TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
 |
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
 |
|
|
[OT] Fizyka parzenia herbaty , gorky 20/04/04 12:02 Mam pytanko, moze ktos z was ma jakis sensowny pomysl, bo ja poki co jestem w kropce, a meczy mnie to strasznie :)
Sprawa jet prosta - jakie sa fizykochemiczne podstawy procesu parzenia herbaty?
Dokladnie chodzi o moment, kiedy z zasuszonych (jaki to moze miec wplyw) lisci zaczynaja uwalniac sie substancje aromatyczne i smakowe. Potem sprawa wydaje sie jasna - dyfuzja tych substancji w wodzie, czyli zaleznosc tempa procesu od tempertatury, etc...
Natomiast nie jestem przekonany co dzieje sie wczesniej, a takze - co za tym idzie - jaki wplyw na tempo parzenia ma cisnienie, jakie temperatura, itd...
Czekam na propozycje :)- OOoo... fizykochemia? , Agnes 20/04/04 12:13
Nie mam pojęcia. Ja baba, wiesz. Ale parzę świetną herbatę.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - ... i biegasz z chłopakami po lesie... , spieq-Redakcja 20/04/04 12:36
...hre,hre...To ja, ten słynny emotidestruktor.
[podążaj za Żółtą Taksówką...] - ... chcesz herbaty? , Agnes 20/04/04 12:39
kawy? piwa? wina?Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - a może CHCESZ WAFELKA?? , kubazzz 20/04/04 12:55
LOLSM-S908 - Mleka , NimnuL-Redakcja 20/04/04 12:58
dać mi mleka ... ewentualnie dobrej herbaty.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Mineralną poproszę... , spieq-Redakcja 20/04/04 13:15
...To ja, ten słynny emotidestruktor.
[podążaj za Żółtą Taksówką...] - ja bym sie zielonej napil.... , bartek_mi 20/04/04 13:39
...dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj - CHŁOOOPAAAKIIIII...... , Agnes 20/04/04 13:46
No bar otwieram no!
Spieq - mineralna! Z bąbelkami.
NimnuL - mleko. Zimne?
Bartek - zielona herbata (z Tobą się napiję, bo dobre)
Kubazzz - pączka masz, wafelków nie dowieźli.
Grunto to dobry marketing, co nie?
ps. Gorky, my ci tu wcale w wątku nie śmiecimy, tylko podnosimy oglądalność, tak to się teraz uczenie nazywa.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - OOOOOOOOOOKKKKKKKIIIIIIIIIIIIIIIII , bartek_mi 20/04/04 13:52
a jakie ceny?
ja najmniej zaplace bo jak sie z szefowa pije to sie uklady ma <mryg>dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj - Ależ nie [wzburzony spiek] , spieq-Redakcja 20/04/04 13:57
bez bąbelków..! Nie cierpię gazowanej...
Ale luz, ze 2 spotkania jeszcze i poznamy swoje najgłębsze zachcianki, hre, hre..
[Wycięto - ekipa do rozbijania wątków zwarta i gotowa]To ja, ten słynny emotidestruktor.
[podążaj za Żółtą Taksówką...] - Klijentnaszpan , Agnes 20/04/04 16:00
Bąbelki były obok w cukierniczce, można dodać, można nie dodać.
Co do zachcianek: masz jeszcze jakieś?*
* - patrz tytuł.
Hehe.Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
Fizyk, a to jego Meta... - Wieczorem, moja Droga... , spieq-Redakcja 20/04/04 16:16
... kiedy moja moralność niknie..To ja, ten słynny emotidestruktor.
[podążaj za Żółtą Taksówką...]
- Taaak zimne i wysokoprocętowe , NimnuL-Redakcja 20/04/04 15:09
mniam . . .Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- a moze byc kawy? , Phate 20/04/04 12:32
http://www.wiw.pl/delta/o_parzeniu.asp
takie cosik znalazlem
(google + parzenie herbaty chemiczne)Pozdrawiam ;-) - 123 , gorky 20/04/04 13:00
coz, w zasadzie pisza tam tylko ze jest to proces skomplikowany :)
ale dzieki i za to, czekam dalej na pomysly :)
- generalnie to klasyka... , XTC 20/04/04 12:53
ktoś tam kiedyś (któryś z chemików) przeprowadzał badania jak temperatura wpływa na szybkość reakcji...
i podobnie jest z herbatą/kawą... teoretycznie jakbyś zalał zimną wodą to też byś wypłukał te substancje - rozpuściłyby się w wodzie - po niemal nieskończenie długim czasie...
magii bym się nie doszukiwał ;)Linux - ale problem jest glebszy , gorky 20/04/04 13:07
dlatego ze pojawia sie np pytanie, czy po znacznym obnizeniu cisnienia (kiedy np woda zaczyna wrzec w 15 *C) nastepuje jakas zmiana szybkosci procesu w porownaniu z brakiem cisnienia?
Generalnie duzo wiecej by dala analiza JAK to zjawisko zachodzi i na tej podstawie zastanowienie sie co na to moze wplywac :)
Czekam dalej i sam tez szukam...- problem wymaga dwóch głębszych ;-) , carlosA 20/04/04 13:19
hmmm.. a nie wydaje Ci, że każde dostarczenie większej ilości energii (np. poprzez podniesienie ciśnienia) przyspieszy proces ?#whatever - mylisz dwie rzeczy... , XTC 20/04/04 13:20
"wrzenie wody" z jej temperaturą...
ja mówię tylko i wyłącznie o temperaturze - i wcale nie chodzi mi o to czy bąbelki powietrza w wodzie idą gwałtownie ku górze czy nie... a to jest wrzenie...Linux - nie myle :) , gorky 20/04/04 13:49
napisalem tylko, ze zastanawiam sie czy po znacznym obnizeniu cisnienia, kiedy woda zaczyna wrzec w 15 *C szybkosci przebieg reakcji ulegaja zmianie.
W domysle - czy cisnienie ma wplyw na parzenie herbaty.
A takze - powtorze raz jeszcze :) - jak ten proces zachodzi i co na niego wplywa.
tak na marginesie - nie zebym sie czepial szczegolow, ale wrzenie nie zalezy od tego czy babelki ida gwaltownie ku gorze czy nie, tylko od tego, czy parowanie zachodzi w calej objetosci czy tylko na powierzchni. Na to np maja wplyw zarowno temperatura jak i cisnienie, a mozna to wydedukowac znajac fizyczna nature zjawiska parowania.- hmm , Phate 20/04/04 14:16
ja co prawda w szkole sredniej (kiedy to bylo?) mialem z chemi mierny, ale tak na chlopski rozum...
1. temperatura to nic innego jak efekt ruchu czasteczek
2. cisnienie to zageszczenie czasteczek
3. jakiestam zwiazki herbaty uwalniaja sie w wodzie na skutek kontaktu czasteczek ze soba.
Szybkosc reakcji mozna wiec regulowac na dwa sposoby (oddzielnie lub rownoczesnie):
1. zwiekszajac temperature - czasteczki sie szybciej ruszaja, czesciej sie ze soba "spotykaja"
2. zwiekszajac cisnienie - wiadomo, ze jezeli czasteczki beda ulozone gesciej to tez beda "spotykac sie" czesciej
Teraz potrzebny jest jakis wzor lub wykres, ktory zobrazuje te zaleznosci, bo jak mniemam do kazdej pary substancji (tutaj woda i herbata) bedzie troche inny.
Jeszcze tak czytam Twoja wypowiedz, piszesz ze obnizenie cisnienia spowoduje szybsze wrzenie - hmmm.... to ja chyba nie powinienem sie odzywac... a juz myslalem, ze cos rozumiem ;)Pozdrawiam ;-) - Pewnie podniesienie ciśnienia ma jakiś wpływ ... , Muchomor 21/04/04 10:43
... na proces parzenia i pewnie można to sprawdzić doświadczalnie. Vide: szybkowary. To takie gary w których gotuje się pod ciśnieniem większym. W ten sposób goloneczka miast warzyć się 3 godziny (do miękkości) jest gotowa w godzinę.Stary Grzyb :-) Pozdrawia
Boardowiczów - Panowie... nie róbcie z siebie sierot... , XTC 21/04/04 10:49
przecież chodzi o to, że przy podniesionym ciśnieniu - woda wrze w wyższej temperaturze - przez co można podnieść temperaturę procesu - nie na 100 ale więcej stopni...
a temperatura jak już napisałem na decydujący wpływ na szybkość reakcji...
ech...
tłumaczyć niektórym (nie o Tobie Muchomor teraz mówię ;) tłumaczyć ale odporność na wiedzę i rozum wysoka...
chyba lepiej żyć w świecie "cudów nie ma? to jak drzwi w hipermarkecie wiedzą że chcę przejść i się otwierają?" ...
:)Linux - Nic nie skomentuję ... , Muchomor 21/04/04 11:10
... tylko wypiszę ostateczny wniosek:
parowanie wody w całej jej objętości przy niższej temperaturze nie ma chyba wpływu na poprawę parzenia herbatki, natomiast podniesienie temepratury wrzenia wody powinno mieć i to konkretny. Na pewno przyśpieszy ale czy herbatka będzie od tego lepiej smakowała? Nie wiem, nie wiem sprawdźcie sami ;-).
Dodam, że nie jestem amatorem herbaty, lubię tylko napary z suszów owocowych (głównie hibiskus) i yerba mate - te także się zaparza - wiem.Stary Grzyb :-) Pozdrawia
Boardowiczów
- anyway - te poszukiwania... , XTC 20/04/04 13:22
to zacznij od książek fizyki i chemii...
polecam /poziom podstawówki ale klasyka/
Fizyka:
Żivko Kostic (tak to bodaj szło) "Między zabawą a Fizyką"
Rajmund Sosiński "Fizyka i MY"
Chemia:
Żivko ... (bodaj też) "Między zabawą a chemią"
Cała seria "Chemia dla Ciebie" Stefana Sękowskiego (szczególnie "Ciekawe doświadczenia - dwa tomy + dwa tomy "Moje laboratorium")
obowiązkowa lektura - już od 3-ciej klasy podstawówki można się brać...Linux
- true , gorky 20/04/04 13:50
problem polega na tym ze nie mam czasu na razie zglebiac tych ksiazek, jako ze moj czas wypelniaja ostatnio panowie Purcell i Griffiths :)
Dlatego wlasnie pytam tutaj, a nie zaszywam sie w bibliotece... - parzenie herbaty powiadasz... , tytan 20/04/04 16:34
wole dzisiaj o tym nie myslec...co bardziej bystrzy wiedza dlaczego :]--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..." |
|
|
|
 |
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
 |
|
|
|