TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
Pytanie może bardziej do kucharzy, ale nie tylko - oliwa z oliwek ;) , pirat 5/05/04 21:20 Jaką oliwę z oliwek polecacie do smażenia ? Chciałbym wypróbować ten chwalony na prawo i lewo specyfik, ale na pułkach sklepowych jest tego tyle, że głowa boli ...
Jakie są Wasze doświadczenia w smaku z tym rodzajem tłuszczu ?
pozdroodczepta się od mojego podpisu ;) - do smazenia to nie wiem , smichal 5/05/04 21:26
ale do jedzenia jako dodatek to mi najbardziej smakuje taka jasna (nie smierdzi i nie jest gorzka) choc podobno lepsze sa z pierwszego tloczenia takie ciemniejsze. No ale to rzecz gustu :) - Ja kupuję Olio Di Sansa.. nie jest bardzo droga ale dobra... , Remek 5/05/04 21:26
...jest jeszcze dobry Olej z pestek winogron. - to sprawdz , acd 5/05/04 21:35
oliwe z pestek winogron.Moim zdaniem to smazenia taka sama jak z oliwek ,a do salatek o niebo lepsza>>> We are The BOARD. Resistance
is futile.<<< - W sumie to kazda, byle... , Doczu 5/05/04 21:36
... była "Extra Virgin" tzn. z pierwszego tłoczenia. - Jestem chemikiem i o ile dobrze mi wiadomo to oliwa z oliwek nie jest za bardzo polecana d , Paolo 5/05/04 21:53
Poniewaz po podgrzaniu takiego oleju zachodza w nim reakcje chemiczne i tworza sie zwiazki rakotworcze nawet.
Oliwa z oliwek najlepsza do salatek.
Jesli juz olej do smazenia to kazdy oprocz slonecznikowego, a najlepszy i tak do smazenia jest tluszcz zwierzecy (popularny smalec)
To jest opinia zrodzona na podstawie badan naukowych (nie moich, tak ogolnie)Zycie jest jak pudelko czekoladek.
Ngdy nie wiesz na co trafisz :) - Aaaaa....Co zes Ty najlepszego wymyslil.... , Wolf 5/05/04 22:55
oliwka z oliwek do smazenia - NIGDY!!....Tluszcze poprostu maja rozna temperature wrzenia....a oliwka z oliwek podczas smarzenie moze Ci sie spalic, jesli nawet nie to napewno zacznie smierdziec jak olej przemyslowy....Vey iz mir! - no cóż... , homarski 5/05/04 23:01
Mi tam jajecznica najlepsza na świecie wychodzi właśnie na oliwie z oliwek :) Może być sansa, ale extra vergin jest bardziej neutralna dla smaku... czyli lepsza. A co do związków rakotwórczych - z tego, co mi wiadomo, tworzą się przy każdym rodzaju smażenia, niezależnie od wybranego tłuszczu itd... :)Jeżeli widzisz światełko w długim
tunelu to znak, że nadjeżdża pociąg - no ale... , homarski 5/05/04 23:13
...do głębokiego smażenia to bym jej jednak raczej nie polecał :)Jeżeli widzisz światełko w długim
tunelu to znak, że nadjeżdża pociąg - jajecznica... , XTC 6/05/04 09:26
to na najlepiej na smalcu albo maśle...Linux
- najwazniejsze zeby byl napis : , Andrzej 6/05/04 02:02
"Extra Virgin" czyli z pierwszego tłoczenia i dobrze zeby butelka byla szklana nie plastykowa.
Co do spalenia tluszczu to jezeli sie nie uwaza przy smazeniu i gaz rozkreci na caly regulator to wszystko sie moze spalic,kazdy tluszcz , wystarczy troche uwazac i regulowac plomien , graniczna wartoscia jest ok 150-160 st C wtedy powstaja substancje rakotworcze.
jest jeszcze jedna wazna zasada , jezeli chcesz juz smazyc zdrowo to smazac mieso,bialko zwierzece czyli jajka uzywaj tluszczu zwierzecego (smalec) , smazac warzywa uzywaj tluszczu roslinnego , najlepiej nie mieszac tych skladnikow chociaz w tradycyjnej kuchni polskiej jest to trudne ."Jeżeli brak ci pomysłu na własne
życie , to zawsze ma go ktoś inny". - ee ja robie jajecznice na olivie i powiem wam ze , etranger 6/05/04 08:46
jest boska, trza dodac pieczarek papryki boczku jakiejs kielbasy i na koniec sera zoltegoIStal sie switch:) - kazda - byle mala , Iza WGK 6/05/04 11:28
bo smak i zapach moze odrzucac i zmarnujesz butelke:)How fortunate the man with none ... |
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|