Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » PaKu 11:58
 » DYD 11:56
 » Miron 11:54
 » JE Jacaw 11:50
 » KHot 11:47
 » Artaa 11:42
 » NimnuL 11:39
 » Bati 11:37
 » cVas 11:35
 » 247 11:33
 » ham_solo 11:30
 » yanix 11:21
 » Matti 11:20
 » Lucyferiu 11:19
 » Kenny 11:18
 » XepeR 11:14
 » Visar 11:13
 » DJopek 11:09
 » Marcus 11:08
 » PaszkfiL 11:05

 Dzisiaj przeczytano
 16372 postów,
 wczoraj 33218

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2025
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

WINA - pytanie jakie wybrać... , Chrisu 21/04/05 23:46
nie mam totalnie pojęcia jak się je dobiera (no może jakieś ogólnie ogólne ;) ), a ktoś mnie poprosił o poradę.
Otóż jakie wino wybrać do/po spaghetti? Czy wogóle to do siebie pasuje? Ew jakie wino chwilę po obiedzie? Powinno być półsłodkie (osoba która mnie prosiła żebym się dowiedział powiedziała że TA osoba lubi półsłodkie).
No i ode mnie (zapomniał, ale pewnie o to też mu chodziło) - wina typu 200 zł za butelkę odpadają ;)

/// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

  1. Kapitan Polewa... , tytan 21/04/05 23:47
    "Cala naprzod" - zdecydowanie doda uroku kazdej okazji:D

    --
    "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
    życiem..."

  2. ta stronka powinna Ci pomoc , sakooL 21/04/05 23:48
    http://www.taniewina.prv.pl/

    ;)

    1. przeczytaj recenzje komandosa , sakooL 21/04/05 23:50
      dobra jest

      1. hehe , tytan 21/04/05 23:52
        a znajdzie sie tam opis "Profesora otchlani"?:D to jest dopiero ciekawy siarkofrut...

        nie to co wspomniany przeze mnie kapitan polewa - naprawde, do polowy wogole nie czuc siarki;))) a jezeli polaczymy to z atrakcyjna cena, intuicyjnym interfejsem i szeroka siecia dystrybucji (albert) otrzymujemy winiaka istnie doskonalego;d

        --
        "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
        życiem..."

      2. rotfl , kubazzz 22/04/05 00:22
        "sam nie odczułem [przy niezbyt dużej ilości wypitego trunku] jakichś szczególnych propawiowych zachowań żołądka"

        zachowania propawiowe.

        SM-S908

  3. hmmm , Dabrow 22/04/05 00:10
    dawniej były złote zasady i wszystko jasne... a dziś?
    Miesza się - do mięs czerwonych słodkie wina, wytrawne do przstawek itp... ogólnie dobieraj te które znasz i wiesz jak smakują - bedziesz mógł przewidzieć efektów z daniem do którego podasz...
    Ja staram się dawać do obiadu półwytrawne a do deserów półsłodki... i tyle... a białe/ czerwone - to tylko od tego co mam pod ręką zależy (częściej białe)...
    ciężkich win nie lubie....

    !!!!!TO JEST SPARTA!!!
    !Tu się nic nie zmienia!
    ------dabrow.com------

  4. a jeśli poważnie chcesz do tematu podejść , Dabrow 22/04/05 00:18
    to poszukaj zestawień win autorstwa Marka Bieńczyka i Wojciecha Bońkowskiego. Mam ich "wina Europy 2003/2004" i jest to przydatna rzecz - choć 80% niedostępna w Polsce )))-:

    !!!!!TO JEST SPARTA!!!
    !Tu się nic nie zmienia!
    ------dabrow.com------

  5. ale jakie spaghetti? , Morgoth 22/04/05 00:39
    Jeśli z czerwonym mięsem to myślę, że pasowałoby wina czerwone wytrawne lub półsłodkie.

    Poszukaj na google.groups.pl - sporo jest pytań nt. spagetti i wina :) Ten link też może się przydać [ http://www.restaurants.pl/...vre/kultura-picia.htm ]

  6. jeśli tanie... , PrzeM 22/04/05 09:06
    ...to weź Kadarkę albo Sophię Melnik. Ale to są wina...średnie. I cenowo - 10 złotych i smakowo. Może Sutter Home, to już jest inna liga - pod 30 złotych. To z czerwonych. Z białych - polecam reńskie wina - z piwnicy Petera Mertesa - około 14-18 złotych - tu nie ma możliwości błędu - Riesling Mertesa albo Liebfraumilch są bardzo dobre.

    PrzeM

    above the mind - powered by meat...

    1. Mertes jest OK , Dabrow 22/04/05 12:09
      Sophii nie znoszę maniakalnie, zaś z niemieckich polecam region Saar Ruwer Mosel - tamtejsze wina są da best... Jak większość reńskich z resztą...
      A szczególnie polecam Van Volxem (http://www.vanvolxem.de/) znam osobiście tamtejszą winnicę, wina, kellermaistra i w ogóle są suuuper.... Tyle że w Polsce chyba cieńko z dostępnością... Ceny dosyć dobre.....

      !!!!!TO JEST SPARTA!!!
      !Tu się nic nie zmienia!
      ------dabrow.com------

      1. oooo tu są , Dabrow 22/04/05 12:12
        http://www.vivinum.de/...anski-Wiltingen-Saar.html
        a tu info o winnicy - http://www.pinard-de-picard.de/...tingen_Saar.html - świetnie się piło wino nad Mozelą (to przedostatnie foto) z Gernutem (kellermeister tamtejszy).... po tripie landroverem...

        !!!!!TO JEST SPARTA!!!
        !Tu się nic nie zmienia!
        ------dabrow.com------

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL