mus 16:47
 » f_zdzich 16:43
 » Conan Bar 16:43
 » bieniek 16:41
 » Syzyf 16:39
 » Promilus 16:37
 » Robek 16:36

 Dzisiaj przeczytano
 26602 postów,
 wczoraj 27859

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2025
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Wlasnie skonczylem sie szarpac z porzeczkami... , Wolf 13/07/06 18:50
Na jesien/zime bede mial 150L pysznego "wina" :)
Mmmmm...

Vey iz mir!

  1. zazdorszczę , Venom79 13/07/06 19:55
    gratuluję

    Lewy pas to nie kółko różańcowe.

  2. Z samych porzeczek nigdy nie uzyska sie dobrego wina nawet przy najszlachetniejszych drożd , adje 13/07/06 20:38
    Wynika to ze zbyt dużej ich kwasowości i skromnego bukietu smakowego.
    Wino porzeczkowe musi sie kupażować z innymi mało kwaśnymi winami np z malin czy z winogron lub truskawek (to ostanie jest kłopotliwe do fermentacji podobnie jak sliwkowe).
    Ma jeszcze jedna wadę organoleptyczną, bo końcowy kolor to odcienie brązu zależne od rozcieńczenia moszczu porzeczkowego.

    "Nasze namiętności często stają się
    naszym nieszczęściem." (Zygmunt Freud)

    1. heh , wukillah 13/07/06 20:41
      nutka zazdrosci? nie odpowiadaj.

      just d'oh it!

    2. a i jeszcze jedno - trzy,cztero-miesięczny nastaw, to nie wino ale przefermentowany moszcz , adje 13/07/06 20:44
      Picie takiego niedofermentowanego buzzu to dobry sposób na uzupełnienie braku witamin grupy B ale nie ma nic wspólnego z winem poza tym tylko, że ma alkohol i łatwo się tym dziadostwem upić.

      "Nasze namiętności często stają się
      naszym nieszczęściem." (Zygmunt Freud)

    3. Pffff znaFca sie znalazl... , Wolf 13/07/06 21:33
      Robie wino od lat z samych porzeczek bez ani grama drozdza...
      Smakuje rewelacyjnie jest cierpkie, orzezwiajace, mocne i dosc slodkie, czyli jak dla mnie i wielu znajomych, ktorzy kosztowali - genialne...

      Vey iz mir!

      1. Aha, kolor :) , Wolf 13/07/06 21:36
        Krwisto czerwony...
        Widac ze nie idzie Ci produkcja jesli doszedles tylko do brazowego dziadostwa...
        Moj przepis na "wino", zwane przez Ciebie dziadostwem, jest przekazywany w rodzinie od pokolen, tego napoju kosztowala juz masa osob i nie znalazla sie ani jedna ktorej by nie smakowalo...

        Vey iz mir!

        1. to kiedy zapraszasz , Deus ex machine 13/07/06 23:18
          na degustacje? Slask pewnie by sie zebral do kupy i Cie odwiedzil .)

          "Uti non Abuti"

          1. Kiedy juz eliksir bedzie gotowy, a my bedziemy... , Wolf 13/07/06 23:36
            cos organizowac z grodzie Kraka, wszystkie Hanysy i Zaglebiaki mile widziane, dam wam sie opic :)

            Vey iz mir!

            1. Trzymam za słowo , Agnes 14/07/06 00:21
              albowiem degustacja wina, zwłaszcza domowego, ma dla mnie wielki czar i urok.
              Z lekką nutką dekadencji.

              Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
              Fizyk, a to jego Meta...

            2. Jaaasne , Dabrow 14/07/06 11:17
              kontynuując tę nutę dekadencji...
              Ja się piszę... Domowe wino to znacznie lepsza propozycja niż tylko piwo (-;

              !!!!!TO JEST SPARTA!!!
              !Tu się nic nie zmienia!
              ------dabrow.com------

        2. Powyższymi stwierdzeniami tylko potwierdzasz, że nie jesteś tylko wyrobnikiem. , adje 14/07/06 12:28
          Kolor czerwony wina porzeczkowego swiadczy o nie zakończonej fermentacji. Jesli jest całkowicie zakończona to naturalnym kolorem tego wina są odcienie czerwonego brazu. Jesli fermentujesz na dzikich drożdżach to nie mamy o czym dyskutować, boś dyletant ze staroswieckimi powiastkami z tego samego cyklu jak o czerwonych winach co to mozna było z dobroci i starości kroić nożem. Taka zaś konsystencja świadczy o chorobie wina.
          Fermentując na dzikich drożdżach , to faktycznie musisz pić niedofermentowany buzz czy moszcz, bo masz małe szanse na dłuższe leżakowanie takiego wina nawet o zakończonej fermentacji. Dzikie drożdże w praktyce nie dają więcej niż do 11% alkoholu, a długotrwałe przechowywanie wpływające na dobroć i smak wina daje zawartośc powyżej 11% i w tym jest ból prowadzący do szybkiej konsumpcji.

          "Nasze namiętności często stają się
          naszym nieszczęściem." (Zygmunt Freud)

  3. nieźle... , PrzeM 13/07/06 21:17
    ...na 10 litrów wina daję osobiście około 6 kilo owoców. 150 litrów wina to będzie 90 kilo porzeczek. Nieźle...

    PrzeM

    above the mind - powered by meat...

    1. 90 kg , Agnes 13/07/06 21:25
      to parę ładnych wiader. No no.

      Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
      Fizyk, a to jego Meta...

    2. 6kg owoców porzeczki to ok. 4 l soku, a wina to ok 3,5 l jesli niedosładzane , adje 15/07/06 01:26
      Jesli rozcienczane, to nie wino tylko coś zbliżonego do jabola. Prawdziwe wino to czysty sok, nawet zagęszczony by zawartość cukru w owocach gwarantowała przerób na 14-18 % zawartosci alkoholu. 17g cukru w litrze to 1 % alkoholu, a więc sok/moszcz musi zawierać 17 g x np. 16 % = 272 g cukru plus cukier na słodkość wina. Dla np półsłodkiego trzeba jeszcze dodać ok 60 g cukru dodatkowo. Z prostego rachunku wynika, że w moszczu przeznaczonym do fermentacji musi byc ok 330- 350 g cukru na litr, by uzyskać dobre wino nadajace się do lezakowania (ok. min 3 lat), konsumpcji lub kupażowania.

      "Nasze namiętności często stają się
      naszym nieszczęściem." (Zygmunt Freud)

      1. owoców... , PrzeM 15/07/06 09:29
        ...nie porzeczek

        PrzeM

        above the mind - powered by meat...

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL