Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » esteban 20:34
 » burz 20:33
 » Wedelek 20:31
 » DJopek 20:29
 » rulezDC 20:26
 » resmedia 20:24
 » Zbyszek.J 20:20
 » Hitman 20:15
 » marekzi 20:13
 » Wedrowiec 20:13
 » Kosiarz 20:13
 » Kenny 20:10
 » etranger 20:06
 » Demo 20:04
 » Syzyf 20:03
 » Wolf 20:00
 » dida 19:58
 » buddookan 19:52
 » elliot_pl 19:49
 » Artaa 19:41

 Dzisiaj przeczytano
 41119 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Pytanie może bardziej do kucharzy, ale nie tylko - oliwa z oliwek ;) , pirat 5/05/04 21:20
Jaką oliwę z oliwek polecacie do smażenia ? Chciałbym wypróbować ten chwalony na prawo i lewo specyfik, ale na pułkach sklepowych jest tego tyle, że głowa boli ...
Jakie są Wasze doświadczenia w smaku z tym rodzajem tłuszczu ?

pozdro

odczepta się od mojego podpisu ;)

  1. do smazenia to nie wiem , smichal 5/05/04 21:26
    ale do jedzenia jako dodatek to mi najbardziej smakuje taka jasna (nie smierdzi i nie jest gorzka) choc podobno lepsze sa z pierwszego tloczenia takie ciemniejsze. No ale to rzecz gustu :)

  2. Ja kupuję Olio Di Sansa.. nie jest bardzo droga ale dobra... , Remek 5/05/04 21:26
    ...jest jeszcze dobry Olej z pestek winogron.

  3. to sprawdz , acd 5/05/04 21:35
    oliwe z pestek winogron.Moim zdaniem to smazenia taka sama jak z oliwek ,a do salatek o niebo lepsza

    >>> We are The BOARD. Resistance
    is futile.<<<

  4. W sumie to kazda, byle... , Doczu 5/05/04 21:36
    ... była "Extra Virgin" tzn. z pierwszego tłoczenia.

  5. Jestem chemikiem i o ile dobrze mi wiadomo to oliwa z oliwek nie jest za bardzo polecana d , Paolo 5/05/04 21:53
    Poniewaz po podgrzaniu takiego oleju zachodza w nim reakcje chemiczne i tworza sie zwiazki rakotworcze nawet.
    Oliwa z oliwek najlepsza do salatek.
    Jesli juz olej do smazenia to kazdy oprocz slonecznikowego, a najlepszy i tak do smazenia jest tluszcz zwierzecy (popularny smalec)

    To jest opinia zrodzona na podstawie badan naukowych (nie moich, tak ogolnie)

    Zycie jest jak pudelko czekoladek.
    Ngdy nie wiesz na co trafisz :)

  6. Aaaaa....Co zes Ty najlepszego wymyslil.... , Wolf 5/05/04 22:55
    oliwka z oliwek do smazenia - NIGDY!!....Tluszcze poprostu maja rozna temperature wrzenia....a oliwka z oliwek podczas smarzenie moze Ci sie spalic, jesli nawet nie to napewno zacznie smierdziec jak olej przemyslowy....

    Vey iz mir!

  7. no cóż... , homarski 5/05/04 23:01
    Mi tam jajecznica najlepsza na świecie wychodzi właśnie na oliwie z oliwek :) Może być sansa, ale extra vergin jest bardziej neutralna dla smaku... czyli lepsza. A co do związków rakotwórczych - z tego, co mi wiadomo, tworzą się przy każdym rodzaju smażenia, niezależnie od wybranego tłuszczu itd... :)

    Jeżeli widzisz światełko w długim
    tunelu to znak, że nadjeżdża pociąg

  8. no ale... , homarski 5/05/04 23:13
    ...do głębokiego smażenia to bym jej jednak raczej nie polecał :)

    Jeżeli widzisz światełko w długim
    tunelu to znak, że nadjeżdża pociąg

    1. jajecznica... , XTC 6/05/04 09:26
      to na najlepiej na smalcu albo maśle...

      Linux

  9. najwazniejsze zeby byl napis : , Andrzej 6/05/04 02:02
    "Extra Virgin" czyli z pierwszego tłoczenia i dobrze zeby butelka byla szklana nie plastykowa.

    Co do spalenia tluszczu to jezeli sie nie uwaza przy smazeniu i gaz rozkreci na caly regulator to wszystko sie moze spalic,kazdy tluszcz , wystarczy troche uwazac i regulowac plomien , graniczna wartoscia jest ok 150-160 st C wtedy powstaja substancje rakotworcze.

    jest jeszcze jedna wazna zasada , jezeli chcesz juz smazyc zdrowo to smazac mieso,bialko zwierzece czyli jajka uzywaj tluszczu zwierzecego (smalec) , smazac warzywa uzywaj tluszczu roslinnego , najlepiej nie mieszac tych skladnikow chociaz w tradycyjnej kuchni polskiej jest to trudne .

    "Jeżeli brak ci pomysłu na własne
    życie , to zawsze ma go ktoś inny".

  10. ee ja robie jajecznice na olivie i powiem wam ze , etranger 6/05/04 08:46
    jest boska, trza dodac pieczarek papryki boczku jakiejs kielbasy i na koniec sera zoltego

    IStal sie switch:)

  11. kazda - byle mala , Iza WGK 6/05/04 11:28
    bo smak i zapach moze odrzucac i zmarnujesz butelke:)

    How fortunate the man with none ...

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL