TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
Oglądacie teraz TVN? (Pod Napięciem) , S_2J 17/04/05 22:23 Co o tym wszystkim myślicie?
Jak dla mnie to jest chore. === Urodziłem się zmęczony.Żyję, żeby
odpocząć === - chodzi Ci o , sakooL 17/04/05 22:28
reklame Lindt? reklama jak reklama- Hehehe , Agnes 17/04/05 22:32
<uniesiony kciuk>Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta...
- A wszybkim skrócie... , Vertus 17/04/05 22:28
dla tych co nie oglądają TV, żeby mieli kolejny argument by dalej tego nie robić, to o co chodzi?- constar , burz 17/04/05 22:34
najwiekszy w kraju zaklad wedliniarski w Starachowicach. Dziennikarka TVN zatrudnila sie na pare dni na produkcji i ukryta kamera filmowala, jaki syf idzie do klienta (stare weedliny "uzdatniane", zeby wygladaly na jadalne itp).
Ogolnei - niezla jatka.
pozdr, burz___ - Myslisz, ze to jakiś wyjatek? , NimnuL-Redakcja 17/04/05 22:56
Wole nie wiedzieć co spozywam ;-) Będę zdrowszy ...
Od dawna twierdziłem, że nawet w marchewce jest niewiele marchewki :)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - niestety, masz racje , burz 17/04/05 23:22
To nie wyjatek. Dlatego jesli chodzi o wedliny, to w domu wydajemy na nie spore pieniadze, dlatego ze:
- nie kupujemy w marketach
- nie kupujemy wedlin foliowanych
i dlatego
- kupujemy tylko w jednym-dwoch sprawdzonych sklepach, majac zaufanie do zaprzyjaznionych sprzedawczyn. Niestety ceny sa kapke (duza kapke...) wyzsze niz gdzie indziej.
- mimo to wole nie myslec, co jem...
pozdr, burz
ps. Z nostalgia wspominam szynke, ktora samodzielnie wedzilem w drugiej polowie lat 80. :)))))___
- Constar = Krakus jakby ktos nie wiedzial , Poke 17/04/05 22:50
j.w.09 sierpien 2008 - penitentiam agite - Wedliny takie jak kiedys , sakooL 17/04/05 22:54
;-P- dawniej, nie kiedys , sakooL 17/04/05 22:54
123
- Constar = Smithfield , zartie 17/04/05 23:56
czyli amerykański koncern. Myślicie, że szefowie nie wiedzieli co się dzieje w zakładzie?! Inne zakłady tego koncernu:
Agryf S.A. w Szczecinie
Zakłady Mięsne Mazury w Ełku S.A.
Morliny S.A.
Ekodrob S.A. w Iławie
Animex Grupa Drobiarska Sp. z o.o. (połączone Suwalskie Zakłady Drobiarskie Sp. z o.o. i Animex Południe Sp. z o.o. w Dębicy)
Opolskie Zakłady Drobiarskie S.A.Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem - cooo , Marvel 18/04/05 01:46
czyli w zakladach z mojego miasta (Elk) tez sie to dzieje?! kurcze, nie chce mi sie wierzyc... :/Za dwadzieścia lat bardziej będziesz
żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż
tego, co zrobiłeś - a opolskich , Chrisu 18/04/05 15:26
nie przejęli pracownicy?? USeje nic tam nie zostawili... /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\
- a ty myslales , rafaello40 17/04/05 22:39
ze w sklepach duzych to wszytko swieze hehehe...KWIDZYN... - ja osatnio po tym artykule , Deus ex machine 17/04/05 22:49
juz na wedlinki nie patrzalem, uznalem ze poczekam az ojciec mi przywiezie znowu ze wsi robiona wiejska kielbache i szynke, ktora jest super. A zakupilem zolty sere .-) Chociaz i to pewnie jakies 10 swiezosci, ale plesniowy nikomu nie szkodzi to splesnialy zolty chyba tez nie .-P"Uti non Abuti"
- Wędliny tylko domowe. , Agnes 17/04/05 22:57
Jak mój szwagier zrobi kiełbasę, szynkę, to palce lizać, mniam...
A to ze sklepu to jakieś niewiadomoco jest, Constar, nie Constar, wsio rawno.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - jeju... , PrzeM 17/04/05 22:57
...a ta kaszanka...PrzeM
above the mind - powered by meat... - o żebyś wiedziała... , Arlathan 18/04/05 10:45
...pasztet, szynka, czy swojska mojej babci nie ma konkurencji :D-
I Rock. Fact.
- Zdziwiony ? , Bart 17/04/05 22:59
Czego wymaga polski klient ?
tanio, tanio, tanio, tanio, promocja i jeszcze taniej....
Czy polski klient wymaga jakości - NIE.
Gdyby w naszych warunkach robić dowolny biznes uczciwie i zgodnie z wszelkimi zasadami to niestety okazuje się, że się on nie opłaca. Skoro się nie opłaca mnie to jakim cudem opłaca się innym ? - odpowiedź masz w w/w programie.
