Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Liu CAs 14:22
 » @GUTEK@ 14:20
 » JE Jacaw 14:19
 » muerte 14:18
 » Wedrowiec 14:18
 » stefan_nu 14:15
 » dulik 14:13
 » bajbusek 14:13
 » krismel 14:11
 » bmiluch 14:10
 » Hitman 14:03
 » Zibi 14:03
 » bieniek 14:02
 » rooter666 14:01
 » Syzyf 14:00
 » petropank 14:00
 » ekspert_I 13:57
 » Soulburne 13:56
 » abes99 13:53
 » Kenny 13:52

 Dzisiaj przeczytano
 41124 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[OT] Miód pszczeli . . . jak rozpoznać jego autentyczność? , NimnuL-Redakcja 18/08/04 12:01
Witam,
Czas zakupić trochę miodku . . . stały, sprawdzony dostawca miodu niesttey zamknął interes . . . i teraz pozostaje kupno z innych źródeł (z wykluczeniem supersamów). Myslalem o jakichs bazarach ... ale teraz pytanie. Jak poznać, że miód jest bez domieszek cukru i innych pierdół??

Dzieki

Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.

  1. [;..;] , GesTee 18/08/04 12:15
    zobaczyc cene ;)

    powaznie to kolor smak zapach i zdac sie na ludzi co kupuja "rodzice" ale sam jestem ciekaw czy jest jakas sprawdzona metoda =D

    :)

    1. Hmmmm ale smak izapach odpadaja .. jeszcze przed otworzeniem , NimnuL-Redakcja 18/08/04 12:23
      eby wiedziec . .. kolor ... no tak, ale wielokwiatowy ma inny kolor niż rzepakowy czy lipowy . . . odcienie chyba moga sie roznic?
      Słyszałem coś, że jeśli jest domieszka cukru to się chyba nie krystalizuje w ogóle ... ale to po jakimś czasie mozna poznac . .. a jak jest swiezy??

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

  2. sztuczny , Dabrow 18/08/04 12:22
    albo z domieszkami będzie krystalizował. Naturalny nigdy się nie skrystalizuje...
    Ale to trzeba sprawdzać po zakupie. A jak kupujesz - polecam gryczany, dosyć ciemny, albo spadziowy (drogi ale lepszego nie znam!) - baardzo ciemny...

    !!!!!TO JEST SPARTA!!!
    !Tu się nic nie zmienia!
    ------dabrow.com------

    1. Zaraz ... a nie odwrotnie? , NimnuL-Redakcja 18/08/04 12:24
      U mnie wszystkie miody jakie pamietam krystalizowaly sie (znaczy sie, twardnialy) ... (nie jestem pewien co do rzepakowego - ciemnego) ... ale kawiatowe i lipowe na pewno . . . a od znajomego pszczelarza byly brane. . .

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. imho właśnie naturalne krystalizują , Jolo 18/08/04 12:56
        Z resztą tak jest napisane na stronie, do której link podałeś (pszczoly.pl) w opisach miodów. Krystalizują właśnie naturalne cukry proste - fruktoza i glukoza, glukoza najpierw. Jeśli miód krystalizuje, to nie znaczy że zawiera sacharozę, czyli cukier zwykły, bo on jest bardzo dobrze rozpuszczalny - w litrze wody możesz rozpuścić ponad kilogram cukru zwykłego. Miody, które nie krystalizują mogą zawierać dużo fruktozy (np akacjowy) albo być traktowane termicznie (podgrzewane) w celu zmniejszenia krystalizacji, co niszczy zawarte w miodzie cenne substancje, m.in. enzymy.

        jest tak nudno, że zaczyna to być
        ciekawe...

    2. jestem pewien! , Dabrow 18/08/04 12:30
      znajomy znaczy się dosładzał miody ((-; Miałem pszczelarza w rodzinie, znajomy ma teraz pasiekę...

