TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
WINA - pytanie jakie wybrać... , Chrisu 21/04/05 23:46 nie mam totalnie pojęcia jak się je dobiera (no może jakieś ogólnie ogólne ;) ), a ktoś mnie poprosił o poradę.
Otóż jakie wino wybrać do/po spaghetti? Czy wogóle to do siebie pasuje? Ew jakie wino chwilę po obiedzie? Powinno być półsłodkie (osoba która mnie prosiła żebym się dowiedział powiedziała że TA osoba lubi półsłodkie).
No i ode mnie (zapomniał, ale pewnie o to też mu chodziło) - wina typu 200 zł za butelkę odpadają ;) /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - Kapitan Polewa... , tytan 21/04/05 23:47
"Cala naprzod" - zdecydowanie doda uroku kazdej okazji:D--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..." - ta stronka powinna Ci pomoc , sakooL 21/04/05 23:48
http://www.taniewina.prv.pl/
;)- przeczytaj recenzje komandosa , sakooL 21/04/05 23:50
dobra jest- hehe , tytan 21/04/05 23:52
a znajdzie sie tam opis "Profesora otchlani"?:D to jest dopiero ciekawy siarkofrut...
nie to co wspomniany przeze mnie kapitan polewa - naprawde, do polowy wogole nie czuc siarki;))) a jezeli polaczymy to z atrakcyjna cena, intuicyjnym interfejsem i szeroka siecia dystrybucji (albert) otrzymujemy winiaka istnie doskonalego;d--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..." - rotfl , kubazzz 22/04/05 00:22
"sam nie odczułem [przy niezbyt dużej ilości wypitego trunku] jakichś szczególnych propawiowych zachowań żołądka"
zachowania propawiowe.SM-S908
- hmmm , Dabrow 22/04/05 00:10
dawniej były złote zasady i wszystko jasne... a dziś?
Miesza się - do mięs czerwonych słodkie wina, wytrawne do przstawek itp... ogólnie dobieraj te które znasz i wiesz jak smakują - bedziesz mógł przewidzieć efektów z daniem do którego podasz...
Ja staram się dawać do obiadu półwytrawne a do deserów półsłodki... i tyle... a białe/ czerwone - to tylko od tego co mam pod ręką zależy (częściej białe)...
ciężkich win nie lubie....!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - a jeśli poważnie chcesz do tematu podejść , Dabrow 22/04/05 00:18
to poszukaj zestawień win autorstwa Marka Bieńczyka i Wojciecha Bońkowskiego. Mam ich "wina Europy 2003/2004" i jest to przydatna rzecz - choć 80% niedostępna w Polsce )))-:!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - ale jakie spaghetti? , Morgoth 22/04/05 00:39
Jeśli z czerwonym mięsem to myślę, że pasowałoby wina czerwone wytrawne lub półsłodkie.
Poszukaj na google.groups.pl - sporo jest pytań nt. spagetti i wina :) Ten link też może się przydać [ http://www.restaurants.pl/...vre/kultura-picia.htm ] - jeśli tanie... , PrzeM 22/04/05 09:06
...to weź Kadarkę albo Sophię Melnik. Ale to są wina...średnie. I cenowo - 10 złotych i smakowo. Może Sutter Home, to już jest inna liga - pod 30 złotych. To z czerwonych. Z białych - polecam reńskie wina - z piwnicy Petera Mertesa - około 14-18 złotych - tu nie ma możliwości błędu - Riesling Mertesa albo Liebfraumilch są bardzo dobre.PrzeM
above the mind - powered by meat... - Mertes jest OK , Dabrow 22/04/05 12:09
Sophii nie znoszę maniakalnie, zaś z niemieckich polecam region Saar Ruwer Mosel - tamtejsze wina są da best... Jak większość reńskich z resztą...
A szczególnie polecam Van Volxem (http://www.vanvolxem.de/) znam osobiście tamtejszą winnicę, wina, kellermaistra i w ogóle są suuuper.... Tyle że w Polsce chyba cieńko z dostępnością... Ceny dosyć dobre.....!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - oooo tu są , Dabrow 22/04/05 12:12
http://www.vivinum.de/...anski-Wiltingen-Saar.html
a tu info o winnicy - http://www.pinard-de-picard.de/...tingen_Saar.html - świetnie się piło wino nad Mozelą (to przedostatnie foto) z Gernutem (kellermeister tamtejszy).... po tripie landroverem...!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------
|
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
|
|
|
|