TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
 |
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
 |
|
|
[Grill] jak przygotować skrzydełka/ kiełbachę? , Demo 14/06/06 08:48 jutro wielkie grillowanie...mnie przypadło w przydziale zatroszczenie się o masy kiełbachy + skrzydełka. No i teraz pytanie...Jak przygotować skrzydełka? Nie chcę kupować tych gotowców zafoliowanych....
2 sprawa. Jaką kiełbachę polecacie? Klasyka jakiegoś, może białą? Jakośją szykujecie, przyprawiacie?napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - co do kiełbasy: , PrzeM 14/06/06 08:53
Żadna tania. Nie ma nic gorszego niż glillowane mielone gówno, a takie są wszystkie kiełbasy po parę złotych szumnie zwane grillowymi. Idź do sklepu, kup na przykład toruńską, nie wiem jak teraz, ale kiedyś możnabyło brać ją w ciemno - pyszna.
Ważnie ważne ważne!!! - NIE MIELONAPrzeM
above the mind - powered by meat... - tego no... , PrzeM 14/06/06 08:54
...gRillowane i można spacja było.PrzeM
above the mind - powered by meat...
- Co do , Marcinex 14/06/06 08:56
kiełbachy to ja preferuję zwyczajną - wg mnie jest najsmaczniejsza, białej nie lubię. jeśli chodzi o skrzydełka, to może zrób taką zaprawę miodowo-musztardową z ziołami i przyprawami, wrzuć tam skrzydełka wcześniej, niech się zmacerują i wchłoną co trzeba - potem na ruszt i voila :)Nie ma piekła poza tym światem, on nim
jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
on nim jest! - master...z gotowania , Demo 14/06/06 08:58
to mi dobrze woda na herbatę wychodzi :) daj dokładny przepis, co jak i ile (proporcje sobie obliczę później, tylko napisz na ile skrzydełków Twoja ilość ;)napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - sos , Marcinex 14/06/06 09:02
ilości Ci dokładnej nie podam - poeksperymentuj - każdemu wg gustu - składniki są takie: 4 łyżki miodu, 2-3 łyżki wody, 4 łyzki musztardy, curry, czosnek (zgnieciony), sos sojowy, ziarna sezamu ( moga byc mielone ), pieprz cayenne, ocet balsamiczny, wymieszać wszystko dokładnie, odstawić i niech się gryzie.Nie ma piekła poza tym światem, on nim
jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
on nim jest! - Acha , Marcinex 14/06/06 09:03
to jest na 8-10 skrzydełek.Nie ma piekła poza tym światem, on nim
jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
on nim jest! - ech, pamięć , Marcinex 14/06/06 09:04
możesz też dodac łyżkę majonezu.Nie ma piekła poza tym światem, on nim
jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
on nim jest!
- Skrzydełka to ja robię tak , Agnes 14/06/06 12:08
porcja 8-10 sztuk
Umyte do miski, obsypuję po szczypcie: wegety, papryki ostrej, czosnku granulowanego. Tarzam skrzydełka, żeby się dobrze oblepiły. Potem zioła, po dwie szczypty: tymianek i rozmaryn.
Tarzam.
Dolewam: dwie łyżki maggi, dwie łyżki sosu sojowego, dwie albo nawet trzy łyżki oliwy (nie oleju!). Tarzam skrzydełka.
Wstawiam do lodówki i niech się przegryzają.
Potem tylko wyjąć, lekko otrząsnąć z tej zalewy, żeby nie kapało i kłaść na grilla.
Gwarantuję, że będą pyszne.
Od czasu do czasu urozmaicam zalewę a to o łyżkę musztardy, a to odrobinę miodu, a to pietruszkę w kostkach Knorra. Różnie.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - Aga to Ty gotujesz tylko dla siebie ??? , Doczu 14/06/06 17:56
Kurcze - 8-10 skrzydełek to wchłaniam jako aperitif :P- No co Ty. Dla dwojga , Agnes 14/06/06 20:50
ale do tego robię wielką michę sałatki i obiad jest jak się patrzy.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta...
- Skrzydełka... , Doczu 14/06/06 08:57
... umyj, obierz resztki pierza, i wrzuć do marynaty Knorra do skrzydełek na noc.
Wersja ekonomiczniejsza to kupić przyprawę do kurczaka i zmieszać ją z oliwą/olejem i na noc zostawiś skrzydełka. Można dodać sosu sojowego do marynaty.
Kiełbacha, to każdy ma jakies własne gusta. Białej nie polecam na grilla bo jak popijecie, to nie bedzie komu przypilnować kiełbachy, a biała, musi się długo grillować, bo jest surowa. No chyba że uda wam sie dostać parzoną.
A gatunki musisz spróbowac sam bo obecnie kiełabasa jest produktem regionalnym i w każdym regionie jest inna.
Ważne żeby nie była za "dobra" najlepsze kiełbasy na grilla to te tanie, ale nie hipermarketowe za 3 PLN.
Ok 10-13 PLN to już bedzie kiełbasa odpowiednia na grilla. - co do kielbaski.... , rulezDC 14/06/06 09:01
dobrze ja ponacinac, to wazne, aby mial gdzi etluszczyk splywac no i mozesz ja posypac jakas przyprawka do grilla
a skrzydelka to najlepiej w jakims najpierw w jakies ziolowej mikturze wymoczyc, oczywiscie najlepiej jakbys to wsadzil dzis, i sie ladnei w miseczce doprawilo, a jutro na ruszta wrzucasz powinny byc cacykoniec koniec koniec - Aha a jak na grilla to szczerze polecam kawior. , Doczu 14/06/06 18:01
Polski kawior, czyli kaszankę, krupnioka, czy też krwawą kiszkę.
Wśród moich znajomych jest to hit w moim wykonaniu.
Robisz tak - po jednym kawałku kaszanku kładziesz na kawałku folii aluminiowej, i posypujesz wegetą, dajesz kilka krażków cebuli, posypujesz przyprawą do grilla, i dajesz odrobinę świezo zmielonego pieprzu. Zawijasz.
Kładziesz na grilla na ok 0,5 h do 45 min. i potem jesz prosto z folii. Zapewniam że nawet Ci, którzy nie lubią kaszanki, będa wsuwać aż im się uszy będą trzęść.
Nawet moją zonę, zagorzałego ortodoxa udało mi się namówić na taki specjał, choć normalnie kaszanki nie tyka. |
|
|
|
 |
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
 |
|
|
|