      !!!!!TO JEST SPARTA!!!
      !Tu się nic nie zmienia!
      ------dabrow.com------

      1. Ale co to znaczy skrystalizowac? , NimnuL-Redakcja 18/08/04 12:36
        stwardnienie/zgęstnienie to tez krystalizacja?? Czy miód po powiedzmy 1 roku wciąż powinien być lejący jakby był świeżo z kadzi zlany?

        Gdyby nie wymyślono elektryczności,
        siedziałbym przed komputerem przy
        świeczkach.

        1. tak , Dabrow 18/08/04 12:41
          powinien być lejący. Kojarzysz jak wygląda sztuczny miód? Jest to w sumie szybko wycukrzająca się substancja (właśnie o to mi chodzi - że wyraźnie widać strukturę cukru)... po ogrzaniu znowu staje się płynny.... Naturalny może gęstnieć ale nigdy nie powinny się wytrącić w nim kryształki cukru - bo znaczy że był dosładzany. Naturalny miód jest słodki dzięki zawartości podstawowych cukrów prostych (glukozy i fruktozy) - między innymi dlatego nie przeszkadza w dietach i jest bardzo zdrowy...

          !!!!!TO JEST SPARTA!!!
          !Tu się nic nie zmienia!
          ------dabrow.com------

          1. A no to wszystko w porządku , NimnuL-Redakcja 18/08/04 12:45
            bo gęstniały ale wciąż miały gładką fakturę ... zadnych krysztalków . .. jednak gęstość bliższa do masła niż cieczy . . .

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

            1. ale go włóż do gorącej wody , Dabrow 18/08/04 12:49
              niech rochę postoi - zrobi się od razu taki jak dawniej. Nie będzie miał "kryształków cukru" nigdy... może lekko zmętnieć i zgęstnieć, nie wykrystalizuje...

              !!!!!TO JEST SPARTA!!!
              !Tu się nic nie zmienia!
              ------dabrow.com------

          2. bzdura , patinka 18/08/04 15:41
            Mój dziadek ma pasiekę i wiele lat razem z nim przy niej pracowałem, nigdy nie dodawał niczego do miodu który wybraliśmy i zawsze!! miód po pewnym czasie krystalizował = po prostu twardniał. Tak więc podpisuję się obiema r ękami pod opinią Jolo - to właśnie naturalne - bez domieszek sacharozy - krystalizują.
            Patryk

            1. eee tam , beef 18/08/04 16:08
              przecież Dąbrow wyraźnie napisał, że naturalne twardnieją, tylko nie krystalizują, jaka jest różnica też wyjaśnił. Ja żadnym znawcą nie jestem, ale mnie przekonał :) Przeczytaj jeszcze raz uważnie.

              this is the time of the revolution
              keepin' it in the right track
              feelin' it in my mind back

          3. Hehe na to wychodzi Grzesiek, ze jadles od zawsze sztuczny miód , NimnuL-Redakcja 18/08/04 15:59
            z dodatkami . . . spróbuj teraz prawdziwego . . . dobry jest ];-)

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

            1. wiem że dobry , Dabrow 18/08/04 17:07
              bo jem często - z pasieki którą znam ((-; Albo spadziowy...
              co do krystalizacji - nie chodzi mi o gęstnienie - gęstnieje naturalny ale sztuczny zrobi się twardy - nożem ciężko kroić (-; jak miodek turecki (i też nie ten dawniejszy tylko to barachło co teraz sprzedają).... naturalny będzie gęsty, bardzo - ale nie 'skostnieje'.... tyle...

              !!!!!TO JEST SPARTA!!!
              !Tu się nic nie zmienia!
              ------dabrow.com------

    3. naturalny tak samo sie skrystalizuje , ThY 18/08/04 12:47
      to tylko kwestia czasu...

      ojciec mial kiedys pasieke, więc sie miodu nalizalem :)

      a najlepszy miód? jedynie rzepakowy!!!

