TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
[OT] Miód pszczeli . . . jak rozpoznać jego autentyczność? , NimnuL-Redakcja 18/08/04 12:01 Witam,
Czas zakupić trochę miodku . . . stały, sprawdzony dostawca miodu niesttey zamknął interes . . . i teraz pozostaje kupno z innych źródeł (z wykluczeniem supersamów). Myslalem o jakichs bazarach ... ale teraz pytanie. Jak poznać, że miód jest bez domieszek cukru i innych pierdół??
DziekiGdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - [;..;] , GesTee 18/08/04 12:15
zobaczyc cene ;)
powaznie to kolor smak zapach i zdac sie na ludzi co kupuja "rodzice" ale sam jestem ciekaw czy jest jakas sprawdzona metoda =D:) - Hmmmm ale smak izapach odpadaja .. jeszcze przed otworzeniem , NimnuL-Redakcja 18/08/04 12:23
eby wiedziec . .. kolor ... no tak, ale wielokwiatowy ma inny kolor niż rzepakowy czy lipowy . . . odcienie chyba moga sie roznic?
Słyszałem coś, że jeśli jest domieszka cukru to się chyba nie krystalizuje w ogóle ... ale to po jakimś czasie mozna poznac . .. a jak jest swiezy??Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- sztuczny , Dabrow 18/08/04 12:22
albo z domieszkami będzie krystalizował. Naturalny nigdy się nie skrystalizuje...
Ale to trzeba sprawdzać po zakupie. A jak kupujesz - polecam gryczany, dosyć ciemny, albo spadziowy (drogi ale lepszego nie znam!) - baardzo ciemny...!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - Zaraz ... a nie odwrotnie? , NimnuL-Redakcja 18/08/04 12:24
U mnie wszystkie miody jakie pamietam krystalizowaly sie (znaczy sie, twardnialy) ... (nie jestem pewien co do rzepakowego - ciemnego) ... ale kawiatowe i lipowe na pewno . . . a od znajomego pszczelarza byly brane. . .Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - imho właśnie naturalne krystalizują , Jolo 18/08/04 12:56
Z resztą tak jest napisane na stronie, do której link podałeś (pszczoly.pl) w opisach miodów. Krystalizują właśnie naturalne cukry proste - fruktoza i glukoza, glukoza najpierw. Jeśli miód krystalizuje, to nie znaczy że zawiera sacharozę, czyli cukier zwykły, bo on jest bardzo dobrze rozpuszczalny - w litrze wody możesz rozpuścić ponad kilogram cukru zwykłego. Miody, które nie krystalizują mogą zawierać dużo fruktozy (np akacjowy) albo być traktowane termicznie (podgrzewane) w celu zmniejszenia krystalizacji, co niszczy zawarte w miodzie cenne substancje, m.in. enzymy.jest tak nudno, że zaczyna to być
ciekawe...
- jestem pewien! , Dabrow 18/08/04 12:30
znajomy znaczy się dosładzał miody ((-; Miałem pszczelarza w rodzinie, znajomy ma teraz pasiekę...!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - Ale co to znaczy skrystalizowac? , NimnuL-Redakcja 18/08/04 12:36
stwardnienie/zgęstnienie to tez krystalizacja?? Czy miód po powiedzmy 1 roku wciąż powinien być lejący jakby był świeżo z kadzi zlany?Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - tak , Dabrow 18/08/04 12:41
powinien być lejący. Kojarzysz jak wygląda sztuczny miód? Jest to w sumie szybko wycukrzająca się substancja (właśnie o to mi chodzi - że wyraźnie widać strukturę cukru)... po ogrzaniu znowu staje się płynny.... Naturalny może gęstnieć ale nigdy nie powinny się wytrącić w nim kryształki cukru - bo znaczy że był dosładzany. Naturalny miód jest słodki dzięki zawartości podstawowych cukrów prostych (glukozy i fruktozy) - między innymi dlatego nie przeszkadza w dietach i jest bardzo zdrowy...!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - A no to wszystko w porządku , NimnuL-Redakcja 18/08/04 12:45
bo gęstniały ale wciąż miały gładką fakturę ... zadnych krysztalków . .. jednak gęstość bliższa do masła niż cieczy . . .Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - ale go włóż do gorącej wody , Dabrow 18/08/04 12:49
niech rochę postoi - zrobi się od razu taki jak dawniej. Nie będzie miał "kryształków cukru" nigdy... może lekko zmętnieć i zgęstnieć, nie wykrystalizuje...!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------
- bzdura , patinka 18/08/04 15:41
Mój dziadek ma pasiekę i wiele lat razem z nim przy niej pracowałem, nigdy nie dodawał niczego do miodu który wybraliśmy i zawsze!! miód po pewnym czasie krystalizował = po prostu twardniał. Tak więc podpisuję się obiema r ękami pod opinią Jolo - to właśnie naturalne - bez domieszek sacharozy - krystalizują.
Patryk- eee tam , beef 18/08/04 16:08
przecież Dąbrow wyraźnie napisał, że naturalne twardnieją, tylko nie krystalizują, jaka jest różnica też wyjaśnił. Ja żadnym znawcą nie jestem, ale mnie przekonał :) Przeczytaj jeszcze raz uważnie.this is the time of the revolution
keepin' it in the right track
feelin' it in my mind back
- Hehe na to wychodzi Grzesiek, ze jadles od zawsze sztuczny miód , NimnuL-Redakcja 18/08/04 15:59
z dodatkami . . . spróbuj teraz prawdziwego . . . dobry jest ];-)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - wiem że dobry , Dabrow 18/08/04 17:07
bo jem często - z pasieki którą znam ((-; Albo spadziowy...
co do krystalizacji - nie chodzi mi o gęstnienie - gęstnieje naturalny ale sztuczny zrobi się twardy - nożem ciężko kroić (-; jak miodek turecki (i też nie ten dawniejszy tylko to barachło co teraz sprzedają).... naturalny będzie gęsty, bardzo - ale nie 'skostnieje'.... tyle...!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------
- naturalny tak samo sie skrystalizuje , ThY 18/08/04 12:47
to tylko kwestia czasu...
ojciec mial kiedys pasieke, więc sie miodu nalizalem :)
a najlepszy miód? jedynie rzepakowy!!!- chyba nie tak samo , Dabrow 18/08/04 12:51
sztuczny szybciej, po drugie wyraźniej krystalizuje, a naturalne mętniały ale nie były grudkowate... ja wciąż "liżę" miód (uwielbiam, mimo że mnie kiedyś pszczoły ostro pożądliły -coś ze 30sztuk) - a najlepszy? SPADZIOWY ((((-;!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - Moim zdaniem tak samo. , Agnes 18/08/04 13:29
Się skrystalizuje.
A najlepszy miód to taki świeżo odwirowany, z wyraźnym smakiem i zapachem wosku.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - rzepakowy parę tygodni po wybraniu , el chupa 18/08/04 13:30
z ula robi się taki że można go nożem kroić*homo homini lupus est*
- Każdy miód się skrystalizuje, Dab. , GregorP-Redakcja 18/08/04 13:41
Co do metody.. ..organoleptycznie?....No tears to cry, no feelings left,
this species has amused itself to
death....
- żęby nie było , Dabrow 18/08/04 12:32
tu chyba znajdziesz wszystko:
http://www.pszczoly.pl/index.php!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - zamknac i odstawic na 1000 lat , Dhoine 18/08/04 12:40
prawdziwy nie powinien sie zepsuc.
;) - autentyczny?? Tylko ten co sam zrobisz :( , Chrisu 18/08/04 15:07
tzn TWOJE pszczoł, ewentualnie znaleziony w lesie rój ;).
Mój wujek ma pasiekę. Rocznie odstawiał ponad tonę miodu. Chwalił się że rocznie kupuje kilka ton cukru (na zime trzeba dawać cukier pszczolom żeby sobie "za[pasy" porobiły). No ale ten jego miód byl gorszy jak sklepowy :( (smak zapach itp). Ale. .. Ostatnie 2 lata już jest lepiej - możliwe że chcieli go wywalić ze związku (tak go nazwijm - nie wiem co to jest ;) ) pszczelarskiego za wałki z cukrem (później jest dużo "miodu" - a wiadomo kilogram miodu trcohę droższy jest jak 1kg cukru).
A dlaczego tak piszę? Dlatego jak w temacie... /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - Dabrow - chrzanisz za przeproszeniem , rapra 18/08/04 18:27
miod pszczeli krystalizuje. szybkosc krystalizacji jest zalezny od stosunku fruktozy do glukozy. nie pamietam w tej chwili ktore miody szybciej a ktore pozniej krystalizuja.
miod plynny tak chetnie kupowany przez klientow - lamerow bywa odgrzewany w celu zrobienia go plynnym - a temperatura powyzej 40 stopni zamienia miod pszczeli w mieszanke cukrow (zabija enzymy z nim zawarte).
jak rozpoznac miod: jodyna - miod z domieszka sacharozy pod wplywem jodyny robi sie niebieski.- tak to możesz najwyżej skrobię wykryć... , kicior 18/08/04 19:57
a nie sacharozę- masz calkowita racje , rapra 18/08/04 21:13
pomylilo mi sie... z chemii jestem cieniutki
po krotkich poszukiwaniach metoda :
http://www.google.pl/...krywanie+sacharozy&lr=
znalazlem taka stronke:
http://www.pszczoly.pl/.../zafalszowania_miodu.php
polecam przestudiowanie- Dzieki , NimnuL-Redakcja 18/08/04 22:44
1.2.3.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - pszczoly.pl (-; , Dabrow 18/08/04 22:51
noooo co by nie mówić chociaż linka dobrego dałem.... (-; cóż - pora zmienić dilera ((-; widać fałszuje mi stuff ((((-;!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------
- pochodzenie miodu , misial 18/08/04 21:32
trzeba miec zaufanego dilera;-)), a najlepiej od kogos kto ma pasiekę. |
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|