Powody tej sytuacji są dwa:
1. Klient nie wymaga bo jedyne kryterium to cena.
2. Nikt nie kontroluje sprzedawców i producentów.
Dlaczego polak patrzy tylko na cenę ? Nie stac go na cos dobrego ?
Zapewne jest pewna grupa ludzi których naprawdę nie stać.
Większość jednak woli jeść całe życie tanie "gówno" i odkładać na "wideło" lub inną namiastkę statusu społecznego.
Nie ważne co jem i jak żyję, ważne co o tym sądzi i jak to widzi sąsiad.- Zgadza się , zartie 17/04/05 23:49
Mój ojciec spotkał niedawno znajomego, który robił wędliny i sprzedawał na targu (zawsze u niego była kolejka!). Zwinął interes, bo stwierdził, że świństwa ludziom wciskał nie będzie, a koszt zrobienia dobrej kiełbasy to 16 zł/kg (koszt, bez zysku).
Mój kolega ma znajomego, który nadal jest w branży. Z 1 kg mięsa robi 6 kg kiełbasy.
Odnośnie Constaru, to najbardziej bulwersujące jest to, że oszustwa dotyczyły drogich wędlin z niby jednego z najlepszych zakładów. Jak widać kupowanie droższych wędlin nie gwarantuje, że dostajemy towar dobrej jakości :-(Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem - nie do końca jest z tymi 16 zł... , Chrisu 18/04/05 15:28
skąd się one biorą skoro za żywiec płaci się ludziom po 3.50 ?? /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - Powtarzam to, co ojciec usłyszał od znajomego , zartie 18/04/05 18:30
Zobacz ceny półtusz czy mięsa, poza tym jeśli nie dodasz środków wiążących wodę, to z 1 kg surowca nie uzyskasz 1 kg kiełbasy (w przypadku szynki uzysk jest ok. 60 dag).Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem - Może być, może być! , Agnes 18/04/05 22:32
Żywiec to żywiec, a nie samo mięso, to jeszcze skóra, kości, podroby itepe. Wlicz wszelkie dodatki, przyprawy, akcesoria w rodzaju flaków, siatek i mnóstwa innych rzeczy, energia, robocizna....
Kiedyś robiłam taką szczegółowy kosztorys.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta...
- że dyrekcja "sprawdza informacje" to rozumiem, , Ksyho 17/04/05 23:03
ale do czego są zdolni ludzie stojący przed widmem utraty pracy? Tak kłamać w żywe oczy!!. Oni również powinni mieć postawione zarzuty. A tego gościa z Solidarności to mam nadzieję, że "S" odwoła sama. - Constar, HACCP i zgnilizna ... do poczytania , Yosarian 18/04/05 00:13
http://www.rzeczpospolita.pl/...kraj/kraj_a_1.html
http://www.rzeczpospolita.pl/...kraj/kraj_a_1.html
http://www.rzeczpospolita.pl/...kraj/kraj_a_8.html
http://www.rzeczpospolita.pl/...kraj/kraj_a_7.html
http://www.rzeczpospolita.pl/...licystyka_a_2.html
a co do opini że tanio i jeszzce taniej to nie prawda ... to żądza jeszcze większych zysków ich do tego pchneła... i brak wyobraźni czy się to może skończyć
-----------------------------------
Constar, mięsny gigant
Co roku Constar sprzedaje wędliny za niemal 364 mln zł. Roczny zysk firmy to 1 mln 350 tys. zł. Jest to wędliniarska firma z tradycjami. Powstał jeszcze w PRL, kilka lat temu przejęła go firma Animex, której udziałowcami są Amerykanie. Reklamy Constaru głoszą, że firma stawia na najwyższą jakość i umiarkowaną cenę. Choć rynek jest trudny (w Polsce działa ok. 2,5 tys. zakładów mięsnych), Constar należy do najnowocześniejszych w Europie. Dysponuje sprzętem, który spełnia wymogi przepisów obowiązujących w Polsce, USA i Unii Europejskiej.
----------------------------
Wszystko OK tylko socjalistyczna mentalnośc dała znac o sobie, ot chocby to ze dupska nie chciało się ruszyc ruszyć i skorzystac z systemu śluz .... UE i amerykanie to chieli to zrobilim bo inaczej by papieru nie dali ... ale po co to używać ... mentalności nie zmienisz unijnimi dyrektywami ....All the best people in life seem to like
LINUX.
Steve Wozniak
- Socjalistyczna mentalność? , zartie 18/04/05 00:31
"Każdy pracownik przy wejściu, w tzw. śluzie powinien zmienić ubranie i wziąć prysznic. Nikt jednak tego od nich nie wymaga. Z pomieszczeń z prysznicami pracownicy zrobili sobie palarnię. Pojemniki z płynem do dezynfekcji rąk są puste. - Dopiero kiedy ma być kontrola, zaczyna się sprzątanie - opowiadają pracownicy Constaru. W "śluzie" tylko raz pojawiły się ubrania robocze - przed oficjalną wizytą ekipy TVN."
To raczej pogoń kierownictwa za zyskiem. Czas w śluzie + prysznic to przecież kilkanaście minut krótszy pobyt pracownika na hali, tak samo zaoszczędzono na ubraniach i środkach czystości.Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem
|
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
|
|
|
|