      1. chyba nie tak samo , Dabrow 18/08/04 12:51
        sztuczny szybciej, po drugie wyraźniej krystalizuje, a naturalne mętniały ale nie były grudkowate... ja wciąż "liżę" miód (uwielbiam, mimo że mnie kiedyś pszczoły ostro pożądliły -coś ze 30sztuk) - a najlepszy? SPADZIOWY ((((-;

        !!!!!TO JEST SPARTA!!!
        !Tu się nic nie zmienia!
        ------dabrow.com------

        1. Moim zdaniem tak samo. , Agnes 18/08/04 13:29
          Się skrystalizuje.

          A najlepszy miód to taki świeżo odwirowany, z wyraźnym smakiem i zapachem wosku.

          Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
          Fizyk, a to jego Meta...

        2. rzepakowy parę tygodni po wybraniu , el chupa 18/08/04 13:30
          z ula robi się taki że można go nożem kroić

          *homo homini lupus est*

    4. Każdy miód się skrystalizuje, Dab. , GregorP-Redakcja 18/08/04 13:41
      Co do metody.. ..organoleptycznie?..

      ..No tears to cry, no feelings left,
      this species has amused itself to
      death....

  3. żęby nie było , Dabrow 18/08/04 12:32
    tu chyba znajdziesz wszystko:
    http://www.pszczoly.pl/index.php

    !!!!!TO JEST SPARTA!!!
    !Tu się nic nie zmienia!
    ------dabrow.com------

  4. zamknac i odstawic na 1000 lat , Dhoine 18/08/04 12:40
    prawdziwy nie powinien sie zepsuc.

    ;)

  5. autentyczny?? Tylko ten co sam zrobisz :( , Chrisu 18/08/04 15:07
    tzn TWOJE pszczoł, ewentualnie znaleziony w lesie rój ;).

    Mój wujek ma pasiekę. Rocznie odstawiał ponad tonę miodu. Chwalił się że rocznie kupuje kilka ton cukru (na zime trzeba dawać cukier pszczolom żeby sobie "za[pasy" porobiły). No ale ten jego miód byl gorszy jak sklepowy :( (smak zapach itp). Ale. .. Ostatnie 2 lata już jest lepiej - możliwe że chcieli go wywalić ze związku (tak go nazwijm - nie wiem co to jest ;) ) pszczelarskiego za wałki z cukrem (później jest dużo "miodu" - a wiadomo kilogram miodu trcohę droższy jest jak 1kg cukru).

    A dlaczego tak piszę? Dlatego jak w temacie...

    /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

  6. Dabrow - chrzanisz za przeproszeniem , rapra 18/08/04 18:27
    miod pszczeli krystalizuje. szybkosc krystalizacji jest zalezny od stosunku fruktozy do glukozy. nie pamietam w tej chwili ktore miody szybciej a ktore pozniej krystalizuja.
    miod plynny tak chetnie kupowany przez klientow - lamerow bywa odgrzewany w celu zrobienia go plynnym - a temperatura powyzej 40 stopni zamienia miod pszczeli w mieszanke cukrow (zabija enzymy z nim zawarte).
    jak rozpoznac miod: jodyna - miod z domieszka sacharozy pod wplywem jodyny robi sie niebieski.

    1. tak to możesz najwyżej skrobię wykryć... , kicior 18/08/04 19:57
      a nie sacharozę

      1. masz calkowita racje , rapra 18/08/04 21:13
        pomylilo mi sie... z chemii jestem cieniutki

        po krotkich poszukiwaniach metoda :
        http://www.google.pl/...krywanie+sacharozy&lr=
        znalazlem taka stronke:
        http://www.pszczoly.pl/.../zafalszowania_miodu.php
        polecam przestudiowanie

        1. Dzieki , NimnuL-Redakcja 18/08/04 22:44
          1.2.3.

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. pszczoly.pl (-; , Dabrow 18/08/04 22:51
            noooo co by nie mówić chociaż linka dobrego dałem.... (-; cóż - pora zmienić dilera ((-; widać fałszuje mi stuff ((((-;

            !!!!!TO JEST SPARTA!!!
            !Tu się nic nie zmienia!
            ------dabrow.com------

  7. pochodzenie miodu , misial 18/08/04 21:32
    trzeba miec zaufanego dilera;-)), a najlepiej od kogos kto ma pasiekę.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL